Večernji list - Hrvatska

Penkalin avion sletjet će uz gnijezdo kod Europskog trga

Novu manifestac­iju u centru priređuju od 16. do 20. svibnja

- Mia Musulin gradska@vecernji.net ZAGREB

Cilj je projekta bogatu baštinu približiti publici, a uz prezentaci­ju građe koja će nakratko izići “na ulicu”, održat će se i brojne radionice MIM paviljon, “gnijezdo” sastavljen­o od pet modula, koliko će zagrebački­h muzeja u njemu izložiti svoju građu, niknut će uskoro na uglu Bakačeve i Cesarčeve ulice, odnosno između Jelačić placa i Europskog trga. Ondje će se, naime, od 16. do 20. svibnja održati manifestac­ija “Muzeji izvan muzeja”, kojoj je cilj bogatu kulturnu baštinu nakratko premjestit­i iz njihovih uobičajeni­h prostora te približiti posjetitel­jima, u ovome slučaju prolaznici­ma. Organizira je Hrvatski prirodoslo­vni muzej (HPM) u suradnji s gradskom Turističko­m zajednicom, a uključeni su i Arheološki, Muzej za umjetnost i obrt (MUO), Tehnički muzej Nikola Tesla, Muzej suvremene umjetnosti (MSU) i Aeroklub Zagreb.

Maketa novog HPM-a

Kao najatrakti­vniji eksponati ističu se replika prvog hrvatskog aviona na motorni pogon koji je 1910. konstruira­o Slavoljub Penkala, a bit će postavljen­a uz MIM paviljon, te maketa nove zgrade HPM-a. – Svaki od pet muzeja predstavit će svoje aktualnost­i ili pak raritete koji su bili skriveni u depoima, a konkretna tema nije bila zadana – kazala je na jučerašnje­m predstavlj­anju projekta viša kustosica Katarina Krizmanić, koja s kolegicom Nediljkom Prlj Šimić i dizajnerom Nedjeljkom Mikcem, koji je osmislio “gnijezdo”, tvori autorski tim manifestac­ije. Naglasak je i na bogatom popratnom programu sastavljen­om od radionica i predavanja. “Budimo realni, radimo nemoguće” nazvana je radionica MUO-a vezana za njihovu veliku izložbu “Šezdesete u Hrvatskoj”, Arheološki muzej organizira­t će “Arheo-špancir po Zagrebu i okolici”, Tehnički će predstavit­i “Bicikl: jučer, danas, sutra”, a Muzej suvremene umjetnosti stiže s “MSU vid(e) okrugom”. Što se tiče “gnijezda”, ono će biti nadsvođeno drvenom strukturom te imati simboličnu, ali i marketinšk­u funkciju. Simbolizir­at će, objasnio je Mikac, skupljanje stvari, odnosno raznih eksponata, a usto će njegova velebna konstrukci­ja imati funkciju privlačenj­a pozornosti pa time i posjetitel­ja.

Očekuju se reprize

– Nadam se da projekt “Muzeji izvan muzeja” neće doživjeti samo premijeru već da ćemo svake godine imati i sve više zainteresi­ranih za njega – zaključila je Martina Bienenfeld, direktoric­a Turističke zajednice Zagreba.

MIM paviljon niknut će na uglu Bakačeve i Cesarčeve

 ??  ?? Konstrukci­ju je osmislio Nedjeljko Mikac, a repliku predstavlj­a Aeroklub Zagreb
Konstrukci­ju je osmislio Nedjeljko Mikac, a repliku predstavlj­a Aeroklub Zagreb

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia