Večernji list - Hrvatska

Stranke se igraju veta i drže pat-poziciju, sve su bliži novi izbori

- vanjska@vecernji.net Silvije Tomašević ZAGREB

Matteo Salvini ne želi razbiti koaliciju, a Silvio Berlusconi, s druge strane, ne želi da se bez članova njegove stranke sastavi nova vlada Nova talijanska vlada ne vidi se ni na horizontu, a izbori su održani 4. ožujka. Sigurna je jedino neizvjesno­st glede izgleda buduće vlade, a možda će se prije ljetnih odmora ići i na prijevreme­ne izbore. Šef države Sergio Mattarella predlaže i stvaranje nove prijelazne vlade jer vlada premijera Paola Gentilonij­a ne odražava sadašnji parlament.

Ne žeče ‘neutralnu vladu’

No, ključne stranke, dobitnice na izborima, ne žele ponovno tehničku, prijelaznu ili neutralnu vladu jer ih je dosad bilo previše, a Talijani su se na izborima izjasnili. Mattarella je predložio i vladu jamstva koja bi bila na životu dok se stranke ne dogovore i otišla odmah nakon njihova dogovora ili bi mogla trajati do prosinca kako bi se izmijenio izborni zakon i izašlo na nove izbore. Najjača stranka, Pokret 5 zvijezda (M5s) na čelu s premijersk­im kandidatom Luigijem Di Maiom, koja je dobila oko 32 posto glasova, ušla bi u programski savez s Ligom (bivša Sjeverna liga) Mattea Salvinija, ali ne s cijelim desnim centrom u kojem se nalazi i pokret Naprijed Italijo bivšeg premijera Silvija Berlusconi­ja. Koalicija desnog centra dobila je na izborima 37 posto glasova. Salvini ne želi razbiti koaliciju, a Berlusconi ne želi da se bez njegovih sastavi vlada. Salvinijev­a Liga dobila je više glasova od Berlusconi­jeve stranke, pa je zato on premijersk­i kandidat desnog centra. Mattarella poziva na savjest političara i traži da se dogovore kako sastaviti vladu, ali nitko ne popušta. Odnosno i Di Maio poručio je Salviniju da odu- staje od premijersk­og položaja te da nađu neku treću osobu, ali ne želi berluskoni­jevce u vladi. Berlusconi ne namjerava popustiti, odnosno dati Salviniju zeleno svjetlo za stvaranje vlade bez ostalih iz desnog centra. Di Maio je u programsku vladu pozvao i Demokratsk­u stranku (PD) bivšeg premijera i njezina bivšeg čelnika Mattea Renzija, ali rencijevci ne žele imati ništa zajedničko­g s M5s.

Ne žele vidjeti Berlusconi­ja

U predizborn­oj kampanji pale su preteške riječi da bi sada Renzi, čija se riječ još uvijek sluša, bio štap za hodanje vlade Di Maia. Pred neizvjesno­šću novih izbora prije ljetnih odmora (kao datum održavanja spominje se 22. srpnja), Liga, koja je kao i M5s protiv tzv. neutralne vlade, poziva pokret Naprijed Italijo da je odriješi saveza u desnom centru. Šef parlamenta­rne skupine Lige, Giancarlo

Ne uspiju li se stranke dogovoriti, kao datum novih izbora već se spominje 22. srpnja

Giorgetti, traži od Berlusconi­ja da pokaže “veliku odgovornos­t i pusti Ligu da pokuša pronaći rješenje za stvaranje političke vlade”. Zapravo, najrealnij­e bi i bilo da vladu sastave M5s i Liga jer su pobjednici izbora. I Berlusconi i Renzi su izgubili. A Liga preko Giorgettij­a daje do znanja da bi savez s Naprijed Italijo bio prekinut ako bi Berlusconi­jevi zastupnici dali povjerenje nekoj neutralnoj vladi kakvu predlaže Mattarella. Pokret Naprijed Italijo je već odgovorio da Berlusconi ne namjerava odstupiti, što znači ili s njime ili nema vlade. A Di Maio kaže da ne želi vidjeti Berlusconi­ja u novoj vladi u kojoj bi bili samo salvinijev­ci. Stranke se međusobno igraju vetom, što bi mogla biti nova politička disciplina kada time ne bi padao rejting i političara i države.

 ??  ?? Silvio Berlusconi ne želi odustati od svojih zahtjeva
Silvio Berlusconi ne želi odustati od svojih zahtjeva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia