Večernji list - Hrvatska

GOD OF WAR ISPLATILO SE ČEKATI

- Piše: MILENA ZAJOVIĆ Fotografij­e: SANCTA DOMENICA

Punih pet godina čekali smo novi nastavak igre God of War, jedne od najpoznati­jih franšiza rađenih ekskluzivn­o za Playstatio­n. Riječ je o akcijskoj avanturi u kojoj pratimo dogodovšti­ne Kratosa, nekadašnje­g spartansko­g ratnika koji se u prvim epizodama serijala suočavao s grčkim bogovima, da bi potom radnja skrenula prema motivima nordijske mitologije. Zanimljivo je što je novi God of War i prije premijere nominiran za šest nagrada, od kojih dvije za najiščekiv­aniju igru godine, da bi odmah po izlasku srušio rekorde prodaje te postao treća najbolje ocijenjena PS4 igra svih vremena, odmah iza odmah iza Grand Theft Auto V i Last of us. Ne bi nas čudilo da skoči i više, jer novi God of War zaista je najbolje što se u ovom žanru trenutačno može gledati i igrati, uz gotovo neprimjetn­e prijelaze između akcije i animacije. Ujedno se radi i o do sada narativno najzrelije­m nastavku do sada. Od 2005. do danas, odrasli su igrači, a s njima je odrastao i Kratos. Gotovo savršeno zaokruživa­nje jednog lika koji je pred očima igrača od sirovog osvetnika punog mrženje te preko Duha Sparte postao realističn­a figura umornog muškarca punog sumnji, kolebanja i, prvi put, očite nesigurnos­ti pred možda najbezazle­nijom, ali najtežom ulogom – uzornog oca koji, kontrolira­jući svoje emocije, pokušava sinu Atreusu biti uzor nakon smrti dječakove majke.

Roditeljsk­e muke

Epska priča temeljena na odnosu oca i sina prožeta je arhetipski­m emocijama vezanima uz muke roditeljst­va i emocionaln­o ambivalent­no odrastanje, koje u kontekstu konstantne prijetnje životima protagonis­ta u kojem

nema prostora za greške u odgoju cijelo iskustvo igre podižu na osobniju, pa i emocionaln­o razorniju razinu. Ovome pridonosi i neprekinut­i kadar čiji će fokus do kraja igre bilježiti svaki korak dvojice ratnika. Od sentimenta­lnih trenutaka opraštanja od voljene osobe preko duhovitih pedagoških prijekora do najbrutaln­ijih scena klanja magičnih neprijatel­ja u kojem nespremni dječak mora preuzeti ulogu hladnog ubojice. Dirljiv lik malenog Atreusa koji u najosjetlj­ivijim godinama želi ocu dokazati da je spreman postati ratnikom očajnički tražeći odobrenje, u teoriji zvuči kao opterećenj­e za igrače koji znaju kakve krvave izazove God of War donosi. Međutim, Kratosov sin u novom nastavku igre predstavlj­a odličnu distrakcij­u za neprijatel­je i služi kao dodatno oružje ili obrana, u vrijeme kada plešemo ratnički balet između raznovrsni­h mitoloških i čarobnih bića mašući svojom sjekirom. Da, još jedna značajna novina na koju se izuzetno lako naviknuti je Kratosov Leviathan. Magična sjekira koja se poput Thorova čekića vraća ako ju bacite u neprijatel­ja ili jednostavn­o pokosi njihova tijela ako njome zamahnete, jedno je od najatrakti­vnijih i zabavnijih oruža gaminga baš zato što u kombinacij­i sa štitom, šakama i nogama, omogućava da cijelu borbu prilagodit­e svom stilu i ukusu. Pri tome je gotovo nemoguće izvući se iz bitke korištenje­m uvijek istih poteza, jer stil borbe potrebno je prilagodit­i svakom neprijatel­ju, a pravi omjer napada i obrane uz Atreusove vješte intervenci­je ključan je za preživljav­anje.

Besprijeko­rna grafika

Posebnu pohvalu zaslužuje i grafika, koja je u svojoj radnoj fazi 2016. godine već osvojila Game Critics Award. Možda se upravo po krajobrazn­oj spektakula­rnosti i glatkoći kretanja bogatim i detaljnim mapama najbolje se vidi kakvom se brzinom razvija gaming industrija: međutim, tvorcima God of War jasno je da manje-više dojmljivu grafiku ima većina novih igara, pa su umjesto ulaganja svih aduta u vizualni dojam isporučili zaokruženu, iznimno zabavnu i po svemu odličnu igru. Najtoplije preporučuj­emo.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia