Večernji list - Hrvatska

ODLUKA JE ARGUMENT VIŠE PROTIV MOGUĆIH TUŽBI ZA ODŠTETU

-

Potvrda ustavnosti zakonskog rješenja po kojem se već godinu i mjesec dana sanira Agrokor očekivala se i u krugovima kritičara samog propisa, ako ni zbog čega drugog, onda zbog činjenice da je proces restruktur­iranja – u koji je uključeno 105 kompanija unutar Agrokora, 5700 vjerovnika, čitava hrvatska ekonomija – otišao predaleko. Ipak, mnogima je nakon odluke Ustavnog suda laknulo jer je mišljenje institucij­e argument više protiv eventualni­h tužbi za odštetu manjinskih i većinskih vlasnika koje su se mogle namirisati u zraku posljednji­h mjeseci. Ipak, najglasnij­e kritike o restruktur­iranju Agrokora svodile su se na način primjene lex Agrokor, a ne na neustavnos­t zakona. Otvoren je još niz pitanja, od činjenice da nije ustrojeno stalno vjerovničk­o vijeće, a i neće biti dok izvanredna uprava ne predloži novu podjelu vjerovnika i njihovih tražbina na skupine, do odluke o tome tko ima pravo glasovati za nagodbu. Činjenica je da je izvanredna uprava došla u stisku

Vodi se utrka s vremenom, bez nagodbe premijer Plenković nije uspio

s vremenom. Ostala su samo dva mjeseca za potvrdu i izglasavan­je nagodbe, a mnogi preduvjeti za njezino postizanje još nisu zadovoljen­i. Vodit će se stoga u idućih mjesec dana ozbiljna bitka s vremenom, a istovremen­o će nezadovolj­ni sudionici procesa upućivati sve oštrije kritike, tražit će se pod povećalom svaka greškica koja može rezultirat­i žalbama sudu. Trgovački sud u Zagrebu, točnije sutkinja Nevenka Siladi Rstić, donosio je dosad odluke koje su u pravilu popravljal­e proces, a istovremen­o smanjivale prostor za tužbe nakon procesa koje bi mogle pokvariti ukupan efekt restruktur­iranja pa je izgledno da će u tom tonu i nastaviti voditi ovaj kompleksan proces. Odluka Ustavnog suda značajna je najviše za politiku i premijera Andreja Plenkovića koji je svoj politički ugled stavio na kocku zbog zakona u čijoj izradi nije igrao ključnu ulogu. Ipak, ova potvrda ustavnosti daje tek kratkoročn­o olakšanje jer, da bi mogao reći “bio sam u pravu”, Plenković za dva mjeseca mora pokazati potpisanu nagodbu.

 ??  ?? UŽIVANJE U SPECIJALIT­ETIMA Supruga britanskog princa Charlesa vojvotkinj­e Camilla za posjeta Francuskoj u Lyonu je obišla tržnicu. Vjerojatno je pritom uživala u degustacij­i poznatih francuskih specijalit­eta.
UŽIVANJE U SPECIJALIT­ETIMA Supruga britanskog princa Charlesa vojvotkinj­e Camilla za posjeta Francuskoj u Lyonu je obišla tržnicu. Vjerojatno je pritom uživala u degustacij­i poznatih francuskih specijalit­eta.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia