Večernji list - Hrvatska

U Hrvatskoj živi od 793 do 937 medvjeda

U Hrvatskoj je 200 medvjeda više nego u susjednoj Sloveniji

- Josip Bohutinski josip.bohutinski@vecernji.net

Većinu populacije smeđih medvjeda u Hrvatskoj čine ženke, i to 58 posto, a mužjaka je manje jer se njih više odstreljuj­e

U Hrvatskoj živi između 793 i 937 smeđih medvjeda, od kojih su 58,2 posto ženke – prva je znanstvena procjena brojnosti populacije i omjera mužjaka i ženki tih zvijeri u Hrvatskoj, do koje su došli istraživač­i u skolpu projekta Upravljanj­e i zaštita populacije smeđih medvjeda u sjevernim Dinaridima i Alpama – Life DinAlp Bear, a koji se provodi u Hrvatskoj, Sloveiji, Italiji i Austriji. Znanstveni­ci su do tih podataka došli pomoću medvjeđeg izmeta koji su skupljali na području Hrvatske i Slovenije i iz njega analiziral­i DNK.

Sjeverozap­adni Dinaridi

Akcija skupljanja izmeta trajala je od rujna do prosinca 2015. kad je u Hrvatskoj i Sloveniji prikupljen­o 4687 genskih uzoraka s područja većeg od 20.000 četvornih kilometara odnosno na području sjeverozap­adnih Dinarida u obje zemlje. Uzorke medvjeđeg izmeta prikupljal­o je oko dvije tisuće volontera – uglavnom lovaca i šumara, ali i šira javnost. To je bila jedna od najvećih takvih akcija u svijetu. Rezultati analize tih genskih uzoraka smeđih medvjeda objavljeni su ovih dana. Brojka od 937 medvjeda na teritoriju RH se pri tome uzima kao maksimalna godišnja vrijednost brojnosti populacije u proljeće 2015. s uključenim godišnjim pomlatkom, a brojka od 793 medvjeda uzima se kao minimalna u zimi 2015. s uključenim godišnjim mortalitet­om i bez pomlatka iz 2016. Za Sloveniju je procijenje­no da je maksimalni broj tih medvjeda s pomlatkom 711, a 599 minimalni je njihov broj. U Hrvatskoj, pokazalo je istraživan­je, većina smeđih medvjeda su ženke, a mužjaka je 41,8 posto. Đuro Huber s Veterinars­kog fakulteta u Zagrebu kaže da su medvjedice u većini jer se mužjake više odstreljuj­e. Dodaje da je Hrvatska kad je ulazila u Europsku uniju morala procijenit­i koliko smeđih medvjeda ima na svom teritoriju i da smo tada naveli podatak o 940 jedinki tih zvijeri. Znanstvena procjena brojnosti smeđih medvjeda tako je sukladna tim procjenama. Huber kaže da je on još prije 10 godina procijenio da u RH ima oko 1000 smeđih medvjeda.

Poginu u prometu

Medvjeđa populacija se osim prirodnim putem smanjuje i odsterlom. Tako je ove godine dopušten odstrel 130 tih zvijeri, a prijašnjih je godina ta kvota iznosila 120. Usto, Huber ističe, 10 do 20 medvjeda godišnje strada u prometu, od vlaka, automobila ili kamiona. Uz to se tri do četiri medvjeda godišnje interventn­o odstrijeli, a radi se o zvijerima koje stvaraju probleme odnosno rade štetu ljudima. Medvjedi u Hrvatskoj obitavaju u Gorskom kotaru, Lici i na Velebitu, a zna se dogoditi da neki od njih preplivaju more i dođu na otok Krk. U tom slučaju također su meta za interventn­i odstrel. Huber objašnjava da ženka smeđeg medvjeda ima prosječno 2,18 mladih, koji s njom ostaju do druge godine života. Tako da ženka ima mlade svake dvije godine. Prosječna starost hrvatskih smeđih medvjeda je pet godina, prosječni životni vijek te vrste premašuje 20 godina, a nerijetko neki od njih dožive i 40 godina. Stoga je populacija hrvatskih smeđih medvjeda, kaže Huber, jako mlada. Brojnost populacije smeđih medvjeda trebala bi se znanstveno procjenjiv­ati na takav način svakih pet-šest godina, no Huber napominje da to ovisi o projektu i mogućnosti­ma njegova financiran­ja. Projekt Life DinAlp Bear pak započeo je u srpnju 2014. i trajat će do kraja lipnja 2019. godine. Proračun projekta je 5,98 milijuna eura, od kojih 4,1 milijun eura dolazi iz financijsk­og doprinosa EU.

Brojnost populacije medvjeda procijenje­na je u sklopu projekta Life DinAlp Bear

Medvjedi u RH obitavaju u Gorskom kotaru, Lici i na Velebitu, a neki od njih doplivaju i do Krka

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Medvjedica ima prosječno 2,18 mladih, a u akciji prikupljen­o je 4687 genskih uzoraka iz izmeta zvijeri
Medvjedica ima prosječno 2,18 mladih, a u akciji prikupljen­o je 4687 genskih uzoraka iz izmeta zvijeri
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia