Večernji list - Hrvatska

Oštrim porukama na videoekran­ima “oprao” mnoge, od Putina i Trumpa do Staljina i Busha

- Hrvoje Horvat kultura@vecernji.net ZAGREB

Spektakl po najvišim mjerilima, sjajna svirka, politički angažman i svijest da planet puca po šavovima na svim kontinenti­ma “Samo je jedan put i putujemo ga jednom”, rekao je Roger Waters, misleći na svaki život posebno, na kraju emotivnog govora prije biseva na koncertu u Areni Zagreb u nedjelju navečer. Upravo to bio je lajtmotiv veličanstv­enog koncerta kojim je borbeni Waters spojio vrhunski spektakl po najvišim mjerilima, sjajnu svirku, politički angažman i svijest da planet na svim kontinenti­ma grca u problemima i puca po šavovima.

Suze zbog ovacija

Stara prznica čak je pustila i suzu iznjedrenu ovacijama pune dvorane pri kraju spektakla kakav se i očekivao. No, ono što se nije očekivalo bile su ljudski lik i djelo Rogera Watersa koji je spektakulr­anu hi-tech inscenacij­u koncerta podložio svima razumljivi­m temama, jakim političkim angažmanom i podsjetio koliko su pjesme Pink Floyda bile socijalno i društveno angažirane. Sjajan odaziv publike Watersova legendarna mjesta povijesti rocka honorirala je golemim ovacijama i pridonijel­a da podjela na “nas i njih”, kako se zove aktualna turneja, nestane barem u dvorani. No, nemojmo biti naivni, u dva sata i dvadeset minuta čiste svirke Waters je itekako svjesno “urlao” na sve protivnike, s oštrim agitprop porukama na velikim videoekran­ima koje su “prale” mnoge, od Putina i Trumpa, do Staljina, Maoa i Georgea W. Busha. Upravo su dvije rijetko svirane pjesme Pink Floyda, “Pigs” i “Dogs”, kao vrhunac koncerta popunjenog poznatijim klasicima i s par novijih Watersovih pjesama, poslužile kao oštre metafore za “svinje” i “pse” koji vladaju svijetom. Pomalo je paradoks da je Waters tolika zvijezda publici od 7 do 77 godina. No, o današnjoj popularnos­ti Pink Floyda najbolje govori podatak da su od 2016. godine, kad su osnovali etiketu Pink Floyd Records, do danas prodali milijun primjeraka samo vinila. Uz vrhunski surround zvuk, veličanstv­enu pozornicu – u drugom dijelu koncerta golemi videoekran­i spustili su se sa stropa dvorane po njezinoj dužini, od pozornice prema natrag – maksimalno usviran deveteročl­ani prateći sastav, Waters na basu, akustičnoj i električno­j gitari, priredio je besprijeko­rno režiranu predstavu s letećim svinjama, laserskim piramidama i sjajnim videoanima­cijama.

Danas aktualniji nego prije

No, nije to bio tek hladni spektakl, nego sasvim suprotno; dokaz koliko je Watersov politički i društveni angažman danas aktualniji nego ikad prije. Čak niti loša domaća organizaci­ja, s čekanjem potvrda novinarski­h akreditaci­ja do zadnjeg dana – pri čemu fotografi dvije domaće agencije nisu niti ušli u dvoranu, pa stoga nema službenih fotki – nije smanjila gušt onima koji su ipak u punoj Areni uspjeli vidjeli Watersa.

Znakovito, vrhunac koncerta činile su rijetko izvođene “Pigs” i “Dogs” Pink Floyda

 ??  ?? Rijetko svirane pjesme Floyda “Pigs” i “Dogs” bile su vrhunac koncerta
Rijetko svirane pjesme Floyda “Pigs” i “Dogs” bile su vrhunac koncerta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia