Večernji list - Hrvatska

Ako maknete pedijatre, skrb o djeci vraćate unatrag

Praksa u EU: djecu liječe obiteljski doktori, pedijatar ili oboje

- Ivana Rimac Lesički

I u Hrvatskoj u pojedinim dijelovima zbog manjka pedijatara djecu liječe obiteljski liječnici ivana.rimac-lesicki@vecernji.net Sporna izmjena koja u novom Zakonu o zdravstven­oj zaštiti daje mogućnost da na primarnoj razini neke djelatnost­i “nestanu” otvorila je polemiku unutar struke sa glavnim pitanjem – trebaju li nam, da tako kažemo, u domovima zdravlja pedijatri?

Manjak pedijatara

Zakonski preopćenit i diskutabil­an članak, o kojemu je pisao Večernji list, dopušta da njegovim prihvaćanj­em bude ozakonjen izostanak pojedinih, logično manje brojnih, specijalis­ta na primarnoj razini zdravstven­e zaštite. Na to su upozorili upravo pedijatri, kojih i jest najmanji broj te kojih već i danas nedostaje. Uputili su, podsjetimo, zahtjev za izmjenu članka koji određuje da će kadrovske normative primarnoj odrediti ministar zdravstva posebnim pravilniko­m uz mišljenje nadležnih komora. Sporan je i drugi članak koji nabraja što sve “može” umjesto “mora” biti u primarnoj, a sve je to na površinu iznijelo evidentno razilaženj­e u pitanju treba li hrvatsko zdravstvo zadržati primarnu medicinu kakvu ima? Obiteljski liječnici o ovoj temi jasno su rekli da je pedijatar na primarnoj razini ostao samo još u Hrvatskoj te da djecu odavno u Europi liječe obiteljski doktori. Međutim, to ipak ne stoji jer je činjenica je da taj sustav prilično različit – obiteljski liječnik djecu liječi uglavnom u sjevernim zemljama, neke zemlje imaju kombiniran­i sustav pedijatars­ko-obiteljski, a dio upravo poput nas – primarne pedijatre. Tim se varijacija­ma bavi(o) konzorcij europskih pedijatrij­skih stručnih udruženja koji su evidentira­li da zbog manjka pedijatara sve više njihov posao obavljaju doktori opće prakse uz nedovoljno obrazovanj­e iz pedijatrij­e, koje traje prosječno četiri mjeseca. Zbog manjka pedijatara i u pojedinim dijelovima Hrvatske djecu liječe obiteljski liječnici, koji su ionako već opterećeni velikim brojem pacijenata i administra­cijom. Za ministra zdravstva prof. dr. sc. Milana Kujundžića nema dvojbe: – Da pedijatri na primarnoj razini liječe djecu, visoki je standard koji imamo u Hrvatskoj i koji ćemo nastojati zadržati i protežirat­i da ljudi dobivaju specijaliz­acije. Dobre stvari trebamo sačuvati – jasan je ministar Kujundžić. Standard je to koji, kako navodi dr. Ilonka Artuković, prva dopredsjed­nica Društva za socijalnu i preventivn­u pedijatrij­u, daje rezultate:

“Dobre stvari sačuvati”

– Dok nam prenatalni mortalitet (prva 4 tjedna života) raste, ostatak dojenačkog mortalitet­a, za koji su odgovorni primarni pedijatri, na razini je najrazvije­nijih zemalja EU. Na to nas obvezuje i Povelja o pravima djeteta, a koju je u svoju Nacionalnu strategiju ugradila Vlada RH. Pedijatri u primarnoj jesu i moraju ostati nositelji zdravstven­e zaštite djece predškolsk­e dobi – kaže dr. Artuković napominjuć­i da će, ako pedijatri postanu nepotrebni na primarnoj razini, to biti vraćanje hrvatske pedijatrij­e desetljeća unatrag.

 ??  ?? Stručno društvo poslalo je primjedbu na zakonsku izmjenu te tvrdi da pedijatri moraju ostati nositelji zdravstven­e zaštite djece
Stručno društvo poslalo je primjedbu na zakonsku izmjenu te tvrdi da pedijatri moraju ostati nositelji zdravstven­e zaštite djece

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia