Večernji list - Hrvatska

U gradu vlada obiteljski ugođaj koji se ne može pronaći u metropoli

Na goričkom je veleučiliš­tu trenutačno trinaest inozemnih studenata iz Poljske, Njemačke, Bugarske, Finske, Makedonije...

- Jelena Ružić jelena.ruzic@vecernji.net ZAGREB

Erasmus studenti Ilija Mihajlov i Jonna Halonen uživaju u životu u Velikoj Gorici koju iz dana u dan sve više upoznaju

Kako su se priviknuli na život u Velikoj Gorici? Što im se najviše sviđa, a što im najviše nedostaje od doma? I kakva je zapravo Velika Gorica kao grad za studente? Naime, trenutačno se na Veleučiliš­tu Velika Gorica školuje trinaest inozemnih studenata iz Poljske, Njemačke, Bugarske, Velike Britanije, Finske, Makedonije i Portugala. Inače, Veleučiliš­te Velika Gorica je među prvim visokoškol­skim ustanovama iz Hrvatske koje je počelo izvoditi stručne studije te jedino privatno tehničko visoko učilište, a Erasmus sveučilišn­u povelju steklo je 2011. godine. Na studij i stručnu praksu dolaze mlade osobe koje se školuju u području kriznog menadžment­a, ICT-a i očne optike. Među studentima koji su odabrali stručnu praksu, a time i život u Velikoj Gorici su i Ilija Mihajlov iz Makedonije te Jonna Halonen iz Finske. Atmosfera je vrlo ugodna – Pohađam Fakultet Goce Delčev u Štipu, a trenutačno slušam četvrtu godinu preddiplom­skih studija te se osim programira­nja u slobodno vrijeme bavim i grafičkim dizajnom. Dugotrajan rad na računalu mi je, nažalost, neizbježan pa zato uz to volim imati i neki hobi, biti aktivan, putovati i kvalitetno provoditi slobodno vrijeme – rekao Ilija koji inače dolazi iz maloga grada Svetog Nikole. Iako je metropola blizu, Ilija slobodno vrijeme voli provoditi kako bi upoznao bolje grad u kojem studira. – Ima dosta zanimljivi­h mjesta, a meni se najviše sviđa Park dr. Franje Tuđmana. Tamo ljudi često šeću svoje ljubimce i atmosfera je i više nego ugodna. Gorica me, iako je mnogo veća, podsjeća na moj rodni grad, a razlog tomu je miran i obiteljski ugođaj koji je neusporedi­v s dinamičnim životom u velikim gradovima poput Zagreba ili Skopja – rekao je Ilija.

Preživljav­am s engleskim

U svojem se rodnom kraju najviše voljela baviti jedrenjem i planinaren­jem, a na studiranje u Gorici odlučila se zbog blizine glavnoga grada. – Sve što sam čula bilo je pozitivno. To mi je pobudilo interes da upoznam Hrvatsku. Kako je velikogori­čko veleučiliš­te partnersko s mojim finskim, odlučila sam se za njega jer su kolegiji zanimljivi, a i blizu je Zagreb koji sam oduvijek htjela vidjeti – rekla je Jonna. Za razliku od Ilije, Jonna se ipak morala više boriti s jezičnim barijerama. – Jako mi je čudan jezik. A iako sam se sada već malo naviknula, čak znam reći nekoliko riječi, preživljav­am zahvaljuju­ći engleskom jeziku – rekla je Jonna te dodala kako je se u Gorici najviše dojmio Muzej Turopolja, a ostatak grada istražit će detaljnije čim joj fakultetsk­e obveze dopuste.

Blizina Zagreba jedan je od razloga zašto inozemni studenti dolaze na Veleučiliš­te

 ??  ?? Ilija Mihajlov iz Makedonije i Jonna Halonen iz Finske studiraju u Velikoj Gorici
Ilija Mihajlov iz Makedonije i Jonna Halonen iz Finske studiraju u Velikoj Gorici
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia