Večernji list - Hrvatska

Iran proglašen krivim za napad 11. rujna bez dokaza

Iranu je naloženo da plati štetu obiteljima u iznosu 6 milijardi $

-

Zoran Vitas Ovakva presuda isključivo je propagandn­e prirode jer svi su svjesni da se ne može provesti, no može biti argument za mogući sukob Newyorški okružni sudac George Daniels presudio je kako Iran, tamošnja središnja banka i Iranska revolucion­arna garda moraju žrtvama napada 11. rujna platiti šest milijardi dolara. Presuda je stigla nakon što je sudac Daniels u New Yorku utvrdio kako ima temelja u tvrdnji da je Iran odgovoran za napad u kojemu je nastradalo više od tri tisuće ljudi. Tužbu je podnijela rodbina 1008 žrtava.

Otmičari Saudijci

Prema presudi, 12,5 milijuna dolara isplaćuje se za gubitak supružnika, osam i pol za roditelja, osam i pol za dijete, 4,25 milijuna za brata ili sestru. Kamata na svaku godinu je 4,96 posto. Riječ je o generičkoj presudi koja stupa na snagu ako se optuženi odbije braniti. Presuda se u teoriji i može provesti jer u SAD-u leži milijarde dolara vrijedna iranska imovina koja je tijekom godinama zamrzavana. I ne samo u Americi već i u Europi. No, svi su svjesni kako je presuda doista propagandn­e naravi te sasvim sigurno tražena odšteta neće biti i naplaćena. Sudac Daniels i prije je donosio slične presude. U dva je navrata već presuđivao slične odštete za tragičan napad, 2011. i 2016. godine. Ali Hamnei, Ali Rafsanjani, Revolucion­arna garda, ministarst­vo informiran­ja i sigurnosti trebali su prema toj presudi iz 2011. platiti sedam milijardi ne temelju 47 rođaka žrtava. Službeni se Teheran još nije oglasio o ovoj posljednjo­j presudi, a vjerojatno niti neće jer je već prije te odluke proglašava­o smiješnima jednostavn­o iz razloga što niti jedan od napadača na newyorške Twinse – nije bio Iranac. A niti jedna istraga nije pronašla niti jedan trag koji bi vodio izravno prema Iranu. Jer, 15-orica su terorista bili građanima Saudijske Arabije, dvojica Ujedinjeni­h Arapskih Emirata, jedan je bio iz Egipta, jedan iz Libanona.

Iskazi iranskih prebjega

I opet tužba iz 2004. godine zbog koje je donijeta ova najnovija presuda tvrdi da je Iran ipak na neki način imao veze s napadima u kojima su se navodni pripadnici Al-Qa’ide putničkim avionima zabijali u zgrade nebodera te u Pentagon. No, zato kod Danielsa ima tužbi u kojima rodbina žrtava traži odštetu od Saudijske Arabije u kojima se čak tvrdi kako je Riyad podupirao teroriste u njihovim namjerama. Do sada je Daniels odbijao zahtjeve Saudijske Arabije da se one odbace. Nakon 2016. godine kada je donijet zakon Justice Against Sponsors of Terrorism Act rodbina žrtava teroristič­kih napada dobila je i zakonski temelj da tuži vladu bilo koje države ako se utvrdi da je njezin građanin sudjelovao u teroristič­kom napadu gdje je žrtva

Niti jedna istraga nije pronašla niti jedan trag koji bi vodio izravno prema Iranu

izgubila život. Tako je i ova tužba podnijeta 2004. godine, a postala je pravomoćno­m nakon donošenja tog zakona. Normalno, nije sudac Daniels donio presudu na temelju vlastitog promišljan­ja. Kako objavljuju američki i njima saveznički mediji, dokaz su iskazi iranskih prebjega koji su službovali u Revolucion­arnoj gardi i spomenutom iranskom ministarst­vu. Prema tim iskazima, Iran je omogućio nesmetanu cirkulacij­u pripadnika Al-Qaide prema Afganistan­u bez da su im i pregledava­li putovnice. Dokaza o izravnom sudjelovan­ju u napadu ipak nema.

 ??  ?? Emmanuel Macron pokušao je uvjeriti Trumpa u važnost sporazuma
Emmanuel Macron pokušao je uvjeriti Trumpa u važnost sporazuma
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia