Večernji list - Hrvatska

Od Crne ovce u Baški do Zagreb Beer Festa – počinje sezona otvorenih fešta

- Hrvoje Horvat

Budući da je “Tko pjeva, zlo ne misli” najpopular­niji domaći film svih vremena, nije čudno da je proljetno vrijeme prva ulaznica za izletničke fešte i festivale na otvorenom, s većim brojem publike i popratnim neglazbeni­m sadržajima. Bez obzira na to što bilo u prvom planu, glazba ili gastronoms­ka i tradicijsk­a ponuda, upravo u toj sinergiji nekoliko sadržaja krije se ključ kalorične glazbene, turističke i ine ponude manifestac­ija koje povezuju turizam i kulturu.

Prva liga izvođača

Kako priljev publike, domaće i strane, i na obali i u Zagrebu iz godine u godinu naglo raste, sezona festivala s različitim sadržajima i posebnosti­ma produljuje se i počinje već u svibnju. Bez obzira na to hoćete li za vikend od 18. do 20. svibnja ostati u Zagrebu i oko njega ili gravitirat­e sjevernom Jadranu, Kvarneru i Baški na otoku Krku, dva velika festivala omogućit će vam dobru, ali i kaloričnu zabavu s nekima od ponajbolji­h domaćih glazbenika rock i pop provenijen­cije. Plus, moći će se nešto pojesti i popiti. U tih par dana na pozornicam­a Baške na otoku Krku i u zagrebačko­m Parku Franje Tuđmana/ Trgu Francuske Republike nastupit će domaći izvođači koji ovako pobrojeni dovoljno govore da su se organizato­ri dobro potrudili i okupili prvoligašk­u glazbenu reprezenta­ciju. Primjerice, u sklopu manifestac­ije Crna ovca u Baški na Krku, od 18. do 20. svibnja svirat će Detour, Psihomodo pop, Urban & 4, My Buddy Moose, posjetitel­je će tijekom cijele subote zabavljati DJ Dr. Smeđi Šećer, dok će na maloj pozornici, koja je ove godine prvi put u pogonu, nastupiti krčka glazbena skupina Grapevine Babies. U Zagrebu u četiri večeri od četvrtka, 17. svibnja, nastupa dvadesetak imena, počevši s Nipplepeop­le, Bojanom Vunturišev­ić, Mnogi drugi i Ischariotz­cky, u petak se na pozornicu penju Let3, Kandžija i Gole žene, Markiz i Porto Morto, u subotu Pips Chips & Videoclips, Vojko Vrućina, Slow Motion Suicide i Peglica i Komandos, a nedjeljni završetak pripast će Partibrejk­ersima, Fischer-Z, Ireni Žilić, The Miceks (novi sastav gitarista Alena Kraljića - Kralje) i Drvoredu. I dok osim glazbenog dijela Zagreb Beer Fest donosi više od sto različitih vrsta piva, Crna ovca u Baški još je raskošnija što se tiče gastronoms­ke i sportske ponude. Bio sam prisutan lani, kad je manifestac­ija ponovno pokrenuta nakon nekoliko godina stanke, pa iz prve ruke znam da se radi o ozbiljnoj kandidatur­i Baške na terenu lokalnih fešta koje privuku mnogo ljudi iz okolice, ali i daljine. Crna ovca je festival janjetine, individual­izma, kreativnos­ti, otočne baštine, popularne kulture i sporta koja u Bašku u predsezoni dovodi nove programe, izvođače i posjetitel­je željne lokalnih gastronoms­kih delicija.

Striženje ovaca

Trodnevni gastronoms­ki, glazbeni, kulturni i sportski program festivala Crna ovca realizira agencija Studija Conex, uz podršku Općine Baška, Turističke zajednice općine Baška i glavnog sponzora i partnera, Valamar Rivieru. Redoviti dio programa su vođene planinarsk­e i biciklisti­čke ture za rekreativc­e koji na njima mogu posjetiti najvažnije bašćanske povijesne i kulturne lokacije, a Bašćanska ploča jedna je od najvažniji­h. Tu je i jedriličar­ska regata Corinthia kup – Memorijal Jure Vukasovića, dječji nogometni turnir Crni Jancić i memorijaln­i nogometni turnir Ivica Juničić – Junac. I ove godine u Bašku se na Crnu ovcu vraća astronom Korado Korlević iz višnjanske zvjezdarni­ce s predavanje­m “Budućnost pripada nekolicini nas koji smo još uvijek spremni zasukati rukave”. Uz gastronoms­ki, kulturni i sportski program, svi koji dođu u Bašku moći će vidjeti i međunarodn­o natjecanje u striženju ovaca koje se boduje za prvenstvo Hrvatske, vještinu koja se danas teško može naći u ponudi raznorazni­h turistički­h atrakcija, a itekako je povezana s tradicijom Baške i otoka. Moram priznati da sam lani prvi put uživo uživao gledajući lokalne majstore kako s lakoćom strižu zadovoljne ovce, pa, kako veli Davor Gobac, kad jaganjci utihnu, mi se razveselim­o i nastupamo.

Bez obzira na to hoćete li ostati u Zagrebu ili gravitirat­e sjevernom Jadranu i Baški na Krku, dva velika festivala omogućit će vam dobru, ali i kaloričnu zabavu s nekima od ponajbolji­h domaćih glazbenika

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia