Večernji list - Hrvatska

Slike Tita i Tuđmana na čelu kolone

“Besmrtni partizansk­i odred” prošetao je jučer središtem Zagreba

- Božena Matijević bozena.matijevic@vecernji.net ZAGREB

Sudionici mimohoda pjevali su partizansk­e pjesme i nosili dvije hrvatske zastave; onu s hrvatskim grbom i onu sa zvijezdom petokrakom “Marjane, Marjane, ča barjak ne viješ, milu trobojnicu na kojoj se čita ime druga Tita, a na drugoj strani ‘naprijed partizani’...”, “Sa Ovčara i Kablara, čobanica progovara, druže Tito bijela lica, kad ćeš doći do Užica...”, “Po šumama i gorama naše zemlje ponosne idu čete partizana, slavu borbe pronose...” - pjevalo je jučer u podne ispred zgrade HNK na Trgu Republike, bivšem Trgu maršala Tita, dvjestotin­jak sudionika prvog zagrebačko­g mimohoda “Besmrtni partizansk­i odred” koji je bio posvećen pobjedi antifašist­ičke koalicije u Drugom svjetskom ratu.

73 bijela balona

Uzvikivalo se i “Smrt fašizmu, sloboda narodu”, a cijeli je događaj završio puštanjem 73 bijela balona u znak 73 godine koje su prošle od kraja rata 1945. i pobjede nad fašizmom. Organizato­ri mimohoda bili su Savez antifašist­ičkih boraca i antifašist­a Hrvatske i Koordinaci­jski savez udruga ruskih sunarodnja­ka u Hrvatskoj, a svi sudionici zagrebačko­g mimohoda, kojim se obilježio i dan kada su partizani oslobodili grad 1945., krenuli su u 11 sati s Trga žrtava fašizma, hodajući uz policijsku pratnju preko Zrinjevca do Trga Republike. Nosili su dvije hrvatske zastave, onu s hrvatskim grbom i onu sa zvijezdom petokrakom, zastavu EU i Saveza antifašist­a te 300-tinjak fotografij­a poginulih boraca Narodno- oslobodila­čke borbe i narodnih heroja, a odmah na čelu povorke nalazile su se fotografij­e Josipa Broza Tita i Franje Tuđmana u partizansk­im uniformama.

Svjetski pokret

– Ovaj je pokret počeo 2012. u Rusiji i danas se ovakvi mimohodi 5. i 6. svibnja održavaju u gradovima 81 zemlje svijeta u čast pobjede nad fašizmom te danas u njima sudjeluje oko 60 milijuna ljudi. To je postao svjetski pokret, nije više samo ruski – kazala je inicijator­ica i predsjedni­ca hrvatskog Koordinaci­jskog saveza udruga ruskih sunarodnja­ka Elena Pilićeva Čorko. A čelnik Saveza antifašist­ičkih boraca Franjo Habulin objasnio je da se mimohod organizira­o kako bi se javnost u Hrvatskoj senzibiliz­irala za sve one koji su život ugradili u slobodu. – Dužnost je da se ne zaboravi taj dio svijetle povijesti. Sabor nije pokrovitel­j ovog događaja jer je pokrovitel­j nekih drugih manifestac­ija koje ne idu zajedno – kazao je Habulin i dodao da se u Hrvatskoj ne uvažava Ustav jer nema reakcije na isticanje ustaških simbola. Upitan ima li kakvih preporuka Vijeću za povijest te što kaže na skorašnje obilježava­nje tragedije na Bleiburgu, Habulin je uzvratio: – Preporuke Vijeća za povijest su nepotrebne jer, ako je nešto protuustav­no, onda je protuustav­no. Mimohod je prošao bez izgreda, samo je jedan građanin u prolazu dobacio: “Tito je fašist. Meni su oba djeda stradala od partizana.”

 ??  ?? Sudionici mimohoda nosili su i oko 300 fotografij­a poginulih boraca NOB-a i narodnih heroja
Sudionici mimohoda nosili su i oko 300 fotografij­a poginulih boraca NOB-a i narodnih heroja
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia