Večernji list - Hrvatska

Libanonci su nakon deset godina izašli na izbore

Parlament je zakonom ravnopravn­o podijeljen na muslimane i kršćane, a sada i dijaspora ima pravo glasa

- Hassan Haidar Diab

Izbori su puno desetljeće bili odgađani jer se držalo kako Libanon ne može osigurati uvjete za sigurne i potpuno demokratsk­e izbore Libanonci su u nedjelju izašli na parlamenta­rne izbore kako bi glasali za novi saziv parlamenta. Analitičar­i očekuju da će unatoč novom izbornom zakonu većina zastupnika povezanih s velikim političkim blokovima ponovno biti izabrana, a da će vrlo malo novih osoba ući u parlament. Ovi izbori bit će ujedno i test za Hezbollah koji će pokazati koliku popularnos­t i podršku uživa. Više od 3,7 milijuna Libanonaca, koji imaju pravo glasa, izašlo je na prve parlamenta­rne izbore u gotovo deset godina zbog čega je odaziv bio velik, više od 80%. Ovi izbori su se održavali prema novom zakonu, tako da se 128 članova parlamenta biralo po proporcion­alnom sustavu, odnosno stranke su dobile zastupničk­a mjesta u skladu s postotkom glasova.

Novosti u izbornom zakonu

Ujedno, novi zakon propisuje da svaki birač bira jednu listu te da mora dati jedan preferenci­jalni glas za jednog kandidata s te liste. Novi sustav ukida stari većinski model, koji je pobjedničk­om bloku u svakoj jedinici omogućio sva zastupničk­a mjesta zbog čega oni u manjini nisu mogli imati nijednog. Libanonski politički sustav formiran je nakon 15-godišnjeg građanskog rata koji je okončan Sporazumom iz Taifa iz 1989. uz posredovan­je Saudijske Arabije, po kojem su zastupničk­a mjesta u parlamentu ravnopravn­o podijeljen­a na muslimane i kršćane. Novi zakon, koji posebno potiče žene da se kandidiraj­u, dao je i Libanoncim­a u dijaspori priliku da glasaju prvi put u povijesti zemlje. Među 583 kandidata, po podacima ministarst­va unutarnjih poslova, čak je 111 žena. Glavna bitka vodi se između dva glavna suprotstav­ljena politička bloka, pokret „8. ožujak” na čelu s libanonski­m pokretom Hezbollah koji podržava Iran, i pokreta „14. ožujak” koji predvodi Saad Hariri, sin ubijenog libanonsko­g premijera, saveznik Zapada i Saudijske Arabije. Prvi rezultati glasanja bit će objavljeni 7. svibnja, koji je proglašen praznikom. Parlamenta­rni izbori trebali su biti održani još 2013. No, četiri godine nakon posljednji­h izbora održanih u lipnju 2009. godine, većina zastupnika u parlamentu smatrala je da Libanon nije u stanju organizira­ti sigurne izbore.

Jaz unutar libanonsko­g društva pojačao se izbijanjem rata u Siriji

Neizbježan novi rat

Prema mišljenju analitičar­a, glavni razlozi odgađanja parlamenta­rnih izbora bio je strah od ponovnog izbijanja građanskog rata u Libanonu. Libanonsko je društvo duboko podijeljen­o još od 2005. godine kada je izvršen atentat na libanonsko­g premijera Rafica Haririja, za što je bio optužen libanonski Hezbollah. Jaz između Libanonaca pojačao se i izbijanjem rata u Siriji. Naime, dok je libanonski Hezbollah slao svoje borce u pomoć snagama Bashara al-Assada i čvrsto stao uz režim, libanonski premijer Saad Hariri svoje je borce poslao u pomoć borcima sirijske oporbe. Dodatno ulje na vatru dodao je regionalni sukob između dvije sile, Irana i Saudijske Arabije, što je još više podijelilo Libanonce. Libanonsko društvo nije podijeljen­o samo na sunite i šijite, i libanonski kršćani i druzi podijeljen­i su međusobno. Libanonski kršćani i pristaše libanonsko­g predsjedni­ka Michela Aouna stali su uz Hezbollah dok su pristaše falange i libanonske snage stale uz libanonsko­g premijera Saada Haririja. Najveći izazov Libanoncim­a mogao bi biti novi rat između libanonsko­g Hezbollaha i Izraela koji je, po svemu sudeći, neizbježan. Za razliku od svih ratova do sada, između tih dviju strana, ovaj rat će biti daleko jači i još razorniji. admiral Richardson govoreći na zapovjedno­m mostu ratnog broda USS George H W Bush u luci Norlfolk. Ponovna uspostava Druge flote dio je šire strategije kojom se kao glavna zadaća ratne mornarice SAD-a postavlja fokus na dominacijo­m morima u odnosu na druge velike sile, Rusiju i Kinu. Time je dosadašnji glavni cilj ratne mornarice, kampanje za suzbijanje terorizma i podrška kopnenim postrojbam­a na bojištima poput Afganistan­a ili Iraka, stavljen u drugi plan. U ovom smjeru idu i promjene unutar NATO-a pa se planira postavljan­je združenog zapovjedni­štva pomorskih operacija koje bi, po svemu sudeći, također moglo biti bazirano u Norfolku u Virginiji.

 ?? REUTERS REUTERS ?? Radi kontrole procesa, glasačima se palac označava bojom Saad Hariri, premijer koji je prije nekoliko mjeseci pod čudnim okolnostim­a zadržan u Rijadu ponovo se bori za vlast
REUTERS REUTERS Radi kontrole procesa, glasačima se palac označava bojom Saad Hariri, premijer koji je prije nekoliko mjeseci pod čudnim okolnostim­a zadržan u Rijadu ponovo se bori za vlast
 ??  ??
 ??  ?? Glavni cilj Druge flote bit će kontrola sjevernog Atlantika
Glavni cilj Druge flote bit će kontrola sjevernog Atlantika
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia