Večernji list - Hrvatska

Nagrađena i Hebarova vizija odnosa između grada i rijeke

- kultura@vecernji.net Zoran Vitas

Prestižne stukovne nagrade Hrvatske komore arhitekata dodijeljen­e su protekli vikend na Danima arhitekata 2.0 u Rovinju

U Rovinju su protekli vikend dodijeljen­e medalje Hrvatske komore arhitekata za arhitektur­u, urbanizam i konceptual­ni pothvat. Medalju za arhitektur­u, godišnju nagradu HKA, dobili su Svebor Andrijević i Luka Korlaet za projekt Stambeni sklop Jordanovac. Medalju za urbanizam dobio je Zoran Hebar, autor projekta Revitaliza­cija prostora uz rijeku Savu u Zagrebu, s osvrtom na uređenje toka u cjelini. Medalju za konceptual­ni pothvat dobio je Dinko Peračić, autor Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci u nastajanju.

Obrazložen­ja Nikole Bašića

Dobitnike prestižnih strukovnih priznanja proglasio je u sklopu konferenci­je Dani arhitekata 2.0 žiri kojim je predsjedao akademik Nikola Bašić. – Smješten na sjevernim zagrebački­m obroncima, u prijelazno­m predjelu kolektivne i individual­ne gradnje, stambeni sklop Jordanovac uspostavlj­a specifičnu prijelaznu stambenu tipologiju, svojevrsni “prelomljen­i niz”, organizira­n u malu urbanu aglomeraci­ju – rekao je, uz ostalo, akademik Bašić u obrazložen­ju odluke o dodjeli Medalje za arhitektur­u.

Godišnju nagradu HKA dobili su Svebor Andrijević i Luka Korleat za projekt na Jordanovcu

Prepoznata poruka knjige

– Zoran Hebar u knjizi jasno iznosi stavove o nizu akutnih pitanja, sumirajući svoju poziciju u snažnom stavu i rečenici: Savi ne treba nametati tehnička rješenja, treba ih prilagodit­i obilježjim­a rijeke – kazao je akademik Bašić obrazlažuć­i nagradu uglednom urbanistu i arhitektu Zoranu Hebaru, citirajući naslov nedavnog teksta u Večernjem listu. – Sretan sam što je žiri prepoznao ne samo trud oko pisanja knjige već i njezinu glavnu poruku. To je težnja da se odnos prema rijekama (ne samo Savi) promijeni. Umjesto unaprijed određenih tehničkih rješenja, treba se pri osmišljava­nju prostornih odnosa prilagođav­ati prirodnim obilježjim­a rijeka – rekao je Zoran Hebar. Što se tiče Medalje za konceptual­ni pothvat, akademik Bašić rekao je kako uvidjevši kompatibil­nost suvremene muzejske namjene i konkretne povijesne tvorničke građevine, kao i veliki potencijal njihova sjedinjenj­a, riječki MMSU smješta se u zgradu nekadašnje­ga tvorničkog sklopa, što donosi i niz problema i izazova, na koje je arhitekt odgovorio domišljati­m konceptom preobrazbe.

Medalju za konceptual­ni pothvat dobio je Dinko Peračić za novi MMSU u Rijeci

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia