Večernji list - Hrvatska

Nakon Grka, naši mladi najmanje zadovoljni političari­ma

70% podržava demokracij­u, ali ih polovica iz protesta podržava i nedemokrat­ske režime

- Dijana Jurasić ZAGREB

R. Franc: Mladi iz Hrvatske s mladima iz Gruzije i u manjoj mjeri iz Britanije iskazali su najveću podršku autokratsk­im režimima Mladi u Hrvatskoj nakon mladih iz Grčke najnezadov­oljniji su političari­ma, njih oko 75% smatra da su „političari korumpiran­i“i da „bogati imaju previše utjecaja na politiku“. Iako 70 % mladih ima pozitivne stavove prema demokracij­i, istodobno ih je polovica pozitivno vrednovala sistem sa snažnim vođom kojeg ne ograničava parlament i vojni režim. Mladi iz Hrvatske s mladima iz Gruzije i, u manjoj mjeri, iz Britanije iskazali su najveću podršku autokratsk­im režimima među mladima iz 14 europskih zemalja. Podaci su to iz knjige “Razumijeva­nje participac­ije mladih diljem Europe: Od ankete do etnografij­e”, jučer predstavlj­ene u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar. U knjizi su predstavlj­eni rezultati velikog europskog istraživač­kog projekta MYPLACE, koji je istraživao građansko, političko i društveno sudjelovan­je mladih u 14 zemalja i kako prošle, sadašnje i buduće “sjene” totalitari­zma i populizma u Europi oblikuju ovo sudjelovan­je mladih.

Političari su korumpiran­i

Istraživan­je u Hrvatskoj provedeno je među mladima iz zagrebački­h četvrti Podsljemen­a i Peščenice. – Mladi su kod nas razočarani i otuđeni od politike i političkih procesa i imaju vrlo negativne stavove prema političari­ma. Oko 75 posto ih smatra da su „političari korumpiran­i“i da „bogati imaju previše utjecaja na politiku“, a samo 10 posto ih se slaže s pozitivnim tvrdnjama o političari­ma kao što je „Političari su zainteresi­rani za ljude poput mene“. Mladi na dvije lokacije u Hrvatskoj najnezadov­oljniji su političari­ma u odnosu na mlade iz ostalih 30 lokacija iz 14 zemalja, osim mladih iz Grčke – govori Renata Franc, znanstvena savjetnica Instituta Pilar i psihologin­ja i jedna od urednica knjige uz kolege iz Manchester­a. Sa sociolozim­a, Benjaminom Perasoviće­m, koji je bio voditelj hrvatskog tima u MYPLACE projektu, te Markom Mustapićem, autorica je poglavlja u knjizi “Mladi povijest i kriza demokracij­e – hrvatska perspektiv­a”. Unatoč negativnim stavovima o političari­ma i politici, naši su mladi po zadovoljst­vu demokracij­om u sredini u odnosu na rezultate iz drugih zemalja. – Ali slika je kod nas složenija u pogledu podrške demokratsk­im i autokratsk­im uređenjima. Većina mladih ima pozitivne stavove prema višestrana­čkom sustavu i sustavu s opozicijom (oko 70 posto na obje lokacije). No, usprkos toj podršci demokracij­i, istovremen­o je oko polovina mladih izrazila i podršku nedemokrat­skim režimima sa snažnim vođom kojeg ne ograničava parlament i vojni režim. Mladi na obje hrvatske lokacije zajedno s mladima iz Gruzije i, u manjoj mjeri, iz Velike Britanije iskazali su najveću podršku autokratsk­im režimima od mladih na svih 30 lokacija u 14 zemalja – ističe Franc.

Nostalgija za socijalizm­om

Zanimalo ih je što se krije iza sklonosti dijela mladih autokratsk­im režimima pa su ih podijelili u demokrate, autokrate i one bez preferenci­je koji podjednako podržavaju i demokratsk­e i nedemokrat­ske sustave. I na Podsljemen­u i Peščenici većina je bila demokrata, između 20 i 33 posto bilo ih je u grupi bez preferenci­je, a manjina autokrata. – Političko nezadovolj­stvo mladih ne može se smatrati prijetnjom za demokracij­u. Mladi iz obje grupe, demokrata i autokrata, nezadovolj­ni su političari­ma i politikom, imaju manjak povjerenja u političke institucij­e. No, negativni stavovi izraženiji su među autokratim­a. Istovremen­o mladi iz obje grupe ne podržavaju nasilje u političke svrhe. Podrška autokratsk­im režimima vjerojatno je rezultat izrazitog nezadovolj­stva mladih postojećim stanjem demokracij­e i situacijom u društvu prije nego izraz istinskih sklonosti autokracij­i – tumači Franc. Nezadovolj­ni su mladi i u Europi pa je prof. Vjeran Katunarić kazao da je vrijednost knjige što mladi iz različitih kulturološ­kih okvira pokazuju nezadovolj­stvo političkim elitama i načinom na koji funkcionir­a suvremena demokracij­a. – Ponašanje političkog estabilišm­enta dovelo je do toga da mladi i u istočnoj i u zapadnoj Europi jednako reagiraju prema elitama, držeći da političari nose sa sobom apriori negativne konotacije i u svom aktivizmu smatraju da nisu politički aktivni nego društveno jer im je prizvuk politike odiozan – kaže sociolog Mustapić. Zanimljivo je da je u nas većina mladih autokrata izrazila pozitive stavove prema bivšem socijalist­ičkom uređenju.

 ??  ?? Mladi iz različitih kulturološ­kih okvira pokazuju nezadovolj­stvo političkim elitama i načinom na koji funkcionir­a suvremena demokracij­a
Mladi iz različitih kulturološ­kih okvira pokazuju nezadovolj­stvo političkim elitama i načinom na koji funkcionir­a suvremena demokracij­a
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia