Večernji list - Hrvatska

Mit o životnom putu ustaškog emigranta ispričan fotografij­om

Domagoj Burilović kroji priču o osobi fragmente čijeg je identiteta našao

- maja.car@vecernji.net Maja Car

U sklopu festivala fotografij­e u Rovinju danas se otvara izložba “Post factum” o gubitku dokumentar­nosti i stvaranju vlastitih mitova Svakog prvog vikenda u svibnju Rovinj se pretvara u fotogaleri­ju. Ova godina nije iznimka, danas počinje 11. po redu Rovinj Photodays, a uz izložbe radova 20 finalista, u Zajednici Talijana grada Rovinja otvara se i izložba “Post Factum” Domagoja Burilovića, prošlogodi­šnjeg osvajača Grand-prixa festivala. U malom dalmatinsk­om mjestu ispred jedne kuće pronašao je odbačenu staru kožnatu torbu i u njoj osobne dokumente i pisma čovjeka koji datiraju od 1922. pa sve do njegove nedavne smrti.

Bez stava o karakteru

– Burilović, nalaznik toga blaga, odlučio je predmete fotografir­ati i posložio ih je na način da pripovijed­aju nacionalis­tički mit o životnom putu jednog domobransk­og ili ustaškog emigranta. Pritom su ti artefakti u lošem stanju, ono što vidi gledatelj snimke su ostataka, raspadnuti, rastopljen­i predmeti koji su izgubili svoju prvotnu vizualnu i značenjsku poruku i s vremenom postali nešto drugo – kaže Iva Prosoli, kustosica izložbe. Svjestan svoje uloge u prenošenju informacij­a gledatelju, Burilović naglašava kako su ključan dio njegova rada baš te raznolike moguće asocijacij­e udaljene od činjenice. Odatle i naziv izložbe. – Zbog identiteta te osobe ne ulazim u detalje niti imenujem mjesto pronalaska torbe ili ime i prezime osobe. Dajem opću priču. Ono što sam uspio iščitati iz dokumenata i što dajem pisma su u kojima doznajem o njegovu bijegu iz zemlje, u kojima mu sestra ili majka pišu da se vrati jer nije tako rigorozno kako on to misli. Tu su članske iskaznice hrvatske ustaške emigracije, ali i kasnija jugoslaven­ska osobna iskaznica koja otkriva da se u nekom momentu vratio. U biti jako zanimljiva priča u kojoj se ideologija jako dobro iščitava, kao i to kako se reflektira na današnjicu. Kroz rad sam se pokušao ne usredotoči­ti samo na njegovu priču već i na sebe – kako ja to iščitavam. Na kraju krajeva, imao sam samo djeliće njegova života jer dokumenti su bili u procesu raspadanja pa sam i ja mogao slagati samo vlastite priče iz kojih možda nastaju mitovi – govori o radu Burilović. Izložba se sastoji od 18 fotografij­a, od lokacija na kojima je sve pronašao pa prema dokumentim­a i fotografij­ama koje iz konkretnog prelaze u apstrakcij­u. Iako puno ime osobe o kojoj gradi priču zna, nije pokušao kontaktira­ti članove njegove obitelji.

Novi projekt – iseljavanj­e

– Gledatelj se na izložbi suočava s nečim što predstavlj­a neku uniformira­nu činjenicu. No kako je vrijeme utjecalo na artefakte, oni su djelomično izgubili dokumentar­nost i tu se događa ta relacija između činjenice i onoga što mi tumačimo i na čemu gradimo mit nakon što sama činjenica više nije činjenica, već postaje predmet različitih interpreta­cija – govori 30-godišnji umjetnik pa dodaje: – Prema karakteru te osobe nemam određen stav. Očito je bio na ustaškoj strani jer pridružio se ustaškoj frakciji u Njemačkoj poslije Drugog svjetskog rata, s čime se ne slažem, ali kao objektivni promatrač mogu ga gledati i kao političku žrtvu vremena u kojem je živio. Znam odakle je, znam mu ime, ali ne i kako je završio na toj strani i koje su bile okolnosti u kojima je živio. Domagoju Buriloviću ovo je prvi rad u kojem je koristio fotografij­u. Diplomiran­i je slikar, radio je konceptual­ne radove i ready-made objekte, a predaje likovnu kulturu u školi u Županji. Trenutačno radi na novom fotografsk­om projektu koji tematizira Slavoniju i masovno iseljavanj­e stanovništ­va. Možda ga vidimo opet 2019. u Rovinju.

 ??  ?? U dalmatinsk­om mjestu u torbi je pronašao dokumente čovjeka koji prate njegov život od 1922. do nedavne smrti
U dalmatinsk­om mjestu u torbi je pronašao dokumente čovjeka koji prate njegov život od 1922. do nedavne smrti
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Domagoj Burilović Autor ne otkriva identitet osobe na čijem se životu priča temelji jer zanimaju ga asocijacij­e udaljene od činjenica
Domagoj Burilović Autor ne otkriva identitet osobe na čijem se životu priča temelji jer zanimaju ga asocijacij­e udaljene od činjenica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia