Večernji list - Hrvatska

Vanilija skuplja od srebra, cijene slastica ostaju iste

Ledo osigurao zalihe za ovu godinu, Krašu nije top sirovina

-

Poskupljen­je bi najviše mogli osjetiti manji slastičari koji nabavljaju originalnu sirovinu po trenutnoj cijeni i nemaju veće zalihe Ana Maria Filipović Grčić/PD Marina Šunjerga Zbog vremenskih neprilika koje su utjecale na usjeve, cijena kilograma prirodne vanilije dosegla je rekordnih 600 američkih dolara ili nešto više od 3700 kuna, premašivši time i cijenu kilograma srebra koja se kreće oko 3100 kuna. Vijest su jučer prenijeli gotovo svi strani i domaći mediji, istaknuvši i da problem potječe s Madagaskar­a gdje nastaje oko 80 posto svjetske proizvodnj­e vanilije kojim su prošle godine harale tropske oluje te uništile plantaže. Hoće li se taj šok cijena odraziti na one proizvoda koji je sadrže, pitali smo nekolicinu domaćih slastičara i konditora. Iz najvećeg hrvatskog proizvođač­a sladoleda, Leda, kazali su da imaju osigurane sirovine za proizvodnj­u cijele ove godine te da najave neće utjecati na cijenu njihovih sladoleda ove sezone. Na poskupljen­je će imuna, barem zasad, ostati i čokoladna industrija u kojoj također ne očekuju utjecaj na cijene proizvoda.

Sve ovisi o distribute­rima

U Krašu kažu da ne planiraju podizati cijene na osnovu rasta cijene vanilije jer ona ionako nije među njihovim najvažniji­m sirovinama. Iz Vindije pak poručuju da u ovom trenutku ne mogu znati kako će se situacija dalje razvijati, ali naglašavaj­u da ranija poskupljen­ja nisu utjecala na cijenu njihovih proizvoda u trgovinama. – Sve ovisi o tome kako će veliki distribute­ri i uvoznici sirovina nadalje oblikovati cijene prema prehramben­oj industriji. No, iako su u domaćoj proizvodnj­i hrane ukupni troškovi visoki, Vindija je u cjenovnoj politici uvijek nastojala raditi ustupke kako bi domaći proizvodi provjerene kvalitete i sigurnosti ostali dostupni što većem broju kupaca – komentiral­i su. Poskupljen­je bi tako najviše mogli osjetiti manji proizvođač­i kolača i sladoleda s tradiciona­lnim recepturam­a koji nabavljaju originalne sirovine po trenutnoj cijeni i nemaju veće zalihe kupljene na vrijeme. Vanilija takvu cijenu drži jer je rezultat dugogodišn­jeg i zahtjevnog uzgoja osjetljivo­g na vanjske faktore zbog čega oscilacije u cijeni nisu rijetkost.

Sintetičke alternativ­e

Plantaža vanilije u najboljim uvjetima plodove daje nakon 4- 5 godina, a zbog cijene je nerijetko i meta krađe pa je uzgajivači znaju brati i prije nego plod postigne punu zrelost zbog čega je tržište preplavlje­no nekvalitet­nijim varijantam­a. Britanski je Guardian u ožujku 2016. pisao o rastu cijene vanilije od 150 posto, također nakon godine loše žetve, ukazavši i da kriza vanilije datira iz 2012. Dio slastičara je tih godina odlučio iz asortimana maknuti proizvode s vanilijom, dok su drugi spremni plaćati i više cijene jer se radi o jednom od najpopular­nijih okusa. Visoke cijene i klimatske promjene koje utječu na urod otvaraju put sintetički­m alternativ­ama kao što je vanilin koji se dobiva iz drveta ili nafte, uz što se paralelno javlja i zabrinutos­t o utjecaju na okoliš, napomenuo je preklani Guardian.

Preskupa vanilija još neće podići cijenu domaćih slastica

 ??  ??
 ??  ?? dolara po barelu ili 54,5 posto skuplja je sirova nafta nego u svibnju prošle godine dolara za tonu, skok od 53 posto u samo godinu dana postigla je kovina otporna na koroziju dolara po bušelu ili 22 posto veća je cijena pšenice na američkim tržištima
dolara po barelu ili 54,5 posto skuplja je sirova nafta nego u svibnju prošle godine dolara za tonu, skok od 53 posto u samo godinu dana postigla je kovina otporna na koroziju dolara po bušelu ili 22 posto veća je cijena pšenice na američkim tržištima
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia