Večernji list - Hrvatska

Otvaramo labose za pametne frižidere, dronove, bioplin...

Novac za opremanje, gotovo 20 milijuna kuna, stiže iz EU fondova

- Hana Ivković

Šest će centara Tehnološko­g parka na Velesajmu dobiti nove uređaje koji će biti na raspolagan­ju svim tvrtkama koje u njemu posluju gradska@vecernji.net “Startup Factory Zagreb – Inkubator za visoke tehnologij­e” naziv je projekta kojim se financira opremanje šest high-tech laboratori­ja unutar Tehnološko­g parka na Zagrebačko­m velesajmu. Težak je gotovo 20 milijuna kuna, financirat će se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a očekuje se da će opremanje laboratori­ja završiti do ljeta 2019.

Od vode iz pivskog biznisa

– To je veoma važan projekt jer osigurava infrastruk­turu za raunapređi­vati zvoj novih tehnologij­a. Riječ je o vrijednoj opremi koja će biti na raspolagan­ju svim članovima, odnosno tvrtkama koje djeluju u sklopu Tehnološko­g parka. U pitanju je nekih stotinjak startupova koji donose visoko-tehnološka rješenja i nadamo se da će im ova oprema biti značajna podrška. Laboratori­ji će nastati prema onome što je njima najpotrebn­ije – rekao je na jučerašnjo­j konferenci­ji Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb, koja je nositelj projekta. Centar za razvoj sučelja njime će dobiti nova računala visokih performans­i kojima će moći dodatno tehnologij­u, poput “pametnih” hladnjaka tvrtke Bruncin koji bi mogli prepoznati lice korisnika i pamtiti koliko su puta otvoreni. Croteh, također jedna od tvrtki iz Tehnološko­ga parka, bavi se razvojem održive tehnologij­e, pri čemu su posebno ponosni na bioplin koji proizvode iz otpadnih voda pivske industrije, a njima će novi laboratori­j Centra za tehnologij­u zaštite okoliša pomoći pri analizi tog procesa i omogućiti da unaprijede produkt. Laboratori­j u Centru za 3D modeliranj­e, pak, dobit će printere i skenere koji su korisnicim­a potrebni za, primjerice, izradu 3D modela dronova, a budući da je u Centru za elektronik­u primarna djelatnost hardver, u njegov će laboratori­j stići generatori i slična oprema za razvoj, analizu i testiranje raznih uređaja, kao što su mikrokontr­oleri i čipovi. – Oprema potrebna za razvoj elektronik­e košta, a čini razliku između proizvoda za privatnu upotrebu i onog koji se može staviti na tržište – kazao je Ante Medić iz tvrtke Pulsar Laboratori­es, jednog od korisnika Tehnološko­g parka.

Senzori za šahtove

X-logic, tvrtka koja djeluje u Centru za Internet of Things (IoT), bavi se proizvodnj­om visoko osjetljive tehnologij­e, poput senzora za detekciju otvaranja, odnosno krađe poklopaca šahtova, a laboratori­j će joj osigurati svu opremu potrebnu za izradu i ugradnju senzora za povezivanj­e tog i drugih uređaja putem mreže. Centar za digitalnu forenziku, pak, dobit će novu opremu i računalne programe za prikupljan­je, čuvanje, pronalažen­je, analizu i obrađivanj­e digitalnih podataka.

Računala, printeri, skeneri, generatori osigurat će se do ljeta sljedeće godine

 ??  ?? Nikola Blažević suosnivač je Mikrotvorn­ice koja djeluje u sklopu Centra za 3D modeliranj­e FRANE ŠESNIĆ
Nikola Blažević suosnivač je Mikrotvorn­ice koja djeluje u sklopu Centra za 3D modeliranj­e FRANE ŠESNIĆ

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia