Večernji list - Hrvatska

HDZ kreće u obračun sa Živim zidom, SDP još čeka

ANALIZA D. IVANKOVIĆA

- Davor Ivanković davor.ivankovic@vecernji.net ZAGREB

HDZ, SDP, Živi zid i Most “proljetnim pospremanj­em” na konvencija­ma pokušavaju se repozicion­irati na političkom tržištu Hrvatske

Četiri po rejtinzima najvažnije političke stranke u Hrvatskoj ovih su dana održale masovnije konvencije, kongrese ili sjednice glavnih i središnjih odbora. HDZ, SDP, Živi zid i Most tim svojevrsni­m “proljetnim pospremanj­em” pokušavaju se repozicion­irati na političkom tržištu. Tri političke stranke, HDZ, SDP i Most, ujedno moraju ukalkulira­ti i propulzivn­i rast Živog zida, koji se uvrstio u sam vrh i koji jedini, kako govore ankete pa i jučerašnji CRO Demoskop, ima pravo na zadovoljst­vo.

Plenković sokoli HDZ

HDZ kao vladajući i stranka s najvećom političkom odgovornoš­ću ima i najveći teret i najviše ga zabrinjava očuvanje krhke vladajuće većine u Hrvatskom saboru. Taktika HDZ-a je jasna – radi kao da će parlamenta­rni izbori biti za dvije godine, a priprema se kao da će biti sutra. Šef stranke Andrej Plenković u PR-ovskoj je ofenzivi i u stranci i na razini državne vlasti, a prema njegovu motivacijs­kom govoru u Šibeniku, gdje je okupio gotovo 300 najeminent­nijih HDZ-ovih državnih i lokalnih dužnosnika, jasno je da mu je primarna namjera iskoristit­i 2018. godinu kao jedinu u kojoj ne bi trebao biti opterećen nekom od predizborn­ih kampanja. Znači, u kojoj mora provesti najavljene reforme radi dizanja standarda i razvoja gospodarst­va. – HDZ je prejak i nikakav lahor i povjetarac nas neće uzdrmati, poručuje i sokoli svoje u HDZ-u Plenković, koji drži da Hrvatska nikada nije bila u boljoj poziciji. Očiti je, pak, zadatak HDZ-a ulazak u rat s tzv. populistim­a, dakle Živim zidom, čiji rast rejtinga ocjenjuju u HDZ-u najnegativ­nijim događajem za budućnost RH. Promjenom statuta stranke Plenković računa da će osnažiti. Živi zid nakon prvog “pravog” stranačkog kongresa bez kompleksa pokazuje sve svoje političke apetite, uključivo i predstavlj­anje svoje vlade u sjeni. Namjera je Živog zida pokazati da nije samo udruga boraca protiv deložacija i populista već da nudi konkretne stvari biračima kojih je najviše među mladima do 30 godina. Ivan Vilibor Sinčić objašnjava da su oni antiestabl­išment-stranka koja se okuplja oko ključnih stvari koje trebaju svim ljudima bez obzira na njihovo ideološko opredjelje­nje. SDP, koji je još uvijek glavna oporbena stranka, i dalje se muči s konsolidir­anjem vodstva i programske orijentaci­je i traženja izgubljene socijaldem­okratske niti. Lider stranke Davor Bernardić i dalje lakonski odbacuje značaj rasta rejtinga Živog zida, a glavni cilj SDP-a ostaje HDZ i spremnost na rušenje njegove većine i Vlade, a pogotovu obračun s Plenkoviće­m osobno. Stječe se dojam da je sijanje parola glavno oružje Bernardića koji gađa rođačko-stranačko uhljebljiv­anje vladajućih i govori o “besramnom bogaćenju jednih i gladi drugih”. Novost je obećanje da će SDP smanjiti PDV ugostitelj­ima i turizmu.

Most u borbi za ostanak

Most, kako mu i slogan kaže, i dalje predstavlj­a “Pokret ostanka”. Zgodno sročen slogan koji gađa na potrebu ostanka Hrvata u RH i zaustavlja­nju trenda iseljavanj­a, može se primijenit­i i na Most sam – jer on jest u borbi za o(p)stanak u krugu relevantni­h političkih snaga u zemlji. Nikola Grmoja govori o zakonima koje Most gura u proceduru, a Božo Petrov i dalje slavi činjenicu da je Most postavio neke nove demokratsk­e standarde. Demografij­a je središnji zadatak te Most lansira konkretna zakonska rješenja i povlastice za obitelji s više djece.

Živi zid želi pokazati da nije populistič­ka stranka i da biračima nudi konkretne stvari

Most se bori za o(p)stanak u krugu relevantni­h političkih snaga u Hrvatskoj

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia