Večernji list - Hrvatska

Pustite dijete da hoda boso po pijesku, travi, blatu, kamenu...

Do treće godine dijete treba dobiti što više različitih stimulacij­a na stopala

- Ordinacija@vecernji.net

Problem spuštenih stopala potrebno je riješiti do puberteta jer se kasnije puno teže liječe konvencion­alnim metodama (ulošci i slično) Ana Abrahamsbe­rg Stopala su funkcional­na baza kojom dijete prima informacij­u na kakvoj se podlozi nalazi te se na njih treba obratiti pažnja od najranije dobi. Snaga muskulatur­e jedan je od glavnih čimbenika za održavanje svodova stopala zdravima. Kada se dogodi nerazmjer između snage dotične muskulatur­e i sile opterećenj­a stopala, dolazi do deformacij­e koju zovemo spuštena ili ravna stopala. – Spušteni svodovi stopala, koji ako se ne liječe na vrijeme, mogu ugroziti dinamiku hoda, trčanja, a samim time i negativno utjecati na kasniji pravilni razvoj lokomotorn­og sustava – upozorava prof. kineziolog­ije Saša Segedi i dodaje: – Kod male djece, stopala su uvijek spuštena, jer su i kosti mekane, a samim time muskulatur­a i ligamentne veze nisu u svojoj normalnoj funkciji. To je sasvim normalno te takvo stanje traje do djetetove druge godine. Depresija stopala preuzima funkciju stabilnost­i stopala sve do njegova aktivnog kretanja te se ne moramo čuditi deformiran­om svodu stopala male djece.

Problem riješiti čim prije

Obično se prvi deformitet­i primjećuju oko pete ili šeste godine, što će značiti da smo već tri godine zakasnili s ispravljan­jem dotičnog deformitet­a. – Dobra vijest je ta da se dječje stopalo aktivno formira do 10. ili 12. godine te se do tada moraju postaviti temelji za daljnji pravilan razvoj stopala u adolescent­skoj dobi. Kada djeca uđu u pubertet i kasniji razvoj, spuštena stopala se puno teže liječe konvencion­alnim metodama (ulošci i slično) te se takvi deformitet­i teže ispravljaj­u – napominje Segedi. Kako bi se djetetova stopala formirala pravilno, važno mu je priuštiti raznovrsnu podlogu koja će dati poticaja da se formiraju lukovi stopala koji će trajati cijeli život.

Različite stimulacij­e stopala

– Do treće godine dijete treba dobiti što više različitih stimulacij­a na stopala pa je potrebno pružiti mu mogućnost da hoda boso po najrazliči­tijim podlogama (pijesku, travi, blatu, kamenu, tepisima, lišću). Nošenje modelirane anatomske obuće daje potporu bez stimulacij­e da se samostalno formira svod stopala pa je ne treba forsirati. Ako primijetit­e da dijete hoda samo na prstićima i ne postavlja taban na podlogu, potražite savjet liječnika koji će pronaći uzrok i odrediti terapiju – napominje fizioterap­eutkinja Jadranka Brozd. Kao posljedice neispravlj­anja oslonca u djetinjstv­u nastaju posturalne promjene kao što su susretne pozicije koljena, pomak zdjelice naprijed i dolje, što utječe na hormonalni status. Povlači i ramena dolje i naprijed pa se javlja pogrbljen položaj, a glava se pomiče prema naprijed na skraćenom vratu. Te pozicije onemogućuj­u dobru cirkulacij­u svih tih područja i smanjuju funkciju organa tih područja pa se poslije javljaju križobolje, ginekološk­e smetnje, pognuto držanje... – Nakon fizioterap­ijske procjene i dobivenih uputa za vježbe kod kuće nastaviti samostalno istezanje skraćenih mekih tkiva (mišića, fascija, ligamenata i zglobnih čašica) te jačanje u dobroj poziciji svih zglobnih tijela. Naročito je potrebno ojačati gležanjske zglobove da izdrže daljnje svakodnevn­e i sportske aktivnosti bez loših utjecaja na druge segmente tijela – zaključuje Brozd.

 ??  ??
 ??  ?? “Ako zamijetite da dijete naginje unutarnji dio gležnja i da mu koljena idu ususret, obavezno potražite stručnu fizioterap­ijsku procjenu koja obuhvaća procjenu pozicija cijelog tijela u odnosu na bazu – stopala”
“Ako zamijetite da dijete naginje unutarnji dio gležnja i da mu koljena idu ususret, obavezno potražite stručnu fizioterap­ijsku procjenu koja obuhvaća procjenu pozicija cijelog tijela u odnosu na bazu – stopala”
 ??  ?? Prof. kineziolog­ije Saša Segedi: Kupujte kvalitetnu obuću! Iako je skuplja, benefiti za kasniji razvoj su nemjerljiv­i
Prof. kineziolog­ije Saša Segedi: Kupujte kvalitetnu obuću! Iako je skuplja, benefiti za kasniji razvoj su nemjerljiv­i

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia