Večernji list - Hrvatska

Križ u apartmanim­a? Krčki biskup poručuje da se obraćao vjernicima

- radmila.kovacevic@vecernji.net Radmila Kovačević ZAGREB

Križ nije jamstvo gostu da je došao u kvalitetan objekt, dobrim domaćinima, kažu u Zajednici obiteljsko­g turizma HGK Poslovično tolerantni turistički radnici na prijedlog krčkog biskupa Ivice Petanjka iznajmljiv­ačima apartmana i svima koji ugošćuju turiste da u svojim objektima istaknu križ, nerijetko uzvraćaju sa: tko želi zašto ne, ali neka se Crkva u to ne upleće. Tako se očitovalo više bivših ministara turizma, a i iz kabineta sadašnjeg ministra poručili su da treba voditi računa da se ne povrijede nacionalni, vjerski, kulturološ­ki i drugi stavovi i osjećaji gostiju. Sam biskup, koji je i predsjedni­k Odbora Hrvatske biskupske konferenci­je za pastoral turista, nekoliko dana nakon svog obraćanja u povodu Nedjelje turizma poručio nam je da i dalje stoji iza onoga što je napisao 5. svibnja. – Poruku treba cjelovito pročitati, biskup je kazao da tome nema što dodati i da je ona bila upućena vjernicima – prenose nam njegovi prvi suradnici iz Ordinarija­ta Krčke biskupije.

Ne sramite se svoje vjere

Biskup Petanjak je obraćajuju­ći se iznajmljiv­ačima, među ostalim, napisao: “Naši gosti žele pronaći mir i okrepu za tijelo, ali i za duh. Sigurno ste već doživjeli da pojedini turisti i tijekom godišnjeg odmora zauzeto žive svoj kršćanski poziv te ga javno očituju stilom odijevanja, načinom prehrane te molitvom u određenim dijelovima dana kao i u raznim drugim prigodama. Neka nam u tome budu poticaj i nadahnuće da se i mi nikad ne sramimo svoje vjere nego da uvijek budemo spremni javno i odvažno posvjedoči­ti svoju pripadnost Kristu i Njegovoj Crkvi. U tome smislu zašto u našim kućama i apartmanim­a turisti ne bi pronašli križ kao kršćansko obilježje i kao znak da znaju kamo su došli”, riječi su monsinjora Petanjka.

Vjerski turizam iznimka

Za predsjedni­cu Zajednice obiteljsko­g smještaja, pri Hrvatskoj gospodarsk­oj komori, Danijelu Čavlović jasno je zašto to nije neophodno. – Ugošćujemo goste iz cijelog svijeta. Sve više turista dolazi nam i iz Azije i neki bi mogli izvući pogrešne zaključke, odnosno krivo shvatiti tako istaknuta vjerska obilježja. Pri tome, križ na zidu nije jamstvo gostu, kojem je najvažnije da je domaćin gostoljubi­v, strpljiv, empatičan, nasmiješen, komunikati­van, uvijek na raspolagan­ju..., da je došao u kvalitetan objekt i da će to i dobiti. Smatramo da je križ, općenito gledano, suvišan, a izuzetak je vjerski turizam. U destinacij­ma i kod domaćina koji su se opredijeli­li za tu tržišnu nišu vjerska obilježja imaju i mjesta i smisla – kaže Danijela Čavlović.

 ??  ?? Biskup Ivica Petanjak i dalje stoji iza onoga što je napisao
Biskup Ivica Petanjak i dalje stoji iza onoga što je napisao
 ??  ?? Pedofilsko zlostavlja­nje događalo se u crkvi svetog Frane u Splitu
Pedofilsko zlostavlja­nje događalo se u crkvi svetog Frane u Splitu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia