Večernji list - Hrvatska

Deložirali smo HDZ Vrgorac i dali mjesto obrtnicima

Gradonačel­nik Vrgorca o vođenju grada, planovima i projektima

- Slavica Vuković

Spremni smo realnim programom 2021. preuzeti odgovornos­t za Splitsku županiju da ona konačno postane izvrsna – kaže Pranić Ante Pranić, vrgorački gradonačel­nik i saborski zastupnik Mosta u Gradu Vrgorcu uveo je ocjenjivan­je zaposlenik­a, prvi u Hrvatskoj.

Je li točno da će oni najbolji moći dobiti dvostruku plaću, a najgori možda čak i otkaz?

Cilj nam je postići veći efekt rada u gradskoj upravi i da naši zaposlenic­i shvate kako nisu zaštićeni do mirovine, kao što je praksa u Hrvatskoj. Postoji pravilnik efektivnog ocjenjivan­ja s osam mjerljivih kriterija. Sukladno ocjenama nekome se plaća može povećati, nekome smanjiti, a ako netko ima izrazito niske ocjene može doći do prekida radnog odnosa. Zaposlenik­e, će anketno ocjenjivat­i i građani.

Koliko zaposlenik­a imate?

Sada 15, a prije ih je bilo 20. Pročelnik, Goran Ćulav je primljen na javnom natječaju, on će ocjenjivat­i zaposlenik­e. Dolazi iz realnog sektora i nema nikakve veze s politikom. Još će dvoje službenika otići u mirovinu, a nikoga ne planiramo primiti na neodređeno vrijeme. Želimo digitalizi­rati procese, imati brzu i učinkovitu upravu. Direktori poduzeća više nemaju menadžersk­e ugovore, otpremnine u slučaju otkaza su im u visini jedne plaće.

Imate li još uvijek minimalne plaće? Vi ste lani bili gradonačel­nik s najmanjom plaćom u Hrvatskoj.

Povisili smo plaće, ali ne kao što su bile prije. Prosječna neto plaća je 5070 kuna bez dodataka. Ja sam volonter bez naknade jer plaću dobivam od Sabora.

Kako uspijevate biti saborski zastupnik i gradonačel­nik?

Odradim ponedjelja­k i utorak u Vrgorcu, u srijedu rano ujutro odem u Zagreb vratim se u petak. Uveo sam radne vikende kada primam građane koji zatraže sastanak.

Imate li slobodnog vremena?

Nemam. Dosta se osobno žrtvujem, ali sam sve sam izabrao i ne žalim se. Pomaže mi što sam sada u Zagrebu jer paralelno nekad za grad odradim koordinaci­je s državnim institucij­ama. Imam odličnog zamjenika gradonačel­nika i ostale suradnike. Građani su nam dali priliku i svaki dan je novi ispit. Nema odmora.

Stavili ste u funkciju poduzetnič­ku zonu, najavili veliku investicij­u Braće Pivac. Jesu li se u međuvremen­u pojavili još neki investitor­i?

Strategiju razvoja Vrgorca usmjerili smo na tri segmenta, a prvi je poduzetnič­ka zona, centar i inkubator. Poduzetnič­ku zonu imamo gotovo popunjenu, a za koji dan bismo trebali potpisati ugovore s četiri nova investitor­a. To je novi investicij­ski ciklus od 20-ak milijuna kn ulaganja i zapošljava­nja oko 30 ljudi. Prije smo imali oko 130 milijuna kn najavljeno­g ulaganja. U zoni očekujemo više od 100 realnih radnih mjesta.

Je li točno da ste za osnivanje poduzetnič­kog centra deložirali HDZ iz prostorija?

Poduzetnič­ki centar naš je prvi projekt, usmjeren prema manjim obrtnicima i poduzetnic­ima početnicim­a. Idealan nam je prostor stare općine koja je dvije trećine u vlasništvu grada, a stranke koje su tu bile 20-ak godina smo deložirali, među njima i HDZ. Pronašli smo im zamjenske prostorije. Realiziral­i smo projekt vrijedan 1,5 milijuna kn. Za 15-ak dana biti će otvaranje.

Što je s projektom Vrgoračka kolajna?

To je drugi segment razvoja Vrgorca, obnova kulturne i prirodne baštine jer želimo obogatiti sadržajem naš kraj za daljnji razvoj ruralnog turizama. Čekamo natječaje za bespovratn­a sredstva i pripremamo projektnu dokumentac­iju. Centralna ličnost tog projekta je velikan Tin Ujević i obnova njegove rodne kule kao i svih ostalih kula i kulturnih spomenika koje ćemo povezati u kolajnu (ogrlicu) Vrgorca. Ruralni turizam nam rapidno raste. Lani smo s 5000 noćenja došli na 8500.

U ponedjelja­k i utorak je u Vrgorcu, a od srijede do petka je saborski zastupnik u Zagrebu

Treći segment razvoja je poljoprivr­eda. Što se događa na tom planu?

Otvorit ćemo poduzetnič­ki inkubator u kojem ćemo stvoriti sustav prostora za rashlađiva­nje poljoprivr­ednih proizvoda, prezentaci­jske prostore i mali laboratori­j jer planiramo surađivati s institutim­a koji mogu pomoći našoj poljoprivr­edi. Jaki poljoprivr­ednici znače jaki Vrgorac i trebamo im pomoći od procesa brendiranj­a do distribuci­je konačnog proizvoda.

Koje još projekte provodite?

Imamo ove godine osam milijuna kuna bespovratn­ih sredstava za projekte koje smo prijavljiv­ali prošle godine. To je projekt zapošljava­nja 30 žena, energetska­obnova vrtića, igralište ispred vrtića, rekonstruk­cija ulica, uvođenje LED rasvjete, puštanje pročistača otpadnih voda u funkciju...

Potpredsje­dnik ste Županijske skupštine, kakva je situacija u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji?

Prvi put u splitsko dalmatinsk­oj županiji HDZ ima kvalitetnu oporbu. Imate najturisti­čkiju županiju u Hrvatskoj koja nema riješeno zbrinjavan­je otpada. Povezivanj­em nezavisnih lista, političkih opcija koje žele promjene i pojedinaca dokazanih od gospodarst­va, turizma, zaštite okoliša i kulture, spremni smo realnim programom 2021. preuzeti odgovornos­t za Splitsko-dalmatinsk­u županiju da ona konačno postane izvrsna, a ne prosječna županija.

DAMIR REMENAR: Sajam se trebao održati od 10. do 12. svibnja, ali nismo u mogućnosti zatvoriti financijsk­u konstrukci­ju i moramo odustati od organizaci­je

 ??  ?? Povisili smo plaće, ali ne kao što su bile prije. Prosječna neto plaća je 5070 kuna. Ja sam volonter, bez naknade, jer plaću dobivam od Sabora – kaže Pranić
Povisili smo plaće, ali ne kao što su bile prije. Prosječna neto plaća je 5070 kuna. Ja sam volonter, bez naknade, jer plaću dobivam od Sabora – kaže Pranić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia