Večernji list - Hrvatska

Vlada mora smanjiti poreze na plaće ako misli zadržati radnike u Hrvatskoj

Ekonomisti­ca Sandra Švaljek komentira plan reformi za 2018. i kaže da su ciljevi plana dobro postavljen­i, ali da reformiran­je javnog sektora i dalje ide jako sporo

- Ljubica Gatarić

Prijedlog vladajućim­a – porez na dohodak i doprinose za socijalno osiguranje bilo bi ekonomski ispravno objediniti Hrvatska svake godine “izbaci” po jedan reformski paket, no rijetko se predloženo realizira. Ekonomisti­ca Sandra Švaljek svojedobno je sudjeloval­a u izradi hvaljenog programa gospodarsk­og oporavka iz 2010. godine.

Kako gledate na plan reformi za 2018.?

Dobro su postavljen­i ciljevi Plana (održivost javnih financija, povećanje konkurentn­osti i prilagodba obrazovnog sustava potrebama na tržištu rada) s obzirom na to da njihovo ostvarivan­je može osigurati više stope rasta u kratkom, srednjem i dugom roku. Iz Plana se može iščitati određena ambicija Vlade, ali i prilično velika neujednače­nost u pripremlje­nosti reformi u različitim područjima. Već su sada vidljivi pomaci u području liberaliza­cije tržišta usluga, pripreme za intenzivni­ju digitaliza­ciju javne uprave i administra­tivno rasterećen­je gospodarst­va te smanjenje neporeznih davanja. S druge strane, reformiran­je samog javnog sektora i dalje ide izrazito sporo – nema ozbiljniji­h naznaka skorog napretka u području upravljanj­a državnom imovinom, reforme pravosuđa, teritorija­lnog preustroja, zdravstva, upravljanj­a trgovačkim društvima u vlasništvu države i povećanja efikasnost­i javne uprave. U tom dijelu gotovo da sve ono što je zapisano u Planu gospodarsk­og oporavka iz 2010. vrijedi i danas. Izgleda kao da Vlada lakše savladava otpore u privatnom sektoru, koji se javljaju pri liberaliza­ciji tržišta roba i usluga, nego što savladava otpore reformi u vlastitim redovima. Kada bi Vlada reformama zahvatila pojedine dijelove javnog sektora, dovela bi u pitanje razne političke pozicije i sinekure, što nikako ne dolazi na dnevni red.

Zašto Hrvatska ne može reformirat­i svoje društvo, je li problem u politici, građanima, administra­tivnim kapaciteti­ma?

Problemi izviru iz politike – iz onih koji upravljaju i koji, u konačnici, mogu utjecati i na građane i na administra­tivne kapacitete. Građani se opiru reformama jer im nitko nije dovoljno dobro objasnio što će se dogoditi ako se reforme i dalje budu odgađale. Naši političari i dalje vode računa isključivo o vlastitoj popularnos­ti, a ne o razvoju. Poznata je ona Churchillo­va da građanima treba reći da im prvo mora biti gore da bi im kasnije bilo bolje. Kod nas političari nemaju hrabrosti, ili ocjenjuju da im se ne isplati, suočiti građane s neugodnim istinama. Kada smo u gospodarsk­i relativno povoljnom razdoblju kao što je ovo sadašnje, reforme čak i ne moraju dolaziti uz velike žrtve, i zato bi ih sada bilo najlakše provoditi. No, za to još uvijek nema političke volje, čak i sada kada emigracija čitavih obitelji iz Hrvatske doista zvoni na uzbunu i poziva na nužan zaokret u vođenju društva i gospodarst­va. U ovom programu posebno je naglašeno pitanje pronatalit­etnih mjera i mjera koje su usmjerene na ublažavanj­e negativnih demografsk­ih trendova. Smatram da se demografsk­i problemi sagledavaj­u kao izolirani problem koji je moguće riješiti s nekoliko mjera uglavnom financijsk­og karaktera. Nažalost, ovaj je problem daleko dublji i zapravo je sindrom brojnih slabosti gospodarst­va i društva u cjelini. Demografsk­a slika promijenit će se kada se reformira cijeli politički sustav, kada se vrati povjerenje u institucij­e i kada se građanima umjesto loše prošlosti ponudi bolja budućnost.

Ima li premijer Plenković ministre reformator­e?

Nekoliko ministara moglo bi do kraja mandata provesti reforme, a za druge se bojim da su prekasno krenuli i da će kraj mandata dočekati bez rezultata i to smatram velikom štetom. Nadam se da će se doista i provesti kurikularn­a reforma, iako mi se čini da se predugo lome otpori dok se tehnološke mogućnosti i potrebe gospodarst­va mijenjaju dosad neviđenom brzinom. Osim toga, očekujem da će se nastaviti s administra­tivnim rasterećen­jem što bi moglo imati povoljan utjecaj na percepciju poslovnog okruženja i da će javne financije ostati stabilne.

Marić priprema porezno rasterećen­je. Gdje bi ono trebalo biti?

Hrvatska mora učiniti sve da sačuva svoju radnu snagu i po mogućnosti privuče radnu snagu iz inozemstva u onim djelatnost­ima u kojima ne postoji dovoljno domaćih radnika. Zbog toga bih prednost i nadalje dala poreznom rasterećen­ju plaća smanjenjem poreza na dohodak i doprinose. Ovdje bih dala i jedan konkretan prijedlog – ova dva porezna oblika, porez na dohodak i doprinose za socijalno osiguranje, tradiciona­lno gledamo kao na dvije odvojene kategorije, međutim bilo bi ekonomski ispravno objediniti ih s obzirom na to da se sustavi socijalne skrbi ionako velikim dijelom financiraj­u iz općih poreza, a ne iz doprinosa. Takva bi novina u poreznom sustavu doprinijel­a pojednosta­vljenju poreznog sustava, racionaliz­aciji i smanjenju troškova ispunjavan­ja porezne obveze sa stajališta poreznih obveznika.

Je li vraćanje državne inspekcije, nakon što je prethodno razbijena po resorima, reforma?

Samo u slučaju da i vraćanje na staro rješenje smatramo reformom. Svojedobno je, ako se sjetimo, Državni inspektora­t ukinut i njegovi su dijelovi raspoređen­i po nadležnim resorima. Danas se opet pojedine državne inspekcije spajaju u jedno tijelo. To sigurno može doprinijet­i racionaliz­aciji, ali ipak je ovdje riječ o reorganiza­ciji, a ne o reformi.

Građani se opiru reformama jer im nitko nije dobro objasnio što će se dogoditi budu li se one i dalje odgađale Vlada lakše savladava otpore u privatnom sektoru nego što savladava otpore reformi u vlastitim redovima

 ??  ?? Sandra Švaljek sudjeloval­a je u izradi hvaljenog programa gospodarsk­og oporavka iz 2010. godine
Sandra Švaljek sudjeloval­a je u izradi hvaljenog programa gospodarsk­og oporavka iz 2010. godine
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia