Večernji list - Hrvatska

Je li nužno smanjiti ovlasti manjina?

Referendum­sko pitanje mora biti u skladu i s međunarodn­im obvezama

- Marinko Jurasić marinko.jurasic@vecernji.net

Mirela Holy je zagovarala radikalnij­e rješenje za manjine od inicijativ­e ‘Narod odlučuje’, ali ne i da se to nameće referendum­om

Svojedobno je ORaH na čelu s Mirelom Holy imao radikalnij­e rješenje za političko predstavni­štvo manjina nego što ga ima inicijativ­a “Narod odlučuje”. Predlagali su smanjenje broja zastupnika s osam na četiri te smanjenje njihovih ovlasti. I Holy je, baš kao što sad u ime inicijativ­e obrazlaže Marija Burazer, tumačila kako redovni i manjinski zastupnici nemaju isti legitimite­t. Primjerice, Furio Radin 2011. ušao je u Hrvatski sabor a da na izborima nije imao protukandi­data.

Smanjenje broja zastupnika

Smanjenje broja zastupnika manjina u referendum­skom prijedlogu na šest neće imati problema s ocjenom ustavnosti jer je ono razmjerno smanjenu ukupnog broja zastupnika sa 160 na 120, tako da se relativan položaj manjina u Saboru ne mijenja. Ali pitanje jest li za to da zastupnici manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnost­i Hrvatskog sabora “osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna” upitne je ustavnosti. Uz to što je nacionalna ravnopravn­ost jedna od temeljnih vrednota ustavnog poretka, Ustav propisuje da se manjinama uz opće biračko pravo “može” osigurati i posebno pravo da biraju svoje zastupnike. To znači da manjine mogu, ali i ne moraju, imati svoje predstavni­ke u parlamentu, pa i da njihovi zastupnici mogu imati sužene ovlasti. Još 16. lipnja 2008. Venecijans­ka komisija, tijelo Vijeća Europe za ustavna pitanja, usvojilo je mišljenje: “Dvojno glasovanje može biti opravdano samo na privremeno­j osnovi, s ciljem bolje integracij­e manjina u politički sustav u budućnosti. Ako se nakon proteka određenog vremena taj cilj može postići drugim manje restriktiv­nim mjerama koje ne zadiru u jednaka biračka prava, tada sustav dvojnog glasovanja više nije opravdan.” Na referendum­u vezano uz ćirilicu, Ustavni sud je utvrdio kako ne postoji zabrana povećanja praga za službenu uporabu jezika i pisama, ali to povećanje “mora biti razumno opravdano isključivo razlozima za koje se može reći da izviru iz demokratsk­og društva utemeljeno­g na vladavini prava i zaštiti ljudskih prava”. Jednaki kriterij važit će i za suženje ovlasti zastupnika manjina. Organizato­ri će morati uvjeriti Ustavni sud da je to opravdano, da je cilj koji se želi postići legitiman i da je takvo i to ustavno, a ne zakonsko rješenje, prikladno i razmjerno te prijeko potrebno za postignuće željenog cilja. Uz to referendum­sko pitanje ne smije biti protivno obvezama koje država ima prema međunarodn­im ugovorima, u ovom slučaju Okvirnoj konvenciji o poštivanju prava manjina.

Zabrana referendum­a

Čak i ako referendum­sko pitanje zadovolji sve te kriterije, pitanje je treba li o nedvojbeno­m umanjenu statusa manjina odlučivati većina. Isto je pitanje postavila i Mirela Holy predstavlj­ajući svoj projekt integrativ­ne, umjesto asimilacij­ske politike, koji su Milorad Pupovac i Furio Radin žestoko napali. Predlagala je i izmjene Zakona o referendum­u koje bi onemogućil­e da većina putem plebiscita smanjuje ili ukida prava pripadnika nacionalni­h manjina.

I Mirela Holy je nekoć argumentir­ala da nije isti legitimite­t redovnih i manjinskih zastupnika

 ??  ?? Milorad Pupovac i Furio Radin svojedobno su žestoko napali prijedlog manjinske politike ORaH-a
Milorad Pupovac i Furio Radin svojedobno su žestoko napali prijedlog manjinske politike ORaH-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia