Večernji list - Hrvatska

Repertoar Pink Floyda izvodit će posljednji put

Legendarni Roger Waters u Arenu Zagreb dolazi 6. svibnja

- (ng)

U 54 godine karijere ovaj je žanrovski rock pustolov koketirao s progresivn­im, psihodelič­nim, art i blues zvukovima

Njegova svjetska turneja simbolično­g naziva Us + Them 6. svibnja 2018. u Arenu Zagreb donosi jedinstven­o koncertno iskustvo i snažnu poruku o zajedništv­u i jednakosti svih ljudi. Slavi misao o tome da nacionaliz­am ne bi trebao biti uspostavlj­en na temelju “nas i njih”, već na temelju kolektivis­tičkog mentalnog sklopa “mi.” Na koncertu u Zagrebu Waters će pjevati pregršt dobro poznatih, uvijek aktualnih hitova iz njegovih slavnih dana s Pink Floydom, ali i velike uspješnice njegove solo-karijere. Rečeno je kako je ova turneja, produkcije u vrijednost­i od čak 4 milijuna dolara, posljednja na kojoj će izvoditi repertoar Floyda.

Kako je nastao Pink Floyd

Waters, Mason i Wright s još nekoliko kolega prvi put su svirali skupa 1963. pod imenima Sigma 6 i Meggadeath­s, gdje Waters svira ritam-gitaru, Mason bubnjeve, a Wright klavijatur­e. Nakon što se Metcalfe i Noble odvajaju od ostatka kako bi osnovali vlastitu grupu, trojcu u usponu pridružuju se Barrett i gitarist Bob Klose. Waters prelazi na bas-gitaru, a skupina ponovno mijenja ime u Abdabs ili Screaming Abdabs. Tijekom 1964. koriste nazive Leonard’s Lodgers, Spectrum Five i naposljetk­u Tea Set (engl. set za čaj) u spomen toga što su dugo vježbali u podrumu čajdžinice Regent Street politehnič­kog veleučiliš­ta. Pred kraj 1965. godine Tea Set počinje nastupati pod imenom Pink Floyd Sound, potom Pink Floyd Blues i onda se početkom 1966. ustaljuje deseto po redu, danas poznato ime Pink Floyd.

Poslijerat­ni san

Barrettov odlazak iz benda ’68. označuje početak Pink Floyda kakav danas znamo, vođenog kreativnom vizijom Rogera Watersa. Osim što je preuzeo kormilo umjetničko­g smjera grupe, Waters je uskoro postao i njihov glavni tekstopisa­c, a ostao je dominantna figura sve do svog odlaska 1985. Napisao je stihove za pet albuma, počevši od The Dark Side of the Moon (1973.) i završno s albumom The Final Cut (1983.), koji je značio finalni rez njegove suradnje s ostatkom floydovaca. Svaki njegov studio album od The Dark Side of the Moon bio je konceptual­ni, a upravo je taj album u cijelosti Watersovo autorsko djelo i jedan od najvažniji­h komercijal­nih rock albuma ikada. Proveo je 736 tjedana na Billboard 200 listi, a prodan je u više od 40 milijuna primjeraka diljem svijeta. Sve do 2005. godine nastavilo se prodavati više od 8000 primjeraka svakog tjedna. Watersovo vrelo ideja za takve albume; The Dark Side of the Moon, Wish You Were Here, Animals i The Wall, polučivalo je osvrtima na važne društvene teme, s čestim aluzijama na posljedice rata, koji je i njemu samome uzeo oca. Posljednja suradnja Waters – Gilmour – Mason, za album The Final Cut objavljena je uz komentar: “Rekvijem za poslijerat­ni san Rogera Watersa, koju izvodi Pink Floyd”.

Dark Side of the Moon proveo je 736 tjedana na Billboard 200 listi i prodan u više od 40 milijuna primjeraka

 ??  ?? Počeli su kao Pink Floyd Sound, potom Pink Floyd Blues i onda se 1966. ustaljuje deseto po redu ime Pink Floyd
Počeli su kao Pink Floyd Sound, potom Pink Floyd Blues i onda se 1966. ustaljuje deseto po redu ime Pink Floyd
 ??  ?? Kako je odabrao ime? Watersova odluka da izabere “Us + Them” naslov proizlazi iz njegovih dobro poznatih aktivistič­kih poriva.
Kako je odabrao ime? Watersova odluka da izabere “Us + Them” naslov proizlazi iz njegovih dobro poznatih aktivistič­kih poriva.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia