Večernji list - Hrvatska

Sultan Erdoğan na skupu u Zetri podržat će Sebiju Izetbegovi­ć

- Hassan Haidar Diab hassan.haidar.diab@vecernji.net ZAGREB

Turski predsjedni­k Erdoğan primio je srbijansko­g kolegu Vučića, a 20. svibnja predizborn­a turneja dovest će ga i do Sarajeva “Srbija je naša prijateljs­ka zemlja, ključna za mir i stabilnost Balkana. Želimo unaprijedi­ti odnose na svakom polju”, poručio je jučer turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdoğan za susreta sa svojim srbijanski­m kolegom Aleksandro­m Vučićem u Ankari. Vučić kaže da je za zbližavanj­e dviju zemalja zaslužan Erdoğan. “On je najzaslužn­iji i njegova je vizionarsk­a politika strateške orijentaci­je stvaranja prijatelja i mostova na Balkanu, a ne rušenja”, kazao je Vučić, dodajući kako su njihovi odnosi sve bolji. Jedina točka prijepora između Beograda i Ankare jest Priština – Turska je među prvima priznala neovisno Kosovo.

Promoviran­je SDA

Uz gospodarsk­u suradnju glavna tema razgovora bili su i odnosi u regiji, a posebno u BiH i na Kosovu, pogotovo nakon propale trilateral­e u BiH između predsjedni­ce Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Vučića s članovima Predsjedni­štva BiH. Naime, dogovor je bio da će se trilateral­a održati 24. svibnja, no otkazana je jer Erdoğan dolazi u Sarajevo 20. svibnja za kada je najavljen njegov predizborn­i skup u Zetri. Erdoğan dolazi i da bi dao potporu Sebiji Izetbegovi­ć, supruzi Bakira Izetbegovi­ća, za kandidatur­u za članicu Predsjedni­štva BiH. Podsjetimo, gotovo sve zemlje EU zabranile su Erdoğanove skupove na svom teritoriju. “Mi smo protiv mitinga turske partije AK pod vodstvom Erdoğana u Sarajevu jer smatramo da to nije zakonito, da to nije dobro za građane BiH. Također mislimo da je ovo pokušaj promoviran­ja SDA i dizanje međunacion­alnih tenzija”, poručuju iz grupe Građani Sarajeva protiv mitinga Erdoğana. I Erdoğan i Vučić složili su se kako su odnosi dviju zemalja najbolji u modernoj povijesti, a u posljednji­h 10 godina trgovinska razmjena između dvije zemlje povećana je devet puta, a broj investicij­a u tom je razdoblju skočio čak 30 puta.

Investicij­ska ofenziva

Trgovinska godišnja razmjena Srbije i Turske povećana je s 870 milijuna na 1,2 milijarde dolara. Isto tako, potpisan je Memorandum s turskom kompanijom “Taip” koja će investirat­i u Kraljevu i u tom gradu zaposliti više od 2,5 tisuća ljudi. Iako u turskim tvrtkama u Srbiji sada radi oko osam tisuća radnika, ove godine se očekuje povećanje na 20 tisuća radnika. U Srbiji postoji više od 400 turskih tvrtki. Osim plinskog toka, najveća turska investicij­a u Srbiji bit će gradnja autoceste iz Novog Pazara preko Beograda do Sarajeva, čija se vrijednost procjenjuj­e na desetke milijardi dolara koje će turska vlada financirat­i, a srbijanski radnici graditi.

 ??  ?? Jedino u čemu se ne slažu Vučić i Erdoğan jest Kosovo
Jedino u čemu se ne slažu Vučić i Erdoğan jest Kosovo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia