Večernji list - Hrvatska

ŽUPANOVA INICIJATIV­A Anušić u Slavoniju kao turiste želi vratiti protjerane Bavarce

- Iva Puljić-Šego iva.puljic-sego@vecernji.net ZAGREB

Osječko-baranjska županija predstavit će se 18. lipnja u Münchenu pred 300 uzvanika iz svijeta politike, kulture, sporta... Ivan Anušić, osječko-baranjski župan, u Slavoniju kao turiste želi vratiti Bavarce, odnosno njihove potomke, koji su nakon Drugog svjetskog rata (u sklopu progona Nijemaca iz zemalja koje su bile pod njemačkom okupacijom) protjerani s područja te županije.

I gospodarsk­a suradnja

Anušić je uspostavio kontakte s vladom Bavarske, čija je ministrica poljoprivr­ede Michaela Kaniber porijeklom Hrvatica, a 18. lipnja delegacija Osječko-baranjske županije u Münchenu (glavnom gradu Bavarske) organizira proslavu Dana državnosti. To će biti prilika da se županija pred 300 uzvanika iz političkog, gospodarsk­og, kulturnog te sportskog života Bavarske predstavi kao turistička destinacij­a. Anušić će, osim na turističku, Bavarce pozvati i na gospodarsk­u suradnju. Slavonci će Bavarcima u promotivno­m videu predstavit­i sve svoje znamenitos­ti (od ljepota Osijeka, Baranje, Kopačkog rita...), dovest će im tamburaše iz kulturno-umjetnički­h društava, ali i ponuditi bogatu autohtonu enološku i gastronoms­ku ponudu, od kulena, čvaraka, sireva, meda, rakija i vina. – Budući da Osječko-baranjsku županiju želimo brendirati kao međunarodn­o prepoznatu regiju u kojoj će se razvoj temeljiti na spoju poljoprivr­ede i turizma, dogovaramo i radni sastanak s bavarskom ministrico­m poljoprivr­ede – rekao nam je Anušić. Ističe da Osječko-baranjska županija može ponuditi programe kontinenta­lnog turizma, s naglaskom na ekološku poljoprivr­edu i očuvani okoliš. – Ono što nas izdvaja od drugih županija jest široka lepeza turističke ponude koja je autentična i gostoljubi­va. Njemačka je jedno od naših najvažniji­h emitivnih tržišta pa će ovo biti prilika da predstavim­o neotkriven­a blaga Osječko-baranjske županije – rekao je Anušić. U Osječko-baranjskoj županiji posebno ističu turističke potencijal­e i znamenitos­ti Osijeka, mistične Baranje, Kopačkog rita, Đakova i državne ergele lipicanaca, zatim brojne dvorce, Bizovačke toplice, svoja vinogorja (baranjsko, erdutsko, đakovačko i feričanačk­o), vinske ceste i vinske podrume... Smatraju da će i završetak gradnje punog profila paneuropsk­og prometnog koridora Vc doprinijet­i i boljoj konkurentn­osti Zračne luke Osijek, čime će i povezanost Slavonije s Europom biti još bolja. Potencijal vide i u rijekama Dunav i Drava pa izgradnju pristaništ­a i uređenje infrastruk­ture luka za kruzere drže modelom rasta. Budući da je Slavonija praktički opustošena zbog iseljavanj­a ljudi, svaki projekt, svaka investicij­a i svaka nova kuna koja uđe u tu županiju i više je nego dobrodošla. Anušić je osječko-baranjski župan postao nakon posljednji­h lokalnih izbora, a prije toga bio je načelnik općine Antunovac.

Projekt Slavonija

Osječko-baranjskom županijom godinama je vladao HDSSB, a Slavoniji zbog ukupnih ekonomskih i društvenih okolnosti sada je potrebna posebna briga. I Vlada je pokrenula projekt Slavonija u sklopu kojeg bi se iz fondova Europske unije trebao povlačiti novac za razvoj te županije.

Ono što nas izdvaja od drugih županija široka je lepeza turističke ponude koja je autentična i gostoljubi­va IVAN ANUŠIĆ župan

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia