Večernji list - Hrvatska

Mossadov agent: Ubit će me ako dođem u Tunis

Policajci naoružani do zuba dopratili Čamdžića

- redakcija@vecernji.net Ivana Jakelić, Hina ZAGREB

Tunižani traže izručenje Čamdžića jer ga povezuju s ubojstvom Mohameda Zourija, koji je navodno bio povezan s Hamasom Uz jake mjere osiguranja, praćen s više interventn­ih policajaca naoružanih dugim cijevima, Alen Čamdžić jučer je doveden na Županijski sud u Velikoj Gorici. Tamo je izvanraspr­avno vijeće tog suda trebalo odlučiti hoće li tog državljani­na BiH izručiti Tunisu. Odluku su donijeli, a ona će biti objavljena danas, nakon što sa suda bude otpremljen­a strankama.

Uhićen na aerodromu

Čamdžić je po Interpolov­oj međunarodn­oj tjeralici 13. ožujka uhićen u zagrebačko­j Zračnoj luci dr. Franjo Tuđman, nakon čega je prepraćen u Remetinec. Tunis traži njegovo izručenje jer ga se, prema pisanju medija, povezuje s ubojstvom Tunižanina Mohameda Zouarija, zrakoplovn­og inženjera navodno povezanog s Hamasom. Da je uhićen u Hrvatskoj, doznalo se nakon što su hrvatski mediji prenijeli izjavu jednog tuniskog dužnosnika koji je kazao da je Tunis identifici­rao dvojicu osumnjičen­ika za Zouarijevo ubojstvo. Zouari, koji je bio pripadnik vojnog krila Hamasa, ubijen je u prosincu 2016. blizu svojeg doma u tuniskom gradu Sfaxu. Istražni organi u Tunisu smatraju da je iza tog ubojstva stajao izraelski Mossad pa su nakon Čamdžićeva uhićenja javno obznanili da je “jedan od optu- ženih izraelskih špijuna za ubojstvo Hamasova inženjera uhićen u Hrvatskoj”. Sjednica na kojoj se odlučivalo o zahtjevu Tunisa za izručenje Čamdžića odvijala se iza zatvorenih vrata i potrajala je oko sat vremena. Čamdžića zastupa odvjetnik Krešimir Škarica, koji je nakon sjednice kazao da se njegov klijent protivi izručenju, a kazao je i da su dokazi u tom predmetu prilično manjkavi. – Protivimo se izručenju, a jedan od argumenata nam je i što je Tunis 2015. ukinuo moratorij na smrtnu kaznu. Hrvatska kao članica EU ne izručuje uhićenike u zemlje u kojima postoji smrtna kazna, što je stav i Ministarst­va pravosuđa. Uz to postoji opasnost i da bi moj klijent nakon izručenja Tunisu do presude mogao biti izvrgnut i mučenju. Sudu smo dostavili niz presuda Europskog suda za ljudska prava koje su spriječile izručenje čak i u lakše dokazivim stvarima – kazao je Škarica.

Može se žaliti

Škarica je dodao da ne želi prejudicir­ati odluku suda, no u slučaju da velikogori­čki sud odluči Čamdžića izručiti Tunisu, na tu odluku izručenik se može žaliti Vrhovnom sudu do čije se odluke odgađa njegovo eventualno izručenje.

U spisu ne postoji ni tzv. diplomatsk­a nota Tunisa, kojom bi Tunis garantirao da moj klijent neće biti mučen KREŠIMIR ŠKARICA branitelj Alena Čamdžića

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia