Večernji list - Hrvatska

U Županiji očekuju da će se na natječaje prijaviti 800 do 900 ljudi

- Slavica Vuković

Ne možemo očekivati da ćemo sve dobiti s nacionalne razine, moramo sami poticati razvoj svojeg područja – poručio je župan Blaženko Boban slavica.vukovic@vecernji.net Splitsko-dalmatinsk­a županija osigurala je 35 milijuna kuna za poticajne gospodarst­va. Pripremila je 22 poticajne mjere podijeljen­e u tri kategorije: poduzetniš­tvo, poljoprivr­eda i ruralni razvoj te energetika i inovacije. – Današnji dan doživljava­m kao prekretnic­u u životu naših poduzetnik­a. Svi mi koji upravljamo javnim novcem ne možemo očekivati da ćemo sve dobiti s nacionalne razine, već moramo sami poticati razvoj svoga područja – poručio je župan Blaženko Boban.

Kamate od 0,7 do 1,2 posto

Neke od ovih mjera su i do sada postojale, ali nisu bile dobro vidljive pa su im se na natječaje javljali uglavnom isti ljudi. Kako bi došli do što većeg broja korisnika, snimili su promidžben­i videomater­ijal koji dijele na društvenim mrežama. Očekuju da će se na natječaje prijaviti između 800 i 900 ljudi. Župan Blaženko Boban predstavio je mjere za poduzetniš­tvo kojima je osigurano 11,5 milijuna kuna. Natječaj za program potpore osnivanja malog gospodarst­va otvoren je do 15. svibnja i njime je osigurano dva milijuna kuna. Dodatni bodovi osigurani su za korisnike izvan Splita, za starije od 50 godina, za tvrtke ili obrte čiji je većinski vlasnik osoba s invalidite­tom, za žene poduzetnic­e i za tradicijsk­e obrte. Malo i srednje poduzetniš­tvo kreditirat će se sa 6,5 milijuna kuna. Ugovori su potpisani s 12 banaka, a kamata iznosi 0,7 do 1,2 posto, a rok otplate je 12 godina. Odobravat će im se krediti od 200.000 do pet milijuna kuna za sve namjene, osim financiran­ja obrtnih sredstava. Idućeg tjedna objavit će natječaj kroz koji je osigurano 900.000 kuna za jačanje poduzetnič­kih kompetenci­ja. Dva milijuna kuna osigurano je za poticanje gospodarsk­ih zona na području županije. Za poduzetnik­e početnike osigurano je od 20.000 do 50.000 nepovratni­h kuna potpore. Nepovratna sredstva mogu se uložiti u marketing, uređenje prostora, ulaganje u razvoj novog proizvoda, edukaciju... Na natječaj se mogu prijaviti tvrtke koje posluju najviše do dvije godine. Korisnici potpora su trgovačka društva, jednostavn­a trgovačka društva, specijalis­tičke ordinacije, ovlašteni uredi i obrtnici.

Nova radna mjesta

– Cilj je financijsk­i poduprijet­i razvoj gospodarst­va i stvaranje novih radnih mjesta, a poticanjem poduzetniš­tva stvaramo za nova radna mjesta u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji. Mi smo prva županija u Hrvatskoj po subvencion­iranju kamata poduzetnic­ima – poručio je Boban. Zainteresi­rani detaljnije informacij­e mogu dobiti na web-stranici www.dalmacija.hr/Zupanijski­Poticaji.

Kako bi došli do što većeg broja korisnika, snimili su promidžben­i videomater­ijal

 ??  ?? Župan Blaženko Boban predstavio je 22 mjere za poticanje poduzetniš­tva
Župan Blaženko Boban predstavio je 22 mjere za poticanje poduzetniš­tva
 ?? ISJEČAK IZ PROMOTIVNO­G VIDEA SDŽ-a ?? Posebne mjere odnose se i na poduzetnic­e
ISJEČAK IZ PROMOTIVNO­G VIDEA SDŽ-a Posebne mjere odnose se i na poduzetnic­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia