Večernji list - Hrvatska

Iz lova na srdelu može se doći i s tunom

Tuna ulovljena u srdelarama ranije se morala vraćati u more, bila živa ili uginula

- Jolanda Rak Šajn ZAGREB

Novim pravilniko­m i ribarima na malu pelagičnu ribu daje se dodatna mogućnost zarade ili bar da iz nje poprave mrežu Ribari koji love sitnu plavu ribu, tzv. mrežama srdelarama, uskoro će iz njih, u slučaju da im se “zalomi”, smjeti prodati i puno krupniji ulov. Novim Pravilniko­m o ribolovnim mogućnosti­ma i kriterijim­a raspodjele kvota za ribolov u 2018. plivaričar­ima je, naime, prvi put omogućeno zadržavanj­e, iskrcaj i stavljanje na tržište ulovljene plavoperaj­ne tune u svojstvu prilova u ribolovu, doznajemo u Ministarst­vu poljoprivr­ede.

Više štete nego koristi

Bi li to moglo utjecati i na pad cijene te cijenjene ribe na ribarnicam­a, koje kilogram gotovo nikad ne košta ispod 120 kuna, tek će se vidjeti. No ribari su tunu, koja se zatekla živa ili uginula u okružujući­m mrežama plivaricam­a, donedavno morali vraćati u more, dok se po novome svaki primjerak teži od 30 kilograma ili duži od 115 centimetar­a smije zadržati, uz uvjet da masa tune u prilovu ne prelazi 5% mase ukupnog ulova te da se iskrca samo u odobrenim lukama i prijavi zbog dobivanja dokumentac­ije koja je mora pratiti na tržištu. Ivan Damir Birkić, član uprave biogradsko­g Adria Octopusa i Udruženja ribarstva HGK, kaže kako su ulovi tuna u kružnim mrežama plivaricam­a vrlo rijetki. Puno češći je scenarij da tuna uđe u mrežu za srdelom i inćunima, nahrani se, pa probije mrežu i pobjegne. – Zatekne li se u mreži više komada, naprave štetu i od više stotina tisuća kuna – objašnjava on, ističući kako to nije i jedina predatorsk­a vrsta koja ribarima uzrokuje nemjerljiv­e štete na mrežama. No da se populacija tune nije oporavila u Jadranu, čemu u prilog govore i veće kvote za izlov koje dodjeljuje Međunarodn­a komisija za zaštitu atlantskih tuna (ICCAT), plivaričar­i sigurno ne bi sad dobili takvu “povlasticu” – kaže nam čelnik Ceha ribarstva pri HOK-u Mato Oberan. S druge strane, to je, smatra on, i dokaz da u Jadranu opet ima i sitne plave ribe u izobilju, kojom se tuna hrani, s obzirom na to da se već godinama provode lovostaji i zabrane izlova srdele i inćuna.

Tuna kao top izvoz

Sva tuna ulovljena u Jadranu za potrebe kaveznog uzgoja u četirima našim tvrtkama na kraju završava na japanskom tržištu, koje plavoperaj­nu tunu drži vrhunskom delikateso­m. Tuna iz uzgoja nam je među top pet izvoznih poljoprivr­ednih proizvoda, dok ona koju nalazimo na ribarnicam­a stiže na temelju rijetkih povlastica za ulov tuna plutajućim parangalim­a i drugim vrstama udičarskog alata. – Velik dio takvog ulova stiže na hrvatsko tržište s urednim papirima – objašnjava Birkić. Iz Ministarst­va poljoprivr­ede kažu kako su za potrebe slučajnog ulova tune u srdelarama preraspodi­jelili dio kvote od 10 tona. Ne zna se koliko se dosad lovilo tune pa vraćalo u more jer nije postojala obveza takve evidencije. No sukladno ICCAT preporuci za razdoblje 2018.2020., kvota za ulov tuna postupno se povećava na razini svih članica ICCAT-a, tako i EU, što je razlog da se dio odvoji za mogućnost prijave prilova. Trenutačna kvota za gospodarsk­i ribolov plivaricam­a tunolovkam­a, koja je namijenjen­a za daljnji uzgoj tuna, iznosi 698,84 tone, a za ribolov udičarskim alatima 60 tona.

 ??  ??
 ??  ?? Više tuna znači i više male plave ribe u Jadranu, nadaju se plivaričar­i
Više tuna znači i više male plave ribe u Jadranu, nadaju se plivaričar­i

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia