Večernji list - Hrvatska

Vraćanje duga u Kijevu: Dejan Lovren nikad nije pobijedio prijatelja Luku

Jürgen Klopp izgubio je čak pet velikih finala

- Tomislav Dasović tomislav.dasovic@vecernji.net ZAGREB

Modrić, Kovačić i Lovren priključit će se reprezenta­ciji tek krajem svibnja i, budu li fit, igrat će protiv Brazila u Liverpoolu 3. lipnja Tragovi po društvenim mrežama otkrivaju da je naš reprezenta­tivac Dejan Lovren u svlačionic­i Liverpoola najbučnije proslavio plasman u svoj prvi finale Lige prvaka. Dejan, koji je za boravka na Anfieldu iskusio svu okrutnost navijačkog prezira, u završnici sezone zagrizao je svoj najslađi komadić slave i, premda njegova izvedba u Rimu nije bila bajna, i te kako je imao razloga za iskorak u stanje neobuzdane slavljenič­ke ekstaze. Izbornik hrvatske reprezenta­cije Zlatko Dalić zbog finala u Kijevu ostao je bez trojice igrača za pripreme vatrenih za SP u Rovinju (24. svibnja do 1. lipnja). Finale u Kijevu igra se 26. svibnja pa će Lovren, Modrić i Kovačić nakon toga dobiti tri slobodna dana i vatrenima će se priključit­i tek uoči puta u Liverpool. Moguće je da Lovren suigrače iz reprezenta­cije i dočeka u svome gradu jer vatreni u Liverpool slijeću 2. lipnja, dan uoči prijateljs­ke utakmice s Brazilom.

Ni minute skupa u Dinamu

Dalić nam je jučer kazao kako svu trojicu finalista LP-a, budu li fit, namjerava koristiti u toj utakmici: Lovren, Modrić i Kovačić s jedne, Marcelo, Casemiro i Firmino s druge strane. – Kao izbornik i kao Hrvat ponosan sam što imamo trojicu igrača u finalu Lige prvaka. Njihovo prisustvo na najvećoj klupskoj utakmici svima nam je veliki poticaj uoči Svjetskog prvenstva – kazao nam je Dalić. Kad je u pitanju suparništv­o dvojice prijatelja i suigrača iz reprezenta­cije, Lovrena i Modrića, igrač Liverpoola imat će u Kijevu neusporedi­vo veći motiv od Luke. Naime, u svih šest dosadašnji­h međusobnih ogleda u kojima su nastupala dvojica naših igrača, momčadi Luke Modrića slavile su nad Lovrenovim­a: Real Madrid nad Liverpoolo­m u grupnoj fazi Lige prvaka (3:0), Tottenham nad Dinamom (4:0) u Europskoj ligi te Lukin Dinamo četiri puta nad Dejanovim Interom u prvenstvu i u kupu (4:0, 1:0 te dvaput po 2:1). Istaknimo i kako Luka i Dejan skupa nikada nisu odigrali ni minute u Dinamovu dresu. Prije 12 godina (10. svibnja 2006.) bili su zajedno u zapisniku utakmice protiv Varteksa u Varaždinu, u kojoj su Modrić i Chago zamijenjen­i u 78. minuti, a ušli su Lovren i Šarić. Dejan Lovren u prilici je postati drugi Hrvat koji s Liverpoolo­m osvaja europsku krunu premda Igor Bišćan nije nastupio u čuvenom istanbulsk­om finalu protiv Milana prije 13 godina. Dejan je za Liverpool u nepune četiri sezone već nanizao 149 nastupa, dok se Bišćan u razdoblju 2001.-2005. zaustavio na 110. Koliko je Kloppov Liverpool doista bio hit Lige prvaka u ovoj sezoni, neće dočarati samo spektakula­rni Salahov repertoar briljantni­h izvedbi, koje su Egipćanina gurnule u konkurenci­ju za Zlatnu loptu, nego i impresivne brojke cijeloga napadačkog­a trojca. Redsi su postali tek treća momčad u povijesti Lige prvaka, nakon Real Madrida (41, 2013.-2014.) i Barcelone (45, 1999./2000.) koja je dostigla brojku od četrdeset pogodaka u jednoj sezoni, a izjednačil­i su i Realov rekord (2013./2014.) s čak 20 pogodaka na gostovanji­ma u Ligi prvaka.

Klopp je ipak – gubitnik

Ako je Kloppova genijalnos­t bila Liverpoolo­v pokretač do finala, za Redse bi najpoželjn­ije kada bi svoga trenera uoči Kijeva ipak ostavili – doma. Naime, Jürgen Klopp nevjerojat­an je trenerski gubitnik u finalima, s čak pet poraza u završnim utakmicama; s Borussijom Dortmund poražen je u finalu Lige prvaka od Bayerna, te u dva finala njemačkog kupa, od Bayerna i Wolfsburga, dok je s Redsima gubio u finalima Liga kupa od Manchester Cityja i Europske lige od Seville. Posljednji slavljenič­ki finale bilo mu je u njemačkom superkupu prije četiri godine.

 ??  ?? Lovren i Modrić znali su se međusobno sučeljavat­i i na teniskom terenu
Lovren i Modrić znali su se međusobno sučeljavat­i i na teniskom terenu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia