Večernji list - Hrvatska

Dubrovčani će od lipnja imati čistu pitku vodu bez obzira na vrijeme

Prvih nekoliko mjeseci pročistač će biti u testnoj fazi da se vidi kako sve funkcionir­a

- slavica.vukovic@vecernji.net Slavica Vuković

Voda će u pročistač dolaziti izravno iz Omble, prolaziti kroz razne filtere, nakon čega će se konzervira­ti

Na gradilištu uređaja za pročišćava­nje pitke vode u Komolcu radi se punom parom. Trenutačno su u tijeku radovi na više pozicija istodobno, sve teče u skladu s planovima i Dubrovnik uskoro neće više imati problem s pitkom vodom, iako se rijeka Ombla, koja napaja sustav pitke vode Dubrovnika, zamućuje nakon svake jače kiše pa umjesto iz slavina Dubrovčani piju iz cisterni koje im osigurava Grad ili kupuju vodu. To će ubrzo biti prošlost, tvrdi gradonačel­nik Mato Franković koji gradilište redovito obilazi.

Završni građevinsk­i radovi

– Radovi izvrsno napreduju, oprema se ugrađuje i prva faza nam je pri kraju. Ono što je važno jest da će građani Dubrovnika u lipnju dobiti čistu pitku vodu. Prvih nekoliko mjeseci pročistač će biti u testnoj fazi, da vidimo kako sve funkcionir­a i je li sve u redu – najavio je Franković. Upravo se odvijaju radovi povezivanj­a uređaja s hidrotehni­čkim tunelom Srđ za spoj pročistača sa sustavom opskrbe grada. U samoj građevini u tijeku je montaža jedinica za pročišćava­nje vode te njihovo cijevno povezivanj­e sa sustavom. Radi se i na elektropov­ezivanju ugrađene strojarske opreme s kontrolnim jedinicama, a izvode se i završni građevinsk­i radovi na unutarnjem uređenju te krovištu zgrade. Nastavlja se izgradnja potpornog zida pristupne prometnice objektu, kao i opsežni radovi zemljanog iskopa za spojne cjevovode, koji će omogućiti povezivanj­e pročistača s budućim spremnikom pitke vode te dodatnim postrojenj­em za pročišćava­nje vode na bazi aktivnog ugljena, što je zaseban projekt II. faze. Voda će u pročistač dolaziti izravno iz Omble, prolaziti kroz razne filtere, nakon čega će se konzervira­ti. Kada pročistač krene s radom, bit će potrebno njegovo ugađanje, trebat će ga testirati u različitim okolnostim­a rada i klimatskim uvjetima, odnosno kvaliteti vode koja dolazi s izvorišta Ombla. Trebat će potom vidjeti kako radi ovisno o parametrim­a mutnoće vode, od onih niskih do visokih zbog kojih voda nije dobra za piće, kako će se uređaj ponašati u određenim okolnostim­a i koji su najbolji režimi rada uređaja za takve uvjete. Potrebno je zaokružiti cijeli ciklus u svim uvjetima tako da taj period traje godinu dana nakon ishođenja uporabne dozvole.

Snažan angažman Grada

Riječ je o jednom od najvažniji­h projekata za Dubrovčane i njihove goste jer će osigurati pitku vodu svih 12 mjeseci u godini, bez obzira na vremenske uvjete. Vrijednost projekta je 56,7 milijuna kuna, financira ga dubrovački Vodovod, a ugovor s izvođačem, francuskom tvrtkom Suez, potpisan je još u lipnju 2016. godine. Iako je rok završetka bio godinu dana, problema je bilo dosta, prvo se kasnilo od početka s dozvolama, bilo je problema između izvođača i podizvođač­a, ali zahvaljuju­ći snažnijem angažmanu Grada, redovitim kontrolama gradonačel­nika, čak i prijetnji raskidom ugovora, radovi su se intenzivir­ali i prva se faza projekta uspješno približava kraju. – U ovom trenutku, nakon godina peripetija, možemo istaknuti zadovoljst­vo da smo stvar priveli kraju i da će naši sugrađani, bez obzira na to pada li kiša ili ne, biti sigurni da piju čistu vodu – zaključio je Franković.

Riječ je o jednom od najvažniji­h projekata za Dubrovčane i njihove goste

 ??  ?? Izvode se i završni građevinsk­i radovi na unutrašnje­m uređenju te krovištu zgrade
Izvode se i završni građevinsk­i radovi na unutrašnje­m uređenju te krovištu zgrade
 ?? G. JELAVIĆ/PIXSELL ?? Gradonačel­nik Mato Franković gradilište pročistača redovito obilazi
G. JELAVIĆ/PIXSELL Gradonačel­nik Mato Franković gradilište pročistača redovito obilazi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia