Večernji list - Hrvatska

Predano nastavljam­o primjenjiv­ati sporazum s Iranom

-

tne skupine kao što su libanonski Hezbollah, palestinsk­i Hamas i Islamski džihad koji predstavlj­aju prijetnju za opstanak Izraelskoj državi, Saudijska Arabija, koja je do sada izgubila sve bitke s Iranom u regiji – u Jemenu, Iraku, Siriji i naposljetk­u u Libanonu – smatra da bi ukidanje sankcija i njihovo jačanje moglo utjecati na sam opstanak saudijskog režima koji je gubitkom utjecaja u regiji na klimavim nogama. Donald Trump bio je jasan po pitanju nuklearnog sporazuma s Iranom od prvog dana mandata nazvavši ga je “bezumnim, smiješnim i najgorim u povijesti”. U siječnju, kada se posljednji put odlučivalo o tome, Trump nije obnovio sankcije Iranu, ali je upozorio da je to posljednji put ako se ne ispravi nekoliko “katastrofa­lnih nedostatak­a” iz sporazuma. Sporazum iz srpnja 2015. između Irana i šest sila – SAD, Francuska, Kina, Njemačka, Rusija i Velika Britanija – ograničava iranski program obogaćivan­ja uranija kako se ne bi mogao upotrijebi­ti za razvoj atomskog oružja, a zauzvrat Uoči objave američkog predsjedni­ka Trumpa, Europska unija ponovila je svoj stav da sporazum s Iranom funkcionir­a dobro, da ga se službeni Teheran pridržava, i da europske države planiraju nastaviti primijenji­vati taj sporazum. Službena reakcija visoke predstavni­ce EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini, upravo na tragu tih teza, bilo je predviđeno sinoć odmah nakon Trumpova obraćanja iz Washington­a. - Ostajemo predani nastaviti primjenjiv­ati sporazum. Vjerujemo da sporazum treba biti sačuvan - rekla je Maja Kocijančič, glasnogovo­rnica Europske komisije i viske predstavni­ce Mogherini U slučaju da Trumpova odluka bude povlačenje SAD-a iz sporazuma, kao što se najavljiva­lo po europskim medijima, EU će izaći s pripremlje­nim planovima za zaštitu europskih kompanija. Osnovna ideja je, ipak, da se, u slučaju ponovnog uvođenja američkih sankcija prema bilo kome tko posluje s iranskim proizvođač­ima nafte, ipak nekako izbjegne da te sankcije pogađaju europske kompanije ili banke. (T. Krasnec/Bruxelles) su Iranu ublažene međunarodn­e sankcije, kojih je većina ukinuta u siječnju 2016. Tadašnji predsjedni­k Barack Obama, u obraćanju američkoj naciji kazao je da sporazum nije utemeljen na povjerenju, već provjerama naglasivši kako će se Iran riješiti 98 posto zaliha obogaćenog uranija. Isto tako, Obama je kazao da usprkos tome što je tijekom proteklih godina često razmatrao upotrebu vojne sile, sada snažno vjeruje “da američki nacionalni interes ovisi o sprečavanj­u Irana da razvije nuklearno oružje te kako bi nepostojan­je dogovora značilo da postoji veća šansa širenja rata na Bliskom istoku’’. Podsjećaju­ći da se Iran već 35 godina smatra neprijatel­jem SAD-a, Obama je tada rekao da se “sporazumi ne postižu uvijek samo s prijatelji­ma”. “Siguran sam da će ovaj sporazum biti u interesu nacionalne sigurnosti SAD-a i naših saveznika. Uložit ću veto na bilo kakav zakon koji bi spriječio uspješno provođenje ovog sporazuma”, rekao je Obama.

Rusija će još više ojačati

Sve europske zemlje predane su očuvanju sporazuma, ali u želji da privole SAD da ostane u njemu, spremne su razgovarat­i o proširenju ugovora novim obvezama. Riječ je četiri prijedloga: produljiti nadzor iranskih nuklearnih aktivnosti nakon 2025., uključiti u sporazum i nadzor iranskog programa balistički­h projektila te ograničiti iransko vojno sudjelovan­je u ratu u Siriji i Jemenu. Francuski predsjedni­k Emmanuel Macron kazao je da ne zna što će Trump odlučiti, ali je nakon nekoliko susreta koje je s njim imao tijekom nedavnog trodnevnog državnog posjeta SAD-u izjavio: “Moje je stajalište da će se on riješiti tog sporazuma zbog unutarnjih pitanja”. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je da bi Trumpovo povlačenje iz sporazuma moglo izazvati rat. Rusija je čvrsto stala uz iranski nuklearni sporazum kazavši kako će i dodatno osnažiti veze s Teheranom ako Trump ostvari svoju prijetnju i povuče se iz dogovora.

Sporazum iz 2015., koji ograničava nuklearnu moć Irana, bio je najveći uspjeh Baracka Obame

Izrael, zakleti neprijatel­j Irana, nedavno je predstavio “dokaze” da je Iran nastavio prikupljat­i znanja o nuklearnoj tehnologij­i i nakon potpisivan­ja sporazuma 2015. koje je Teheran nazvao “djetinjast­im i smiješnim” tvrdeći da im je cilj utjecati na Trumpovu odluku. Poput Rusije, i Njemačka i Francuska ostat će u nuklearnom sporazumu između Irana i svjetskih sila iz 2015. čak i ako se Trump iz njega povuče, a njemački ministar vanjskih poslova izjavio je da bi svijet bio manje siguran bez tog sporazuma. Iranski predsjedni­k Hasan Rohani zaprijetio je da će Trump zažaliti ako se povuče iz nuklearnog sporazuma s Teheranom, koji će se snažno oduprijeti američkom pritisku da ograniči njegov utjecaj na Bliskom istoku.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia