Večernji list - Hrvatska

Glavni je cilj afere Mailovi zaustavlja­nje nagodbe

Što je sporno u koresponde­nciji i treba li DORH otvoriti istragu

-

Davor Ivanković, Marinko Jurasić, Iva Boban Valečić

Prijave protiv Martine Dalić podnošene su i ranije, ali DORH dosad nije našao elemente za pokretanje kaznene odgovornos­ti Nakon objave prepiske potpredsje­dnice Vlade Martine Dalić i ekipe stručnjaka koja je prije godinu dana smišljala lex Agrokor mnogi inzistiraj­u samo na sadržaju tih mailova i odbacuju “grebanje” po drugim pitanjima poput traganja za onim tko je lansirao te mailove, zašto sada, u čijem je to interesu i sl. Sadržaj mailova jest bitan, no sve je zanimljivi­ji i kontekst.

1. Tko je u javnost mogao pustiti mailove kojima potpredsje­dnica Vlade dogovara lex Agrokor?

Svaki od uključenih u prepisku, a njih je u nekim trenucima bilo i više od 20. Prema nalazima stručnjaka mailovi nisu skidani sa servera, niti je mail hakiran. Sadržaj je skinuo netko od zainteresi­ranih adresata. U novinarski­m i širim krugovima najviše sumnje pada naravno na samog Ivicu Todorića, koji i jest najavljiva­o da ima neke mailove za objavu. Prema toj tezi, Todorić je nakon dvije sudske odluke, onog u Londonu, a posebno Ustavnog suda “pukao” i poslao mailove na objavu, premda je bilo planirano još ih čuvati od javnosti. Druga, najpopular­nija teza kao najvjeroja­tniji izvor spominje Zorana Besaka, jednog od adresata, a kojega je u grupu predložio tada utjecajni političar Mosta iz Istre, Ladislav Turčinović. On je u svim mailovima bio u “cc”.

2. Zašto su mailovi pušteni u javnost godinu dana nakon što su pisani?

Tko je određivao “tajming”? Onaj poslije objave nalaza Ustavnog suda da je s “lexom” sve u redu i da nagodba može ići dalje. Jedna od teza je da su mailovi bili dulje vremena u pripravi, a objavljeni su kada je to procijenil­a “zainteresi­rana strana”. Taj je bio dobro informiran i računao je da će unutar Ustavnog suda biti otpora “legalizaci­ji” zakona, a kada se pokazalo da taj otpor nije bio dovoljan da se sruši lex, krenulo se u stvaranje kaotične situacije i krize koja bi mogla rezultirat­i – ili padom Vlade, što bi izgledno zaustavilo i potpisivan­je nagod-

 ??  ?? GOSPODARSK­O I POLITIČKO PITANJE Andrej Plenković ne može dopustiti pad potpredsje­dnice Vlade Martine Dalić
GOSPODARSK­O I POLITIČKO PITANJE Andrej Plenković ne može dopustiti pad potpredsje­dnice Vlade Martine Dalić
 ??  ?? Ivica Todorić glavni je “osumnjičen­ik” po pitanju izvora objavljeni­h medija jer je i sam govorio da ih ima
Ivica Todorić glavni je “osumnjičen­ik” po pitanju izvora objavljeni­h medija jer je i sam govorio da ih ima
 ??  ??
 ??  ?? Dražen Jelenić radi na kaznenim prijavama protiv Dalić te ispituje relevantno­st informacij­a u e-mailovima
Dražen Jelenić radi na kaznenim prijavama protiv Dalić te ispituje relevantno­st informacij­a u e-mailovima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia