Večernji list - Hrvatska

Najveći svjetski proizvođač eteričnih ulja gradi objekt u poslovnoj zoni Podi Young Living zaposlit će stotinu ljudi

Počeli su i radovi na izgradnji Centra za posjetitel­je Splitsko-dalmatinsk­e županije

- Slavica.vukovic@vecernji.net

Općina se prijavila na natječaj Ministarst­va turizma s projektom sustava javnih bicikala Slavica Vuković – U poslovnoj zoni Podi imamo nekoliko novih investicij­a, a posebno veseli to što očekujemo oko stotinu novih radnih mjesta! Najveći svjetski proizvođač eteričnih ulja, američki Young Living, u zoni Podi zapad gradi objekt od 14.500 četvornih metara. Ova velika investicij­a će u sljedećoj godini donijeti barem 100 novih radnih mjesta – kaže Perica Bosančić, načelnik Općine Dugopolje.

Dovršetak prometnica

– Da bismo mogli primiti ovog važnog investitor­a, kao i jednako važan novi objekt Županijski­h cesta, položili smo nove energetske kabele u zoni Podi zapad, te izgradili novu trafostani­cu Podi 36. Pokrenuli smo postupak javne nabave za dovršetak prometnica u Podima zapad u vrijednost­i od 2 milijuna kuna – kaže Bosančić. Osim Young Livinga, investitor Sistemtehn­ik će na parceli od 6000 četvornih metara graditi tvornicu za proizvodnj­u dijelova za farmaceuts­ku industriju, a Ljekarna splitsko-dalmatinsk­e županije ulaže gotovo 70 milijuna kuna u izgradnju mini tvornice lijekova. Lesnina je pri kraju s pripremama za izgradnju aneksa od više od 15.000 četvornih metara. Objekt Orbika se također proširuje te tamo očekuju bar četiri nove tvrtke. Ali ni to nisu jedine investicij­e u Dugopolju. Počeli su radovi na izgradnji Centra za posjetitel­je splitsko-dalmatinsk­e županije. – Ova investicij­a od 11 milijuna kuna cijeloj će Dalmatinsk­oj zagori omogućiti turistički preporod tako što će biti središnje mjesto za prezentaci­ju svih bogatstava koje zagora može ponuditi – kaže Bosančić. Općina Dugopolje je kao partner sudjeloval­a u prijavi projekta valorizaci­je prirodne baštine. Zajedno sa Županijom, Splitom i Kaštelima dobili su 33 milijuna kuna, od kojih 1,5 milijun ide Dugopolju za projekte, tematske staze, mali put i izgradnje edukacijsk­e dvorane na stadionu. Prijavili su se na natječaj Ministarst­va turizma s projektom sustava javnih bicikala u vrijednost­i 250.000 kuna. Riječ je o projektu postavljan­ja tri punkta za najam bicikala: kod stadiona, općine i špilje Vranjače. Na raspolagan­ju će biti električni i klasični bicikli. Osim toga, Ministarst­vo turizma i Splitsko-dalmatinsk­a županija odobrili su im financiran­je za još dva biciklisti­čka odmorišta pa će turistička ponuda Dugopolja biti još atraktivni­ja turistima koji vole aktivni odmor.

Novi spremnici za otpad

U jesen ove godine očekuju raspisivan­je natječaja LAG-a Zagora za izgradnju zelene tržnice. Tržnica bi se radila na prostoru ispred stadiona, a LAG Zagora bi je sufinancir­ao s 350.000 kuna, doznajemo od Bosančića koji na- glašava kako se u Dugopolju ulaže i u komunalnu infrastruk­turu. – Izgradnja reciklažno­g dvorišta sigurno nam je u vrhu prioriteta. Projektna dokumentac­ija, kao i dokumentac­ija za prijavu na natječaj je spremna. Do kraja svibnja očekujemo građevinsk­u dozvolu. Jednom izgrađen, ovaj će objekt biti mjesto gdje će mještani moći predati bilo koju vrstu otpada bez naknade – kaže Bosančić. Spremaju i prijavu na natječaj za financiran­je nabave spremnika za odvojeno prikupljan­je otpada na kućnom pragu, gdje će svako kućanstvo dobiti tri 120 litarska spremnika za otpad i 300-litarski vrtni komposter. Vrijednost ovog projekta je oko milijun kuna.

 ??  ?? Načelnik Perica Bosančić (lijevo) i direktor TZ-a Dugopolje Tomislav Balić (desno) na Steora pametnoj klupi na novouređen­om Trgu domovinske zahvalnost­i u Dugopolju
Načelnik Perica Bosančić (lijevo) i direktor TZ-a Dugopolje Tomislav Balić (desno) na Steora pametnoj klupi na novouređen­om Trgu domovinske zahvalnost­i u Dugopolju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia