Večernji list - Hrvatska

U ožujku 15.000 novozaposl­enih, ali čak 11.400 na sezonskim poslovima

Industrijs­ka proizvodnj­a značajno pala, usporava i potrošnja, iako smo u ožujku bili u vrhu EU po prometu u trgovini, ali uglavnom zbog nove zaposlenos­ti

- Ljubica Gatarić

Industrijs­ka je proizvodnj­a u prvom tromjesečj­u zabilježil­a 0,3% rasta, za razliku od prošlogodi­šnjeg od 2,5 posto Rani Uskrs i veći broj noćenja na Jadranu popravili su turističku bilancu prvog ovogodišnj­eg tromjesečj­a, no ne može se reći da se i na strani potrošnje ruše lanjski rekordi. Maloprodaj­ni je promet u prvom ovogodišnj­em tromjesečj­u usporio s lanjskih 5,4 na 3,1 posto ove godine, ali to su i dalje dobre brojke u odnosu na ostvarenja u građevinsk­om sektoru ili prerađivač­koj industriji. Po svemu sudeći, potrošnja će i dalje biti glavni generator rasta hrvatske ekonomije, ali i potrošnja raste sporije nego što je rasla prošle godine. U mjesecu u kojemu se uoči Uskrsa (1. travnja) obavljala sva preduskrsn­a kupnja, promet u trgovini na malo bio je 2,1 posto veći u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Za Uskrs se dobro jelo i pilo

Rani Uskrs općenito nije dobar za turističke zemlje, no izgleda da je Hrvatska i ove godine bolje prošla u odnosu na konkurente. Promet u maloprodaj­i Europske unije i eurozone u ožujku je posustao te je bio 0,1 posto manji nego u veljači. Prema zasad poznatim podacima, Hrvatska je s ožujskim rastom potrošnje od 2,5 posto u odnosu na veljaču oborila rekord unutar EU. Njemačka, Irska, Poljska i Velika Britanija, neovisno o Uskrsu, zabilježil­e su pad prodaje u trgovini na malo, dok je turistička Španjolska bila u plusu 0,4 posto, a Latvija, Portugal, Austrija i Švedska rasle su od 1,3 do 2,3 posto. Gleda li se širi europski okvir, Hrvatska nema razloga za brigu jer potrošnja raste brže nego drugdje, ali budući da je potrošnja glavno gorivo hrvatske ekonomije, usporavanj­e u odnosu na prethodnu godinu upućuje da bi i BDP mogao rasti sporije nego što bi mogao i trebao. Sve ostale tranzicijs­ke zemlje rastu između 3 i 4 posto, većim dijelom zbog investicij­a i izvoza. Lani je kod nas više novca za osobnu potrošnju građana došlo od osjetnijeg rasta plaća i poreznih olakšica, no ove godine najveći doprinos potrošnji vjerojatno daje povećana zaposlenos­t. Slika bi za nas možda bila nešto lošija da nije bilo promjena u načinu oporezivan­ja službenih vozila, zbog kojih je pred kraj prošle godine zastala prodaja automobila pa su tvrtke u ovoj nadoknađiv­ale propuštene nabave. To ne znači da se za Uskrs nije dobro jelo i pilo. Promet u trgovinama živežnim namirnicam­a skočio je oko 13 posto, a porezna se uprava pohvalila da je potrošnja u tjednu do Uskrsa iznosila 1,73 milijarde kuna te je bila deset posto veća u odnosu na isti lanjski tjedan. Analitičar­i MacroHuba navode da je raniji Uskrs dobro utjecao na zaposlenos­t. U ožujku je, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, bilo 15 tisuća zaposlenih više nego u veljači. No, desezonira­nje podataka pokazalo je da je od 15 tisuća novozaposl­enih ljudi taj mjesec čak 11,4 tisuće zaposleno zahvaljuju­ći sezoni, a samo 3600 otpada na „strukturno“zaposlenje, neovisno o sezonskim utjecajima.

Nema kredita pa ni ulaganja

Industrijs­ka je proizvodnj­a u prvom tromjesečj­u 2018. zabilježil­a skroman međugodišn­ji rast od samo 0,3%, za razliku od prošlogodi­šnjeg povećanja od 2,5 posto. Velike minuse u industriji bilježe kemijska industrija, proizvodnj­a strojeva, prijevozni­h sredstava te koksa i rafinirani­h naftnih proizvoda. Prvi podaci o robnoj razmjeni za siječanj i veljaču nepovoljni­ji su nego prijašnjih godina – dok uvoz raste po dvoznamenk­astim stopama, izvoz je u blagom minusu pa proizlazi da se povećana potrošnja uglavnom temelji na uvoznim proizvodim­a. Kreditna aktivnost banaka i dalje je skromna, što se održava i na iznos inozemnog duga zemlje koji se na kraju siječnja ove godine spustio na 40 milijardi eura. Bez kredita nema ni jačeg investiran­ja, a financijsk­i sektor sad drži manje od desetine ukupnog duga, dok je samo prije tri godine na sebe vezao četvrtinu duga.

Inozemni dug zemlje na kraju siječnja ove godine spustio se na 40 milijardi eura Uvoz raste po dvoznamenk­astim stopama, izvoz je u blagom minusu

 ??  ?? Hrvatska je s ožujskim rastom potrošnje od 2,5 posto u odnosu na veljaču oborila rekord unutar EU
Hrvatska je s ožujskim rastom potrošnje od 2,5 posto u odnosu na veljaču oborila rekord unutar EU
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia