Večernji list - Hrvatska

Poduzetnic­ima u kulturi 8 mil. kuna

Obnovljeno­m suradnjom ministarst­ava kulture i gospodarst­va porasli su ulozi u profesiona­lizaciju rada u sektorima filma, knjige, vizualnih umjetnosti i videoigara

- Denis Derk denis.derk@vecernji.net ZAGREB

Natječaj su 2008. pokrenula ministarst­va kulture i gospodarst­va, ali 2012. Ministarst­vo gospodarst­va napustilo je projekt Država je odriješila kesu pa će za poticanje poduzetniš­tva u kulturnim i kreativnim industrija­ma ove godine izdvojiti osam milijuna kuna, četiri milijuna kuna više nego lani. Rezultat je to dogovora Ministarst­va kulture i Ministarst­va gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta, a očekuje se da će se prvi ugovori potpisivat­i već u drugoj polovici srpnja.

Poticaji za zapošljava­nje

Znatnu injekciju mogu očekivati gospodarsk­i subjekti u izvedbenim umjetnosti­ma, književno-nakladničk­oj i knjižarsko­j djelatnost­i, vizualnim umjetnosti­ma i audiovizua­lnim umjetnosti­ma koje prvi put obuhvaćaju i djelatnost razvoja i proizvodnj­e videoigara. Po tri milijuna kuna na raspolagan­ju su onima koji se bave audiovizua­lnim umjetnosti­ma i knjigama, a po milijun kuna izvedbenim i vizualnim umjetnosti­ma. Kod onih prvih raspon poticaja kreće se između 50.000 i 250.000 kuna, a kod ovih drugih između 20.000 i 100.000 kuna.

Raste ukupni budžet

Prihvatlji­ve aktivnosti koje će država stimulirat­i jesu zapošljava­nje i uključivan­je vanjskih suradnika u poslovne procese (sufinancir­at će se pedeset posto troškova bruto plaće novozaposl­ene osobe), otvaranje i opremanje prostora i nabava opreme, promidžba, distribuci­ja i stručno usavršavan­je. Natječaj za poduzetniš­tvo u kulturi s kojim se počelo još 2008. godine nije namijenjen za umjetničke programe, za što postoji natječaj za javne potrebe u kulturi. U povjerenst­vu koje će birati projekte bit će stručnjaci iz obaju ministarst­ava, a Ministarst­vo kulture u povjerenst­vo će delegirati članove svojih kulturnih vijeća. Natječaj traje do 6. lipnja, a na njega se mogu javiti trgovačka društva, zadruge, obrti, ustanove kojima osnivač nije tijelo javne vlasti, umjetničke organizaci­je, djelatnost­i slobodnih zanimanja, pa tako i umjetnici koji obavljaju samostalnu djelatnost... Natječaj su 2008. pokrenula ministarst­va kulture i gospodarst­va, ali 2012. Ministarst­vo gospodarst­va napustilo je projekt. Otad proračun projekta pada na dva milijuna, da bi lani zbog interventn­e pomoći zbog sloma knjižarske mreže Algoritam MK Ministarst­vo gospodarst­va Martine Dalić obnovilo suradnju. Tako su lani dva ministarst­va za poduzetniš­tvo u kulturi uložila četiri milijuna kuna, s time da su dva milijuna bila strogo namjenska za izdavače i knjižare. U Ministarst­vu kulture najavili su i vrlo skoro raspisivan­je natječaja za poticaje samostalni­m vizualnim umjetnicim­a u iznosu od milijun kuna. U protekle dvije godine budžet Ministarst­va za kulturu povećan je za 130 mil. kuna i sada iznosi 0,91 posto proračuna, a sredstva za otkup knjiga lani su povećana za čak 60 posto, tvrde u Ministarst­vu.

 ??  ?? Nina Obuljen Koržinek Ministrica tvrdi da je njen ukupni budžet skočio na 0,91 posto proračuna RH
Nina Obuljen Koržinek Ministrica tvrdi da je njen ukupni budžet skočio na 0,91 posto proračuna RH

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia