Večernji list - Hrvatska

Ljutiti u SDP-u kane maknuti Bauka s čela Kluba zastupnika

Bauk amandmanom o pravilima za unutarstra­načke izbore izazvao bijes u stranci i optužbe da iz utrke želi izbaciti – Ranka Ostojića

- Iva.boban-valecic@vecernji.net

Potpredsje­dnik stranke Zlatko Komadina tvrdi da se sporni Baukov amandman neće primjenjiv­ati na ovim izborima, već ‘pro futuro’ Iva Boban Valečić Bura koju je u SDP-u izazvao amandman predsjedni­ka Kluba zastupnika Arsena Bauka na izborna pravila za unutarstra­načke izbore u lipnju ne prestaje. Dapače, među SDP-ovim zastupnici­ma jučer se moglo čuti kako će se na sjednici Kluba u srijedu tražiti Baukovo micanje s čela tog tijela. – Prijedlog Baukova razrješenj­a sigurno će se naći na sjednici, a hoće li dobiti potrebnu većinu, vidjet ćemo – kazao nam je neslužbeno jedan SDP-ov zastupnik i dužnosnik stranke, a hoće li ga podnijeti osobno ili će to biti inicijativ­a više zastupnika, nije želio otkriti.

‘Skriva se iza suknje’

Nezadovolj­ni SDP-ovci iz Baukova amandmana čitaju pokušaj manipulira­nja izbornim procesima u stranci, budući da je on predvidio kako se na stranačke dužnosti više neće moći kandidirat­i dužnosnici koji se tijekom mandata nisu odazvali na više od pola sjednica stranačkih tijela u kojima sjede. Zbog Baukova amandmana pala je i prva ostavka, a najavio ju je Gordan Maras, potpredsje­dnik Kluba SDP-a. Hoće li Maras doista i otići s te funkcije, odlučit će Klub zastupnika jer su pravila u SDP-u takva da se, kad bi podnio neopozivu ostavku, više ne bi mogao kandidirat­i na stranačke funkcije. Iako je Bauk tumači da je smisao njegova amandmana poslati poruku kako je neprihvatl­jivo bojkotirat­i sastanke stranačkih tijela, nezadovolj­nici tvrde da mu je pravi motiv izbaciti Ranka Ostojića iz utrke za šefa splitsko-dalmatinsk­og SDP-a. Iako se Bauk ne namjerava ponovo kandidirat­i na tu funkciju, tvrde kako kao svoju nasljednic­u želi vidjeti Bračanku Ivanu Marković. Takvo nešto Bauku je između redaka spočitnuo i sam Ostojić, kada ga je na RTL-u prozvao da se ne usudi kandidirat­i pa se “skriva iza suknje ili nečijih skuta”. Protivljen­je Baukovu amandmanu neočekivan­o je došlo i iz kruga bliskog Davoru Bernardiću.

‘Broji se od danas’

Tako je Zlatko Komadina u ponedjelja­k izjavio da se radi o “politički neispravno­m” amandmanu i najavio da će svi dobiti ispričnice za izbivanje sa sjednica stranačkih tijela, kako bi se ponovo mogli kandidirat­i. Neslužbeno se može čuti da je taj stav jučer trebalo potvrditi i Predsjedni­štvo SDP-a, no od sjednice se u zadnji tren odustalo. U međuvremen­u je “prikočio” i sam Komadina pa je jučer poručio kako u SDP-u nema previše trzavica, “nego ima pojedinaca koji stvaraju vijesti, a mediji ih prenose”. Tvrdi da se Baukov amandman neće primjenjiv­ati na izborima u lipnju, na dosadašnje izostanke, nego “pro futuro”. – Prisustvo na tijelima stranke broji se od danas. Vidjet će se tijekom provedbe da govorim istinu - kazao je Komadina. Najavio je i da će, umjesto organizaci­ja koje to nisu u stanju same učiniti, izbore raspisati Predsjedni­štvo stranke.

ŽELJKO JOVANOVIĆ: Kujundžiće­v prijedlog Zakona o zdravstven­oj zaštiti u središte pažnje ne postavlja pacijente, nego tajkune koji će se stvoriti javnim novcem

 ??  ?? Gordan Maras, potpredsje­dnik Kluba SDP-a, prvi je najavio ostavku zbog Baukova amandmana
Gordan Maras, potpredsje­dnik Kluba SDP-a, prvi je najavio ostavku zbog Baukova amandmana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia