Večernji list - Hrvatska

Sam napravio cijeli mjuzikl

Za 40. godišnjicu umjetničko­g rada Veseljko Barešić je napisao libreto i glazbu, a onda i sam postavio svoje djelo kao dirigent, redatelj i scenograf

- Denis Derk ZAGREB

Barešić se predstavio kao kompletan autor, ali je ipak podbacio u libretu i tekstu songova

Zamišljen kao parafraza slavnog romana, novi mjuzikl stavlja “Damu s kamelijama” u kontekst današnje Europe

Nisu česti slučajevi da jedan čovjek preuzme gotovo sve kazališne poluge kako bi publici predstavio vlastito glazbeno-scensko djelo. Tu je priliku dobio iskusni dirigent i plodni skladatelj Veseljko Barešić koji je prekjučer u svom matičnom kazalištu Komedija obilježio četrdesetu obljetnicu umjetničko­g rada praizvedbo­m mjuzikla “Alphonsine”. Riječanin koji je prvi put na sceni nastupio kao tenor Tonči iz Tijardović­eva “Splitskog akvarela” zagrebačko­j se publici za jubilej predstavio kao kompletni autor. Osim što je napisao libreto i glazbu za mjuzikl koji je parafraza Dumasova romana “Dama s kamelijama”, riskantno se prihvatio i dirigentsk­og, redateljsk­og i scenografs­kog posla. Pohvalno je da vodstvo Komedije svake godine na repertoar stavi novi domaći mjuzikl, ali nije loše kada je autor novog djela barem djelomično odmaknut od autorske ekipe koja ga mora predočiti publici.

Odlična kostimogra­fija

Barešić je uz pomoć odlične kostimogra­fkinje Barbare Bourek i koreografa Marka Boldina te oblikovate­lja svjetla potpisanog i kao scenografa Denija Šesnića svojoj “Alphonsine” omogućio atraktivni i dopadljiv izgled te solidno glazbeno ruho, ali je podbacio s libretom. Iako je poznatu priču o opojnoj kurtizani iz sredine 19. stoljeća prebacio u današnjicu, bilo bi puno bolje da je pisanje libreta povjerio nekom profesiona­lcu kako bi radnja mjuzikla bila logičnija, a songovi kvaliBauči­ć tetnije napisani. Istina, libreto je više nego aktualan i govori nam o mladoj poštenoj djevojci koja nema novca za školovanje pa se odaje eskortu, a spominje se tu i korumpiran­i političar koji se bavi koncesijam­a (iznajmljuj­e otok sv. Elizabete) i čija atraktivna tajnica mora zadovoljav­ati strane biznismene zapostaviv­ši supruga.

Prostituir­ana Oda radosti

Ubacio je Barešić u svoj novi mjuzikl i Angelu Merkel i glazbene parafraze Ode radosti koja je i sama isprostitu­irana nakon što je postala himnom Europske unije, pa i samog Wagnera, dajući mjuziklu dobrodošli kabaretski štih. Što se tiče izvođača, Barešić je dao prednost glumcima kojima pjevanje u dosadašnjo­j karijeri nije bilo u prvom planu. Kao prekaljeni profesiona­lac, morao je tonalitete ipak prilagodit­i pjevačkim mogućnosti­ma ansambla, jer su se s visinama borili čak i iskusni Komedijini prvaci kao što su Mila Elegović u ulozi vlasnice modne agencije i Ervin kao zli političar. U glavnoj ulozi Manon koja zbog novca postaje prostitutk­a s umjetnički­m imenom Alphonsine nastupila je eterična debitantic­a lijepog, ali krhkog glasa Petra Golik, dok je Iva Visković Križan bila dostojanst­vena alegorijsk­a Alphonsine. Nataša Janjić dobro se snašla u pjevanju emotivnom interpreta­cijom tajnice beskrupulo­znog političara, a valja pohvaliti i sjajan nastup Lane Blaće. Odličan je bio Ivan Čuić kao mladi Alfred, do ušiju zaljubljen u Manon, dok Matko Knešaurek kao razočarani suprug Nataše Janjić još mora poraditi na svom pjevanju. Dražen Bratulić suvereno je “dirigirao” više nego entuzijast­ičnim i razigranim muškim i ženskim zborskim ansamblom koji su uz vrsne plesačice i plesače itekako dinamizira­li predstavu.

 ?? GK KOMEDIJA ?? Uz brojne soliste, Komedijin zborski ansambl i vrsne plesačice i plesači itekako su dinamizira­li predstavu
GK KOMEDIJA Uz brojne soliste, Komedijin zborski ansambl i vrsne plesačice i plesači itekako su dinamizira­li predstavu
 ??  ?? 40 godina na sceni Svestrani Barešić debitirao je pjevajući Tijardović­eva Tončija
40 godina na sceni Svestrani Barešić debitirao je pjevajući Tijardović­eva Tončija
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia