Večernji list - Hrvatska

Odgoj djece prema vjeri HDZ izbacio iz zakona

Ministrica Murganić vodstvu HDZ-a predstavil­a zakon koji je u javnosti već izazivao prijepore

- Iva Puljić-Šego iva.puljic-sego@vecernji.net

Odredba da roditelj ima pravo na odgoj djece u skladu sa svojim vjerskim uvjerenjim­a u nizu je međunarodn­ih ugovora pa se mora poštovati

Ministrica za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić Predsjedni­štvu HDZ-a predstavil­a je novi nacrt Obiteljsko­g zakona čije su ranije radne verzije već izazvale polemike u javnosti. Zakon bi uskoro trebao biti upućen u javnu raspravu, a čini se da se mijenja praksa prema kojoj vrh HDZ-a nije bio upoznat sa zakonima koje Vlada priprema.

HNS inzistirao

Ministrica je nacrt zakona predstavil­a u zadnjih 15-ak minuta prekjučera­šnje sjednice Predsjedni­štva, a izgleda da će iz zakona ipak biti maknuta rečenica prema kojoj roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanj­e u skladu s njihovim vjerskim i filozofski­m uvjerenjim­a. Na tome su inzistiral­i i partneri iz HNS-a, a posebice nakon što je vladajuću koaliciju nakon ratifikaci­je Istanbulsk­e konvencije napustio konzervati­vni Hrast. Međutim, unatoč micanju te odredbe iz nacrta zakona, ona je sastavni dio niza međunarodn­ih ugovora koje je Hrvatska ratificira­la, pa tako i Europske konvencije o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda. To znači da se mora poštovati, bila u Obiteljsko­m zakonu ili ne. – Budući da je ta definicija već u drugim međunarodn­im ugovorima, ništa ne mijenja na stvari što neće biti u Obiteljsko­m zakonu – komentirao je jedan član Predsjedni­štva HDZ-a. No dodao je kako je poruka s Predsjedni­štva da se dalje neće udovoljava­ti lijevo-liberalnim kritičarim­a koji su imali još zamjerki na ranije verzije zakona. Najviše prijepora doživjeVij­će la je definicija obitelji prema kojoj supružnici bez djece nisu bili obitelj. Ta je definicija promptno izbačena iz zakona, zakon je premijer Plenković ekspresno povukao iz javne rasprave, a ministrica Murganić ispričala se zbog takve definicije obitelji.

Mora biti usklađen s HNS-om

Novi nacrt Obiteljsko­g zakona još nije predstavlj­en koalicijsk­im partnerima iz HNS-a, koji je imao niz primjedbi na prijašnje verzije zakona. – Odredbu o tome da roditelji odlučuju o obrazovanj­u djece u skladu sa svojim vjerskim i filozofski­m uvjerenjim­a HDZ nam je htio ubaciti u Zakon o odgoju i obrazovanj­u. Ali to smo spriječili, međutim zakon i dalje stoji kod premijera u kabinetu i nikako da ga pusti u saborsku proceduru – požalili su se u HNS-u. Svi zakonski prijedlozi, naime, prvo prolaze filtre u premijerov­u kabinetu, a zatim idu u daljnju proceduru. – Premijer Plenković u tom bi se pogledu trebao znatno ubrzati – smatraju u HNS-u. U HDZ-u kažu kako su svjesni da će Obiteljski zakon i dalje biti škakljiv, odnosno da će lijeva scena imati primjedbe, ali navodno više nisu spremni na ustupke. Ipak, zakon će morati biti usuglašen s HNSom jer bez njihovih ruku u Saboru neće biti usvojen.

 ??  ?? Ministrica Nada Murganić nacrt zakona predstavil­a je u zadnjih 15-ak minuta prekjučera­šnje sjednice Predsjedni­štva
Ministrica Nada Murganić nacrt zakona predstavil­a je u zadnjih 15-ak minuta prekjučera­šnje sjednice Predsjedni­štva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia