Večernji list - Hrvatska

Prije krizme ispit iz vjeronauka za koji ocjena ulazi u dnevnik

Osnovnu školu ove će godine završiti 37.863 učenika. Devedeset posto njih prije kraja škole pristupilo je sakramentu potvrde

- Lana Kovačević lana.kovacevic@vecernji.net ZAGREB

Školske 2016./2017. godine osme razrede pohađalo je 38.313 učenika, od čega su njih 34.884 slušala vjeronauk i pristupila krizmi

Reformom škola, kao i u drugim predmetima, promijenit će se i način na koji se uči vjeronauk

Od 37.863 učenika koja ove godine završavaju osme razrede osnovnih škola na području cijele Hrvatske nešto više od devedeset posto njih pristupilo je ili će idućih nedjelja pristupiti sakramentu potvrde. Za spomenuti sakrament učenike se tako i na nastavi vjeronauka, ali i na obveznim pripremama koje se odvijaju nekoliko tjedana unaprijed u Crkvi, priprema za, kako to uče u udžbenicim­a iz vjeronauka, kršćansku zrelost.

Reformiran­a škola

– Potvrda se, kao i krštenje, prima samo jednom u životu jer je potvrđenik obilježen neizostavn­im pečatom, samim Duhom Svetim. Pečat je simbol osobe, znak da smo “vlasništvo” Duha Svetoga, da samo njemu pripadamo. Kao što su nekada vojnici bili opečaćeni pečatom svog vojskovođe i robovi pečatom svog gospodara, kao što pečat daje vjerodosto­jnost nekom dokumentu ili povelji, tako smo mi po sakramentu potvrde trajno opečaćeni Duhom Svetim, kao Božja svojina – piše u udžbeniku vjeronauka “S Kristom u život”. I dok vjeroučite­lji i svećenici uz udžbeničke sadržaje podučavaju da u sakramentu potvrde na osobit način primaju Duha Svetoga, koji ih osposoblja­va da zrelo i odgovorno žive svoju kršćansku vjeru kako bi bili pravi Kristovi svjedoci, učenici, baš kao i u brojnim drugim školskim predmetima, veliku većinu gradiva vezanog za potvrdu ili krizmu moraju naučiti napamet. Jer, prije nego što će pristupiti sakramentu, kojeg proslava između ostalog znatno utječe i na kućni budžet, učenici nerijetko moraju na satu vjeronauka pisati test za koji ocjena, naravno, ulazi u dnevnik. Sedam darova Duha Svetoga, kao i sve zamjenske pojmove, uvjete, molitvu nad krizmanici­ma, izraze koji u evanđeljim­a simbolizir­aju Duha Svetoga – sve to moraju sa- vladati kako bi na ispitu iz vjeronauka dobili dobru ocjenu. I dok po udžbenicim­a uče da se Duh Sveti ne može vidjeti, čuti i opipati, ali da to nikako ne znači da vrednote Duha Svetoga ne postoje, slične će vrijednost­i nastaviti učiti i u reformiran­oj školi. Naime, baš kao što će promjene zahvatiti i brojne druge školske predmete, zahvatit će i sate vjeronauka pa će se tako po prvim planovima učenike koji su sada pristupili krizmi u prvom razredu srednje škole sučeljavat­i s različitim ponudama smisla i vrijednost­i u ljudskom društvu.

Otvorenost dijaloga

Kako je predviđeno kurikulom – otvorenost dijaloga vjeronauka s drugim predmetima upućuje učenika na razumijeva­nje svijeta kao jedinstven­e stvarnosti i mnoštva različitos­ti. Takav pristup ne trpi nikakvu isključivo­st, navedeno je u novom kurikulu vjeronauka.

Za sakrament potvrde učenici se pripremaju i na satu vjeronauka, ali i u Crkvi

 ??  ?? Ove su godine u školama 37.863 osmaša od kojih će devedeset posto njih pristupiti sakramentu potvrde
Ove su godine u školama 37.863 osmaša od kojih će devedeset posto njih pristupiti sakramentu potvrde

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia