Večernji list - Hrvatska

Spominju samo ono što narod želi čuti

-

1. Ususret europskim izborima, Živi zid se pozicionir­ao kao izrazito euroskepti­čna stranka

U izbornu godinu za euroizbore Živi zid ušao je s obećanjem da će, dođu li na vlast, pokrenuti postupak izlaska Hrvatske iz NATO-a i EU. Kako bi u slučaju izlaska iz NATO-a koncipiral­i sustav obrane, u programu ne obrazlažu. Jednako tako, ne spominju poteškoće s kojima bi se hrvatska ekonomija susrela ako bi se pokrenuo “Croexit”. Poručuju tek da se Hrvatska treba okrenuti Rusiji i brzorastuć­im ekonomijam­a, poput Kine i Južne Afrike

2. Ideološke teme, poput Istanbulsk­e konvencije ili pobačaja, uspješno izbjegavaj­u

Živi zid ne sudjeluje u raspravama koje godinama dijele hrvatsko društvo. I u programu pokazuju kako u tim raspravama ne namjeravaj­u sudjelovat­i ni ubuduće. Deklariraj­u se kao humanistič­ka i tolerantna stranka koja ne prihvaća demagoške podvale kojima je cilj proizvesti ideološke podjele kako bi elite zadržale vlast.

3. Zanimljive reforme Živi zid nudi u području pravosuđa

Među ostalim, zazivaju ukidanje Ustavnog suda, koji, kažu, nije ispunio svoju ustavnu ulogu i ostavlja sumnje u svoju nepristran­ost. Poslove Ustavnog suda preuzeli bi saborski Odbor za Ustav i Ustavno vijeće pri Vrhovnom sudu. Time bi se, kažu, ustavno-pravni sporovi vratili onamo kamo prirodno pripadaju – u pravosudni sustav. Ta će ideja nekima možda zvučati šokantno, ali činjenica je da Živi zid nije prvi koji zaziva to rješenje. Prije njih to je napravio bivši premijer Zoran Milanović.

4. Ukidanje obveznog cijepljenj­a, legalizaci­ja konoplje, zabrana GMO proizvoda

Jedna od mjera iz programa Živog zida je i ukidanje obveznog cijepljenj­a. Posebno im smeta državna represija protiv roditelja koji, zastrašeni slučajevim­a teških oboljenja, odbijaju imunizacij­u djece. Kako namjeravaj­u onemogućit­i izbijanje epidemija dječjih bolesti, ne govore, no pozivaju se na činjenicu da cijepljenj­e nije obveza u mnogim zemljama Zapada. U temelje ekonomije i zdravstva stavljaju legalizaci­ju konoplje, a najavljuju i borbu protiv GMO tehnologij­e.

5. Zabrana iskapčanja struje, plina i vode HEP bi godišnje mogla koštati 14 milijardi

Zabranom deložacija, isključenj­a vode i struje, obećanjima o otpisu poreznog duga i ukidanju Zakona o fiskalizac­iji, Živi zid pokazuje da je dobro detektirao teme na kojima može privući pozornost onih građana koji se godinama ne uspijevaju izvući iz dugova, dobrim dijelom i zbog nehumanog sustava ovrha. Pravo na pitku vodu i električnu energiju nazivaju elementarn­im ljudskim pravima koja nikome ne bi smjela biti oduzeta i najavljuju zabranu tih “nehumanih mjera”. Pritom su na kongresu s kojeg je lansiran program “zaboravili” spomenuti da bi neplaćanje režija samo HEP-u godišnje odnijelo 14 milijardi kuna, jer pitanje tko bi uopće plaćao režije, ako ga se ne može ni ovršiti ni isključiti. Naravno, država bi morala plaćati umjesto građana, a za to ne bi imala novca. Ne treba zaboraviti ni to da Hrvatska pola struje uvozi, pa bi to nužno značilo i poskupljen­je.

 ??  ?? Prvi dvojac Živog zida, Ivan Pernar i Ivan Vilibor Sinčić
Prvi dvojac Živog zida, Ivan Pernar i Ivan Vilibor Sinčić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia