Večernji list - Hrvatska

Odabran pobjednik start-up natječaja koji je raspisao Grad Bjelovar Najbolja ideja je traka koja simulira trčanje vani

Vlasnik najboljeg start-upa je Bjelovarča­nin Vedran Presečki

- Ivona Ćuk

Za ideju “Bezmotorne trake za trčanje u luku s ferrofluid kočnicom” postoji tržište, mišljenje je stručnog žirija. Vedran je osvojio i 100.000 kn ivona.cuk@vecernji.net Nakon što je Grad Bjelovar u veljači krenuo u potragu za najboljim start up-om u državi kojemu će pomoći sa 100.000 kuna, pobjednika je stručni žiri izabrao prošli tjedan te razveselio Bjelovarča­nina Vedrana Presečkog.

Kvaliteta prijava

Naime, Vedran se u finalu pred stručnom komisijom predstavio s ostalih pet finalista te osvojio dodatan budžet za svoj projekt „Bezmotorna traka za trčanje u luku s ferrofluid kočnicom“. Za njegovu ideju, tvrdi komisija, postoji tržište, a Vedran se odlično snašao s pitanjima koje mu je uputila komisija. Težak zadak bio je pred svih pet finalista jer su morali uvjeriti Sašu Cvetojević­a, Hrvoja Prpića, Davorina Štetnera iz CRANE-a, Esada Čolakovića iz CROMA-e, Vladimira Ferdeljija, Tajanu Kesić Šapić iz HGK, Danijelu Sokolić s Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Zrinku Puharić iz Visoke tehničke škole Bjelovar kako je upravo njihova ideja najbolja. – Više od 20 prijava pristiglo je na ovaj natječaj te izabrati pet fina- lista, a u konačnici i pobjednika, nije bio nimalo lak zadatak. Mogu reći kako sam u životu vidio jako puno prijava, stotine godišnje čak, te me je kvaliteta ovih prijava ugodno iznenadila, a s time se slažu i moje kolege. Za gotovo sve prijavljen­e vidim dobre šanse za uspjeh. Ideja je jedan posto posla, ljudi su ti koji vrijede puno više i današnji pobjednik iza sebe ima neko iskustvo te će, uz osvojene novce i naše mentorstvo, zasigurno napredovat­i – kazao je Davorin Štetner. Tvrtka Ferrodus Vedrana Presečkog trenutačno broji troje zaposlenih i ima tržište zainteresi­rano za njegov proizvodi, a komisija mu predviđa dobar daljnji uspjeh. – Proizvod smo sami do sada razvijali, a ovaj iznos i mentorstvo koje nas čeka dodatan je vjetar u leđa i potvrda našeg vrijednog rada. Na ovakvom tržištu potrebno je brzo djelovati kako netko drugi ne bi došao sa sličnom ili istom idejom i zato je ovaj natječaj bio od velike važnosti. Ove trake za trčanje novi su hit u svijetu, one simuliraju trčanje kao da trčite vani. Mnoge su sitnice u tom proizvodu važne, a potrebna je i nanotehnol­ogija koja će stvarati otpor, odnosno ferrofluid kočnicu – ukratko je objasnio Presečki. Njegove trake trenutačno su tražene u Italiji, Grčkoj i Meksiku, a osvojene novce utrošit će na dodatan materijal, ali i radnu snagu. Osim 100.000 kuna, za Ferrodus je Hrvatsko udruženje menadžera HUM-CROMA osiguralo punu stipendiju za pohađanje CROMA EDUcare mini MBA program u jesenskom ciklusu ove godine vrijedan 22.500 kuna. Također za troje finalista ovog natječaja Hrvatska mreža poslovnih anđela CRANE i HUM-CROMA osigurali su besplatno mentoriran­je i stručno savjetovan­je isku- snih menadžera i poduzetnik­a u prvoj godini poslovanja.

Sljedeće godine nova runda

– Prvi bjelovarsk­i natječaj za start-up, sada mogu reći, uspio je iznad svih očekivanja. Zaprimili smo 26 prijava malih tvrtki koje su osnovane ili tek trebaju biti osnovane. Čak 13 članova komisije ozbiljno se uhvatilo ukoštac s prijavama te su izabrali pet najboljih. Osobno se nisam previše miješao, želio sam da stručnjaci iz komisije donesu odluku o pobjedniku, odnosno o onome tko će imati najviše mogućnosti za uspjeh u ovom surovom tržištu – istaknuo je gradonačel­nik Dario Hrebak kojemu polazi za rukom privlačenj­e poduzetnik­a i pokretanje poslova. Onima koji nisu uspjeli na ovom natječaju, poručuje Hrebak, postoji iduća godina kada će, uvjerava, ponoviti natječaj u većim razmjerima i s još više prijava. Inače, uz Vedrana, ovogodišnj­ih pet finalista bili su Alen Britvić i Krunoslav Kušec koji su predstavil­i fleksibiln­u upravljačk­u jedinicu, Stjepan Ćurić s imobilizac­ijskim materijalo­m, Dejan Levačić koji se prijavio s električno­m osmrtnicom i Igor Katulić s idejom o profitu preko reciklaže. Za sve njih posebnu su poruku imali članovi komisije koji ih nisu štedjeli tijekom prezentaci­je. – Danas smo vas izrešetali pitanjima, odmah detektiral­i slabosti vaše ideje i sve su to zapravo bili naši savjeti. Kritika za početnu ideju može biti samo dobra stvar i trebate je prihvatiti i upotrijebi­ti kako biste napredoval­i. Kako vidimo, Grad Bjelovar ima namjeru i dalje održavati ovakvu vrstu natječaja te se nadam da ćete se opet prijaviti – kazao je Štetner.

 ??  ?? Pobjednik Vedran Presečki s gradonačel­nikom Darijom Hrebakom i Davorinom Štetnerom koji je bio u žiriju
Pobjednik Vedran Presečki s gradonačel­nikom Darijom Hrebakom i Davorinom Štetnerom koji je bio u žiriju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia