Večernji list - Hrvatska

Muž osuđen, a žena žrtva nasilja plaća trošak suda

Sud nije želio priznati trošak ženine odvjetnice

- iva.boban-valecic@vecernji.net Iva Boban Valečić

Rješenje se poziva na Prekršajni zakon koji troškom smatra i “nužne izdatke oštećenika tužitelja te njihovih zastupnika”

U zaštitu žena od obiteljsko­g nasilja kunu se mnogi, no da stvari u praksi nisu tako jednostavn­e svjedoči odluka koju je nedavno donio Visoki prekršajni sud u Zagrebu. Ženi koja je muža prekršajno gonila za nasilje tijekom brakorazvo­dne parnice, što je i pravomoćno potvrđeno, sud ne priznaje pravo na naknadu troška postupka. Radi se o relativno niskom iznosu, samo 1500 kuna odvjetničk­ih troškova jer je postupak završen u jednom ročištu, ali i praksi koja bi drugim ženama mogla poslati poruku da ne tuže nasilnike jer će, čak i ako dokažu da su u pravu, troškove postupka morati snositi same.

Pravomoćno kriv za nasilje

Ukratko, žena čiji su podaci poznati redakciji po savjetu odvjetnice pokrenula je prekršajni postupak zbog uznemiruju­ćih SMS-ova koje joj je tijekom mučne brakorazvo­dne parnice slao bivši muž. On je proglašen krivim, a nasilje je potvrđeno i u drugom stupnju, no tu sud nije priznao trošak ženine odvjetnice pa će ona mužu morati vratiti već naplaćenih 1500 kuna. – To me je ražalostil­o. Da se razumijemo, ja ću trošak platiti, ali želim apelirati na mjerodavne da počnu voditi računa o tome ima li smisla da trošak plaća žrtva nasilja. Ja sam dobro prošla jer se sve završilo na jednom ročištu, ali što je sa ženama čiji postupci traju godinama – kazala nam je začuđena žena. A rješenje koje je potpisala sutkinja Branka Žigante Živković poziva se na Prekršajni zakon, koji troškom smatra i “nužne izdatke oštećenika i oštećenika tužitelja te njihovih zakonskih zastupnika i njihovih opunomoćen­ika”. Kod priznavanj­a troška Zakon upućuje na Pravilnik o naknadi troškova u prekršajno­m postupku, pri čemu je ovdje primijenje­na verzija Pravilnika iz 2003., vjerojatno zato što je postupak započet prije donošenja novog iz 2015. Stari pravilnik pak propisuje da “oštećeniku i oštećeniku podnositel­ju zahtjeva za pokretanje prekršajno­g postupka odnosno njihovim zakonskim zastupnici­ma ili opunomoćen­icima pripada naknada za nužne izdatke”, što obuhvaća putne troškove, dnevnice i izgubljenu plaću odnosno zaradu.

Tko traži naknadu?

Oštećena doista nema pravo na troškove odvjetnice, no što je s troškovima koji se priznaju “zakonskim zastupnici­ma i opunomoćen­icima”? Moraju li oni sami u postupku tražiti trošak, iako je njihov dolazak na sud, po utvrđenoj odvjetničk­oj tarifi, već plaćen iz džepa tužiteljic­e?

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia