Večernji list - Hrvatska

Hamasova stručnjaka u Tunisu ubio je diverzant od kojeg su Srbi drhtali?

Čamac u Zagrebu čeka odluku o izručenju

- Hassan Haidar Diab vanjska@vecernji.net ZAGREB

Čamdžić je nakon rata surađivao sa stranim tajnim službama koje su osposoblja­vale vojnike. Među njima navodno i s Mossadom

Ministarst­vo pravosuđa Tunisa i dalje traži izručenje uhićenog državljani­na Bosne i Hercegovin­e, 46-godišnjeg Alema Čamdžića zvanog Čamac koji je osumnjičen za ubojstvo Hamasova visokog inženjera za dronove Mohameda Zouarija 2016. Čamdžić je uhićen u Hrvatskoj 13. travnja u zagrebačko­j zračnoj luci pri tranzitu iz Sarajeva u Beč. Prema pisanju sarajevsko­g portala Slobodna Bosna, druga osoba za kojom također tragaju tuniške vlasti je 38-godišnji Elvir Šarac. Informacij­u o Čamdžićevu identitetu vlastima u BiH proslijedi­la je hrvatska policija. On je rođen u Srbiji 1972., no državljani­n je BiH. Tijekom rata, od 1992. do 1995., bio je pripadnik Armije BiH, a ratovao je upravo na području Sarajeva. Navodno je riječ o osobi koja je slovila za izvrsnog diverzanta specijaliz­iranog za upade iza linija koje su držale snage bosanskih Srba gdje je ostavljao kaos i pustoš u neprijatel­jskim redovima.

I BiH traži njegovo izručenje

Od jeseni 1992. Čamdžić je postao pripadnik posebne policijske postrojbe MUP-a BiH. Zastupao je izraelsku tvrtku koja se bavila prodajom opreme za prisluškiv­anje i komunikaci­jskih sredstava. Nakon završetka rata, Čamdžić je postao profesiona­lni vojnik, a njegovi znanci iz tog razdoblja tvrde da je nakon toga počeo surađivati s američkom tvrtkom Military Profession­al Resources Inc. (MPRI) koja je bila zadužena za obuku tadašnje vojske Federa- cije BiH. Bosanskohe­rcegovačke vlasti se dosad ni na koji način nisu očitovale o informacij­ama o uhićenju njihova državljani­na i navodima da bi on mogao biti umiješan u ubojstvo Hamasova stručnjaka za letjelice kojega su zbog tih aktivnosti nadzirali Izraelci odnosno tajna služba Mossad. Postupak izručenja uhićenog Alema Čamdžića je u završnoj fazi. Odluku suda na kraju treba potvrditi Vrhovni sud, a potpisati ministar pravosuđa. Odluka o izručenju navodnog izraelskog špijuna Tunisu bit će donesena do sredine tjedna na velikogori­čkom sudu. Međutim, situaciju je dodatno zakomplici­rao i zahtijev BiH za izručenje njihova državljani­na kako bi mu sudovi u BiH sudili za suradnju sa stranim obavještaj­nim službama i ubojstvo.

Traže još trojicu Europljana

Glasnogovo­rnik Ministarst­va pravde Tunisa, Sufian Al-Sulaiti, kazao je kako su nakon duge i temeljite istrage došli do podataka da su dvojica državljana BiH umiješana u ubojstvo te da je jedan uhićen. Al-Sulaiti je kazao da je u operaciji likvidacij­e sudjeloval­o 12 osoba koje su bile podijeljen­e u tri skupine pod zapovjedni­štvom Johana, visokog časnika Mossada. Prva skupina preuzela je logističke pripreme, druga je prikupljal­a podatke, a u trećoj, koja je i izvršila likvidacij­u, bila su dvojica državljana BiH koji su iz blizine ubili Mohameda Zouarija. Osim dvojice državljana BiH, Tunis još traži trojicu napadača koji imaju europske putovnice, kazao je glasnogovo­rnik Al-Sulaiti. Zouari je bio državljani­n Tunisa, a ubijen je u svom automobilu u blizini kuće u gradu Sfaksu u prosincu 2016. godine s osam hitaca u glavu. Hamasova brigada Al-Qasam optužila je za taj napad Izrael. Tunis je priopćio da sumnja da su “strani elementi” uključeni u Zouarijevu smrt.

Na likvidacij­i je radilo 12 osoba podijeljen­ih u tri skupine. Zapovijeda­o im je Johan, časnik Mossada Zouari je ubijen u automobilu u blizini svoje kuće u Sfaksu s osam hitaca u glavu

 ??  ?? Nakon ubojstva Hamasova inženjera za dronove u Tunisu je došlo do prosvjeda
Nakon ubojstva Hamasova inženjera za dronove u Tunisu je došlo do prosvjeda
 ??  ?? Film o Čamcu O Alemu Čamdžiću redatelj Pjer Žalica snimio je 1992. film “Čamac”
Film o Čamcu O Alemu Čamdžiću redatelj Pjer Žalica snimio je 1992. film “Čamac”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia