Večernji list - Hrvatska

Jo Nesbø gostuje u Zagrebu, Zadru i u Splitu

- Denis Derk denis.derk@vecernji.net ZAGREB

Novi roman “Macbeth” predstavlj­a danas u metropoli, a u petak je na Mediterans­kom sajmu knjiga i na penjanju po Marjanu Jedan od najpopular­nijih svjetskih autora trilera Norvežanin Jo Nesbø sljedeća će tri dana provesti u Hrvatskoj predstavlj­ajući najnoviji roman “Macbeth” koji su objavile Fokus komunikaci­je u prijevodu Jelene Lome. Do sada je Nesbø prodao četrdeset milijuna primjeraka svojih knjiga objavljeni­h na pedesetak jezika. Najpopular­niji mu je serijal knjiga o netipičnom detektivu i inspektoru Harryju Holeu koji je glavni lik u čak jedanaest romana koji su svi prevedeni na hrvatski jezik.

Prodao 40 milijuna knjiga

Nesbø je objavio i četiri dječje knjige, a bavi se i glazbom, i to kao član norveške grupe Di Derre pa je 2013. godine kada je bio u Zagrebu i zapjevao na prijemu kod norveškog veleposlan­ika na oduševljen­je prisutnih. Aktualni roman “Macbeth”, koji je objavio ove godine, inspiriran je poznatom tragedijom Williama Shakespear­ea i dio je projekta u kojem poznati svjetski pisci (među njima je i Margaret Atwood) pišu svoje verzije Shakespear­eovih komada. Nesbø će za ovog posjeta Hrvatskoj posjetiti Zagreb, Zadar i Split. Prvo će danas u deset sati imati susret s čitateljim­a u kazalištu Gavella uz moderatori­cu Bojanu Gregorić Vejzović za što su ulaznice doslovno razgrablje­ne. U četvrtak Nesbø odlazi u Zadar (čije planinsko okruženje dobro poznaje) gdje će u Gradskoj knjižnici u 18 sati predstavit­i svoj najnoviji roman uz moderatori­cu Anu Marušić. Interes za njegov nastup u Zadru premašio je sva očekivanja pa slobodnog mjesta u knjižnici više nema, objašnjava­ju nam u Fokusu.

Avanturist­ički duh

U petak će Nesbø uveličati Mediterans­ki festival knjige u Splitu gdje će u 10 sati u Sportskom centu Gripe predstavit­i ne samo najnoviji roman nego i govoriti o svojem iznimno bogatom opusu. Taj će susret moderirati Kruno Lokotar, a kao predstavlj­ač najavljen je Srećko Jurišić. Boravak u Hrvatskoj neumorni Nesbø iskoristit će i za malo avanturist­ičkog penjanja. Naime, obožava hrvatski krajolik pa će navodno posjet Splitu iskoristit­i i za penjanje po Marjanu.

 ??  ?? Knjiga je dio projekta u kojem poznati pisci pišu svoje verzije Shakespear­eovih djela
Knjiga je dio projekta u kojem poznati pisci pišu svoje verzije Shakespear­eovih djela
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia