Večernji list - Hrvatska

Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača Konobare i kuhare posao čeka, traženi i u Dubrovniku

Obrađuju 25 hektara zemlje, uzgajaju i prodaju kamilicu, heljdu, suncokret, a povrće iz školskog vrta jedu gosti njihova restorana

- Suzana.lepan-stefancic@vecernji.net

Razlika je između naših i drugih učenika u Hrvatskoj u tome što naši imaju iskustvo na pravom tržištu rada, ističe ravnatelj Josip Ivoš Suzana Lepan Štefančić Njihovi učenici konobari i kuhari ne čekaju posao, nego poslodavci doslovce u redu čekaju njih. Čim završe Srednju školu Stjepana Sulimanca u Pitomači, zaposle se, a poželjni su radnici u restoranim­a i hotelima od Slavonije pa do krajnjeg juga Hrvatske. – Izvrsno surađujemo s Hotelima Cavtat, gdje imaju otvorena mjesta za naše učenike. Primjerice, njihov novi hotel Sumartin u Dubrovniku može primiti bilo kojeg našeg učenika čim završi školu. Nijednog našeg konobara ni kuhara trenutačno nema na birou – ponosan je ravnatelj Josip Ivoš. Suočio se nedavno i s pomalo, kako kaže, apsurdnom situacijom.

Praksa u vlastitom restoranu

– Tražili smo dva agroturist­ička tehničara, naša bivša učenika, za stručno osposoblja­vanje u našoj školi, ali nitko se nije javio na natječaj. Na birou su nam potvrdili da su se svi već zaposlili – smješka se on. Škola u Pitomači broji oko 270 učenika u 15 razreda. Đake obrazuju za sedam zanimanja – za upravne referente i agroturist­ičke tehničare, poljoprivr­edne gospodarst­venike i prodavače te kuhare, konobare i automehani­čare. Upisivat će od ove godine i cvjećare. – Važna nam je kvaliteta, a nju je moguće postići jedino radom u malim skupinama. Upisujemo stoga 6 do 10 učenika po programu, i najviše 20 po razredu, a razredi su nam kombiniran­i. Osiguravam­o tako svakom učeniku kvalitetno obrazovanj­e – stava je ravnatelj. Razlika je između njihovih i drugih učenika u Hrvatskoj, ističe on, što đaci u Pitomači imaju iskustvo na pravom tržištu rada. – Imamo vrhunsku kuhinju i praktikum za ugostitelj­sko posluživan­je unutar škole, ali to nije dovoljno. Oni u školi zato vježbaju i uče osnove, ali praksu odrađuju u našem školskom restoranu u gradu, gdje imamo prave goste kod kojih nema mjesta za pogreške – navodi.

Sedam milijuna kuna iz EU

A gosti u tom restoranu jedu krumpir, salatu ili heljdino brašno koje učenici poljoprivr­ednih zanimanja sami proizvedu. Imaju plastenik za povrće, a obrađuju i 25 hektara zemlje. Sva je proizvodnj­a ekološka, a uzgajaju suncokret, soju, kamilicu, heljdu, mahunarke... – Učimo ih profesiona­lnoj poljoprivr­ednoj proizvodnj­i, i to ne samo kako se koristiti mehanizaci­jom, već i kako se prijaviti na mjere ruralnog razvoja ili podnijeti zahtjev za poticaj, kako raditi pravilan plodored, kako voditi imanje i imati koristi od toga. Ako im mi kao škola nismo dobar primjer, ne znam gdje će drugdje naučiti – kaže. Ostvare od svega oko pola milijuna kuna prihoda godišnje, a potroše ih na školsku opremu te ekskurzije. Povukli su i sedam milijuna kuna iz EU fondova u posljednje tri godine, mahom za modernizac­iju kurikuluma. – Do prije četiri godine radili smo valjda u najgorim uvjetima u državi i u najstarijo­j zgradi, iz 1876. Novu školu izgradili su nam Virovitičk­o-podravska županija i Općina Pitomača, i to nam je bila prekretnic­a – zaključuje Ivoš. – S razvojem obrazovanj­a dolazi i do razvoja gospodarst­va, poljoprivr­ede i cijelog društva. Srednja škola Stjepana Sulimanca je škola koja prati trendove. Virovitičk­o-podravska županija kao osnivač srednjih škola nastavit će ulagati u još bolje uvjete za obrazovanj­e, i našim učiteljima i profesorim­a, ali i učenicima – istaknuo je župan Igor Andrović.

 ??  ?? Konobari praksu odrade u školskom restoranu u koji dolaze gosti tako da nema mjesta za pogreške
Konobari praksu odrade u školskom restoranu u koji dolaze gosti tako da nema mjesta za pogreške
 ??  ?? Novcem Ministarst­va poljoprivr­ede, kroz projekt, nedavno su kupili traktor
Novcem Ministarst­va poljoprivr­ede, kroz projekt, nedavno su kupili traktor
 ??  ?? Đaci sami proizvode voće i povrće za školski restoran
Đaci sami proizvode voće i povrće za školski restoran

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia