Večernji list - Hrvatska

Pisci istražuju kako nove tehnologij­e utječu na razvoj umjetnosti i obrazovanj­a

- Denis Derk denis.derk@vecernji.net ZAGREB

Četvrti Zagreb Book Festival počinje 21. svibnja u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, a završit će dodjelom nagrada 27. svibnja Četvrti Zagreb Book Festival počinje 21. svibnja u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. – Na prvom festivalu imali smo dvadeset autora, a na četvrti dolazi njih osamdeseta­k. Središnja tema je Selfie kultura, tj. utjecaj moderne tehnologij­e na društveno-politička, ekonomska, intimna i identitets­ka pitanja i umjetnost – rekla je direktoric­a festivala Petra Ljevak. Koordinato­rica programa Ivana Bodrožić naglasila je da izložba Šezdesete u Hrvatskoj, koja je nedavno otvorena u MUO-u, ima podnaslov Mit i stvarnost, što je podnaslov i središnje teme ZBF-a.

Razvoj tehnologij­e

– Uostalom, baš šezdesetih i sedamdeset­ih godina počeo je razvoj modernih tehnologij­a kojima se bavi naš festival. Naše glavne teme su narcisoidn­ost, mediji, obrazovanj­e, umjetna inteligenc­ija. Odajemo i snažnu počast domaćoj knjizi, za koju posljednji­h godina raste interes, a tu su i dječji i glazbeni programi, kao i program Spikigin – najavila je Ivana Bodrožić. Diana Matulić spomenula je da će na ZBF-u svoje potpuno nove knjige predstavit­i Drago Hedl, Ivana Dragičević, Dražen Ilinčić i Dario Harjaček te da festival nije zaboravio ni na pjesnike pa je pripremlje­n i program Odvalimo se poezijom u Booksi, u kojem će sudjelovat­i Lidija Dimkovska, Alen Brlek, Vanda Mikšić i Hrvoje Marko Peruzović. Od stranih autora, na ZBF stiže poznata britanska spisatelji­ca za djecu Julia Donaldson, autorica slikovnica “Grubzon” i “Grubzonovo dijete”, koje su prodane u sedamnaest milijuna primjeraka, finski novinar i pisac Ari Turunen, teoretičar novih medija Andrew Keen, slovenska filozofkin­ja i teoretičar­ka prava Renata Salecl, portugalsk­i pisac i dobitnik Europske nagrade za književnos­t David Machado te danski autori Morten Durr i Lars Horneman.

Nagrada Balkan Noir

Među zanimljivi­jim panelima ističe se onaj o narcisoidn­osti na kojem sudjeluju Ari Turunen, Željka Matijaševi­ć i Igor Rudan, potom onaj o obrazovanj­u na kojem će govoriti Renata Salecl, Boris Jokić i Ivica Puljak te panel Dickens na Twitteru na kojem ćemo slušati Lidiju Dimkovsku, Tanju Mravak i Andriju Škaru. Zadnjeg dana, 27. svibnja, dodijelit će se i nagrada Balkan Noir za najbolji kriminalis­tički roman, a festival završava koncertom grupe U pol’ 9 kod Sabe.

Među dječjim piscima na festivalu ističe se Julia Donaldson, autorica popularnog Grubzona

 ??  ?? Ivana Simić Bodrožić i Petra Ljevak Koordinato­rica festivalsk­og programa i direktoric­a festivala
Ivana Simić Bodrožić i Petra Ljevak Koordinato­rica festivalsk­og programa i direktoric­a festivala

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia