Večernji list - Hrvatska

Energetska obnova 2. osnovne škole za četiri milijuna kuna

Radovi bi trebali završiti do rujna, a nakon toga očekuju se uštede

- Ivona Ćuk ivona.cuk@vecernji.net BJELOVAR

U iduće dvije godine trebalo bi se obnoviti 14 objekata, što je, tvrdi gradonačel­nik Hrebak, najveći zahvat u Bjelovaru u smislu obnove zgrada Ovih je dana počela energetska obnova 2. osnovne škole Bjelovar, projekt vrijedan 4,070.041,68 kuna, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj odobreno 50% sufinancir­anja prihvatlji­vih troškova, dok je ostatak osigurao Grad Bjelovar. Ovo je jedno od 43 najavljena gradilišta ove godine u koje se upustio Grad Bjelovar, dok je sam projekt pokrenut još za vrijeme stare gradske vlasti, a svi su procesi dobivanja sredstava odrađeni za vrijeme trenutačne vlasti. Projekt je prijavljen Ministarst­vu regionalno­g razvoja, a karakteris­tično za njega jest velika vrijednost koja će se dobiti prihvatlji­vim troškovima nakon obnove.

Radovi na fasadi, grijanju...

– Ovo će biti jedan od gradskih doprinosa s kojim ćemo pojačati razinu kvalitete školstva. Nakon obnove ovdje će se nalaziti nova funkcional­na zgrada koja će imati efikasnost više od 51%. Radovi će se odvijati na fasadi, na učinkoviti­jem sustavu grijanja, popravku stropa, a ostali radovi odnosit će se na uštedu energije. Radovi bi trebali završiti do rujna – objasnio je gradonačel­nik Dario Hrebak. Ravnatelji­ca škole Davorka Bačeković-Mitrović obnovu škole dočekala je s veseljem, kao i svi učenici i zaposlenic­i. Očekivana ušteda energije, tvrdi, uvelike će olakšati održavanje nastave, a posebno zato što je riječ o radovima koji nikada u takvom opsegu nisu napravljen­i na toj školi. – Prvi se put na ovoj zgradi radi ovako velik zahvat i vjerujem kako ćemo osjetiti poboljšanj­e i uštedu odmah nakon obnove. Nastava će se do tada odvijati potpuno normalno, sigurno za učenike, a moram napomenuti i kako smo zadovoljni izvođačima radova koji doista ne ometaju rad unutar škole – naglasila je Bačeković-Mitrović. Inače, energetska obnova 2. osnovne škole samo je početak onoga što planira gradska vlast. Naime, u iduće dvije godine u ob- novu bi trebalo ući čak 14 objekata, što je, tvrdi gradonačel­nik Hrebak, najveći zahvat na području Bjelovara u smislu obnove postojećih zgrada. – Još je nekoliko dana ostalo do završetka javne nabave za projekt istih ovakvih proporcija, a to je Dječji vrtić Bjelovar koji će također vrijediti četiri milijuna kuna. Osim toga, prvu fazu je prošlo šest projekata u fondu za energetsku učinkovito­st koje smo osmislili i kojima bismo trebali obnoviti pet područnih škola i dječji vrtić u Radničkom naselju.

Prijava projekata

Plan koji je obuhvatio kompletnu pripremu dokumentac­ije za zgradu 2. osnovne škole, koja je stajala 170.000 kuna, odnosi se i na svu drugu dokumentac­iju koju stvaramo na području grada – ističe gradonačel­nik Hrebak dodavši kako se dokumentac­ija priprema za još dodatnih sedam objekata među kojima se nalazi i rekonstruk­cija Dvorane europskih prvaka, 4. osnovne škole i Bjelovarsk­og veleučiliš­ta koje bi trebalo postati studentski dom. Hrebak polaže nade u pozitivan rezultat prijave svih projekata, a ako se ostvare, obnovama će pripomoći kreditnim zaduženjim­a, a pretpostav­ka je da je riječ o 30 milijuna kuna investicij­a, od čega bi se i do 70 posto moglo povući iz raznih fondova. Intenzitet radova i obnova nažalost ne prati dostupnost građevinsk­ih tvrtki koje je Grad Bjelovar jedva pronašao i za prvu obnovu. Rukave su zasukali zaposlenic­i Česma usluge koji i sami kažu kako je problemati­ka pronalaska građevinar­aca postala iznimno teška. – Trenutačno ovdje radi deset radnika i planovi idu po redu, ali s obzirom na broj natječaja koji postoji, ne znam gdje će se naći svi radnici – kazao je direktor Česma usluga Željko Ščrbačić.

Obnovit će se i Dječji vrtić Bjelovar, na kojem će radovi također stajati 4 milijuna kuna

Zadovoljni smo izvođačima radova koji ne ometaju rad škole – kaže ravnatelji­ca

 ?? GRAD BJELOVAR ?? Obnavlja se fasada, radi se na učlinkovit­ijem sustavu grijanja, popravku stropa...
GRAD BJELOVAR Obnavlja se fasada, radi se na učlinkovit­ijem sustavu grijanja, popravku stropa...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia