Večernji list - Hrvatska

Najbolja svima, ali ne i po kriteriju IAAF-a

Sandra je sada u Dohi postigla 39. pobjedu na mitinzima Dijamantne lige

- Damir.mrvec@vecernji.net

Sandra Perković do sljedećeg nastupa na mitingu Dijamantne lige, u Rimu, ima 27 dana za pripreme Damir Mrvec Sandra Perković nastavila je dominirati u bacanju diska i na početku ove sezone. U Dohi, na prvom ovosezonsk­om mitingu Dijamantne lige, pobijedila je nevjerojat­nom lakoćom. Za gotovo pet metara nadmašila je prvu pratitelji­cu, Kubanku Perez. Pobijedila je s drugim najboljim hicem u karijeri – 71,38 metara, koji je samo tri centimetra slabiji od njezina osobnog i hrvatskog rekorda.

Može među 50 najboljih hitaca

S obzirom na okolnosti, može se očekivati da će Sandra ove sezone postići novi hrvatski rekord. Bilo bi lijepo kada bi to bio prvi Sandrin hitac preko 72 metra, čime bi ušla na listu 50 najboljih hitaca ženskog diska svih vremena. Trenutačno je Sandra na 74. mjestu, a 50. mjesto drži Čehinja Zdenka Šilhava koja je 1984. godine bacila disk točno 72 metra. Sandra je u Dohi postigla 39. pobjedu na mitinzima Dijamantne lige. Mali dijamant, koji se daje za ukupnu pobjedu po disciplini, Sandra je već osvojila šest puta zaredom. Nepobjediv­a je od 2012. do danas. Ove godine želi ostvariti sve pobjede na mitinzima Dijamantne lige, baš kao što joj je to uspjelo 2013. i 2016. godine. Za sada nema nijedne atletičark­e koja ima toliko ukupnih pobjeda u Dijamantno­j ligi, dok je kod muškaraca još uvijek na prvom mjestu francuski skakač s motkom Renaud Lavillenie koji ima sedam ukupnih pobjeda. Šest ima američki troskokaš Christian Taylor koji je u Dohi bio drugi. Sandra trenutačno ima tri vodeća hica na svjetskoj listi. Posljednje dvije sezone imala je na kraju pet prvih najboljih hitaca. Još je triput završavala sezonu na prvome mjestu, 2012., 2013. i 2014., a taj sjajan niz uspjela je 2015. prekinuti Kubanka Denia Caballero bacivši dalje od 70 metara.

Ne opterećuje se izborima

Osvoji li Sandra ove sezone sedmi mali dijamant, za Hrvatsku će to biti ukupno deveta ukupna pobjeda jer osim Sandre i Blanka Vlašić je dvaput osvajala Dijamantnu ligu. Mogli bismo na tablici svih vremena zemalja koje su osvajale mali dijamant preskočiti Francusku i Veliku Britaniju i biti šesti, što bi bio senzaciona­lan uspjeh. Šteta što ove sezone zbog ozljede nema Sare Kolak koja bi sigurno kandidiral­a za ukupnu pobjedu u bacanju koplja. I na kraju, kada se pogleda dominacija Perković, zaista je nevjerojat­no da sve te godine nije nijednom bila proglašena najboljom svjetskom ili europskom atletičark­om. Očigledno EAA i IAAF imaju neke čudne kriterije... – Više me ti izbori i ne zanimaju. Valjda bih bila izabrana samo u slučaju da postignem svjetski rekord

Perković.• – rekla je Sandra

Sandra Perković je na 74. mjestu po daljini hica, za top 10 treba joj 73,43 m

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sandra Perković je Mali dijamant, koji se daje za ukupnu pobjedu po disciplini, već osvojila šest puta zaredom
Sandra Perković je Mali dijamant, koji se daje za ukupnu pobjedu po disciplini, već osvojila šest puta zaredom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia