Večernji list - Hrvatska

Hoće li i u nas neodgovorn­i turisti plaćati spašavanje?

HGSS godišnje odradi oko 1000 intervenci­ja svih vrsta

- Božena Matijević bozena.matijevic@vecernji.net ZAGREB

Pitanje eventualne naplate akcija spašavanja treba riješiti više ministarst­ava nizom propisa. Mi s tim nemamo veze, kaže Prizmić Najnovija, preksinoćn­ja akcija spašavanja dvoje stranih mladih turista na Biokovu opet je posvjedoči­la neprocjenj­ivu vrijednost Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS). Jer, akcija je trajala satima i u njoj je sudjeloval­o oko 25 pripadnika HGSS-a. Ono što je najvažnije – životi unesrećeni­h su spašeni. No, i nakon ovog slučaja opet se nameće pitanje – trebaju li se usluge HGSS-a naplaćivat­i.

Upozorenja i signalizac­ije

Naime, često se događa, a pogotovo je to zamjetno kod stranih turista, da pojedinci krenu posve nepripreml­jeni i neadekvatn­o opremljeni u prirodu. I onda kada zbog njihova neodgovorn­a ponašanja nešto krene po zlu jedini su spas HGSS-ovci . Nije rijetkost da u pomoć kreću i helikopter­i. – Mi smo kao i hitna pomoć. Pomoći ćemo svakome neovisno o tome kakva je i kolika pogreška ili krivnja onoga tko je doveo do neke nesreće ili nezgode zbog koje je potrebna naša intervenci­ja. Jer, naša je misija spašavanje. Mi spašavamo i spašavat ćemo svakoga tko zatreba našu pomoć. Da smo se htjeli baviti novcem ili naplaćivan­jem svojih usluga, išli bismo u trgovce. Naravno da angažman ljudi i tehnike u nekoj akciji spašavanja, kao i sati provedeni u tome imaju i neku novčanu vrijednost, ali tim bi se pitanjem trebala baviti država. Ona bi trebala osigurati zakonske osnove da se to i financijsk­i vrednuje. A to pak mora iziskivati čitav jedan razrađeni sustav. To znači da bi se više ministarst­ava trebalo pozabaviti time i donijeti niz propisa, što uključuje i razna upozorenja, signalizac­ije itd., pa ako se netko zbog vlastitog propusta, neodgovorn­osti ili pogreške ipak ogriješi o te propise, da mu se onda trošak akcije spašavanja može naplatiti osiguranje­m – kazao nam je jučer pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić ističući da intervenci­je zbog neopreznih turista ipak spadaju u manji dio njihova posla. Najčešće se HGSS uključuje u akcije zbog domicilnog stanovništ­va, bilo da se radi o poplavama, potragama za dementnim osobama... – Hrvatska je prepoznata kao vrlo atraktivna destinacij­a aktivnog turizma i turisti koji su željni tadesetori­ci kvog oblika turizma bogatiji su. Oni će rado platiti svoju sigurnost. Zato bi pitanje spasilački­h intervenci­ja trebalo riješiti tako da se uredi sustav osiguranja pa da se te intervenci­je mogu naplatiti. Ali, naglašavam, naša je misija spasiti druge, pri čemu smo i sami izloženi opasnostim­a, a bilo kakvim naplatama trebaju se baviti neki drugi.

Sat helikopter­a 60.000 kuna

Da bi se to pitanje pokušalo urediti, mi smo lani napravili sigurnosna pravila, no tržišta osiguranja očekuju da im se dostavi sigurnost kao gotov proizvod, a tu je onda i niz drugih ministarst­ava, helikopter­i, ponuda vodičke službe i drugo. Inače, samo sat leta helikopter­a stoji 60 tisuća kuna, ali kako to obavljaju državni helikopter­i, to je praktički nenaplativ­o jer se država može baviti naplaćivan­jem jedino ako se na tržištu registrira za davanje takvih usluga i uklopi u međunarodn­e propise. A to je izvan naše moći – kaže Prizmić. HGSS godišnje odradi oko tisuću intervenci­ja, a da bi se uvijek bilo spremno, pripadnici HGSS-a skupe godišnje ukupno i 10 milijuna sati provedenih u pripravnos­ti. – Kako god bilo, mi ćemo uvijek pomagati – zaključuje Prizmić.

Na stup srama došli bismo kad nekoga ne bismo spasili jer nije osiguran, kaže Prizmić

 ??  ?? 25 pripadnika HGSS-a spašavalo je dvije turista s Biokova
25 pripadnika HGSS-a spašavalo je dvije turista s Biokova
 ??  ?? Vinko Prizmić pročelnik HGSS-a čiji pripadnici i pripadnice godišnje provedu i 10 milijuna sati u pripravnos­ti
Vinko Prizmić pročelnik HGSS-a čiji pripadnici i pripadnice godišnje provedu i 10 milijuna sati u pripravnos­ti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia